Een jongen heeft een man nodig

Door Dick Hermans

Ik ben thuis en ik lees dat er steeds minder mannelijke docenten zijn in het basisonderwijs. Dit zou volgens psychologen niet goed zijn voor de ontwikkeling van een jongen. Een jongen heeft namelijk een meester nodig die het mannelijke uitstraalt voor de klas. De Algemene Onderwijsbond pleit dat het nieuwe kabinet zes miljard euro vrijstelt voor het onderwijs. Met dit bedrag kunnen zij de salarissen verhogen en zo de baan als docent aantrekkelijker maken voor mannen.

 

Ik spreek in Eindhoven aan de telefoon met Thijs van de AOb. Hij vertelt me dat de docenten, samen met andere ambtenaren, de gedupeerde waren van het instorten van de banken. Het salaris van docenten kon niet groeien terwijl de salarissen van marktbanen dat wel deden. Thijs zegt me dat er een simpele begroting was gemaakt en het bedrag helemaal niet zo gek is. Op het moment dat het nieuwe kabinet dit geld vrijstelt voor onderwijs komt er meer interesse vanuit de mannelijke doelgroep en zal de meester weer terugkomen.

 

Ik denk terug aan mijn eigen basisschooltijd en heb een brede glimlach op mijn gezicht als ik in gedachte de lessen van meester Jacco terughaal. Maar die glimlach verdwijnt snel als ik mij besef dat mijn basisschool geen mannelijke docent meer heeft. De afwisseling van geslacht voor de klas vond ik in mijn basisschoolperiode persoonlijk fijn. Op sommige momenten weet een meester beter om te gaan met een probleem van een jongen dan een juffrouw. Het gesprek dat ik had aan de telefoon met Thijs van de AOb was daarom ook duidelijk. Ik begreep zijn rekensom en vond het niet meer dan terecht als het nieuwe kabinet die zes miljard zou gebruiken en de basisschoolkinderen hun meester Jacco zou teruggeven.