Een kater is al een overdosis

Uit het rapport van het Europese drugsagentschap European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) blijkt dat het aantal drugsdoden door een overdosis voor het derde jaar op een rij gestegen is.

Trimbos Instituut is het landelijk Nederlands kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg. Ehrlich werkt bij de infolijn voor alcohol, drugs, roken en gamen.  Ehrlich vertelt over overdosissen.  

 

 Oorzaken

De kans dat iemand een overdosis kan krijgen ligt niet alleen aan de persoon zelf, maar ook aan de situatie van de persoon.

“Het kan zijn dat jouw lichaam gewoon heel gevoelig is voor oververhitting bij XTC. Het is mogelijk dat wanneer je een kleine hoeveelheid hebt, dat dit voor jouw lichaam al een overdosis is geweest. Je lichaam kon er niet mee omgaan en kon het niet afbreken.”. 

Overdosis

Een overdosis, de naam zegt het eigenlijk al: een te grote dosis van een bepaald middel. Volgens Ehrlich bestaan er nog veel misvattingen over het begrip overdosis. “Je hebt een letale dosis: een dosis waaraan mensen doodgaan. Maar als je te veel alcohol drinkt en je een kater hebt zoals bijvoorbeeld hoofdpijn of nadorst, dan is dat eigenlijk al een vorm van een overdosis. Als je dus klachten krijgt na een dosis, heb je een vergiftiging. Je hebt dan een overdosis maar deze is niet fataal.”

Men denkt bij een overdosis vaak aan de extreme vergiftiging. Deze kunnen fataal worden of ervoor zorgen dat iemand in het ziekenhuis beland. Maar men heeft niet door dat dagelijks mensen een overdosis hebben in een veel minder ernstige vorm.

Ehrlich vertelt dat sommige vormen van overdosissen veel voorkomend zijn.  Echter letale dosissen komen niet vaak voor in Nederland.

“Als je kijkt naar XTC zijn er vorig jaar vijf mensen overleden.”

Ernstige vergiftigingen komen daarentegen wel vaker voor. 73 procent van de mensen met een GHB-intoxicatie op EHBO-posten heeft een matige of ernstige intoxicatie.

Leeftijdscategorie

Ehrlich geeft aan dat er een verschil is tussen de groep mensen die daadwerkelijk een ernstige/ levensbedreigende vergiftiging hebben en de groep die er in principe het meest gevoelig voor is.

“Als bijvoorbeeld een heel klein, niet zwaar meisje een dosis neemt, heeft zij eerder kans bij dezelfde dosis op een overdosis alleen dat gebeurt gewoon niet zo vaak. We zien dat de meeste mensen die in het ziekenhuis belanden mannen zijn tussen de twintig en dertig jaar. Maar we weten dat het gebruik onder die groep ook het hoogste is. Bij dezelfde dosis gaat een meisje er eerder onderuit dan een jongen maar in de praktijk nemen de meisjes die doseringen ook niet.”

Verschijnselen

Aangezien bij alle middelen een te grote dosis ervan kunt innemen is het ook niet zo gek dat er verschillende verschijnselen zijn van overdosissen.

“Je hebt honderden drugs en elke drug is anders. Ze geven een andere werking en een ander risico. Dus ook wanneer je teveel neemt verschilt het per drugs wat daar de verschijnselen van zijn.”

“Als je bijvoorbeeld teveel van GHB neemt dan raak je in een comateuze slaaptoestand. Als je van XTC te veel neemt gebeurt dat juist niet en ga je heel strak staan en kan je gaan zweten of je kunt een kaakklem krijgen.” Een kaakklem is het krachtig op elkaar klemmen van tanden en kiezen. “Bij cocaïne kun je een opwindingsdelier krijgen als je hier te veel van neemt.”

Een opwindingsdelier is een toestand waarbij iemand helemaal in zijn eigen wereld raakt. Je kunt geen contact met ze krijgen. Ze worden heel erg sterk en aangetrokken tot glas. Het is een overprikkeling van het centrale zenuwstelsel.

Behandeling

Mensen hoeven niet altijd behandeld te worden bij een overdosis. Bijvoorbeeld in geval van een kater hoef je niet behandeld te worden. Alleen bij kritische situaties kunnen mensen in het ziekenhuis belanden en behandeld worden.

“Bij GHB worden de vitale functies in de gaten gehouden. Iemand wordt aan de monitor gelegd en dan gaan ze kijken ze of het hart nog goed klopt. Je wordt warm gehouden, maar verder wordt er niks gedaan. Wanneer iemand een overdosis heroïne heeft dan worden er medicijnen toegediend. Bij heroïne wordt het medicijn naltrexon bij een overdosis gebruikt.”

Vaak vinden verslaafden een niet kritische overdosis normaal. Dit is vooral te zien bij mensen die veel GHB gebruiken. Mensen die GHB gebruiken vinden out gaan namelijk heel gewoonlijk. Die zien dat als een soort slaapje, maar ze zijn eigenlijk in een comateuze toestand.

‘Gevaarlijkste’ middel

De meeste mensen die in het ziekenhuis belanden door middelen hebben problemen met alcohol of XTC.

“Alcohol wordt het meeste gebruikt, dus het is niet zo raar dat dit de meeste intoxicaties oplevert. Naast alcohol en XTC wordt cannabis het meest gebruikt. Hiermee komen mensen echter niet vaak op de spoedeisende hulp terecht.”

XTC wordt als nummer 3 het meest gebruikt. Van XTC zijn er al een paar jaar hoge dosis pillen in de omloop waar veel MDMA in zit. Zes op de tien pillen bevatten zo’n hoge dosering. Dit zorgt ervoor dat veel mensen bij de eerste hulp terechtkomen of in het ziekenhuis.