Keent, een multiculturele wijk met veel verbinding

Keent is een van de grotere wijken in Weert. Volgens buurtbewoners een plaats waar veel mensen voor elkaar klaar staan en graag een handje toesteken als er hulp nodig is. Het is een diverse en verrassende wijk maar wel met enkele tegenstellingen.

Keent kent zo’n 4600 inwoners. Een van de eerste inwoners die we aanspreken is Manuela. Zij woont pas sinds 6 maanden in Keent maar voelt zich al enorm thuis: ‘Ik ben in september verhuisd vanuit Venlo en daar heb ik nog geen enkele keer spijt van gehad. Het is een wijk die aanvoelt als een dorp in een stad. Er heerst een gemoedelijke sfeer waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt of wie je bent. Daarnaast ligt het dichtbij het centrum en spreekt de natuur me erg aan.’ Al is van echte natuur behalve een hoop bomen niet veel te beleven.

Ook een andere bewoonster die erbij komt staan, Vicky, beaamt die goede sfeer. Ze voegt er trots aan toe dat de ze aan de langste Kerkstraat van Nederland woont. Of die goede sfeer en gehoorzaamheid echt waar is valt te bestrijden als je de officiële cijfers ziet. Het aantal niet-allochtonen ligt hoger dan gemiddeld maar het aantal PVV-stemmers steekt er ook bovenuit ten opzichte van andere wijken.

Verderop in de wijk ligt een golfwinkel. Misschien een rare plaats, maar eigenaar Mark koos vier jaar geleden er bewust voor om vanuit het centrum te verhuizen naar Keent: ‘Deze plek is de beste die er is. Het is namelijk een zaak waar men naar toe komt met een reden en als het parkeren gratis is, blijkt dat een extra motivatie te zijn om naar onze winkel te komen.’

Ondanks alle positieve verhalen halen meerdere buurtbewoners toch ook problemen aan, zo ook Karin Stienen: ‘Er wordt hier wel in drugs gehandeld. En dat levert ook een hoop afval op en er worden ook dingen vernield.’ Onlangs werd Café Keent ook nog gesloten, volgens buurtbewoners vanwege drugshandel. De officiële instanties zagen het café als gevaar voor de openbare orde en veiligheid. De sporen van afval zijn ook duidelijk te zien in de wijk.

Maar de meeste bewoners voelen zich prettig in de wijk. Het buurtcentrum Keenter Hart is daar het perfecte voorbeeld van. ‘Daar moet en wil je heen’, volgens bewoonster Manuela.