Jong geleerd, oud gedaan

In de media hoor je steeds vaker dat ‘de jeugd’ weinig tot geen interesse hebben in politiek. Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat jongeren van 18 tot 25 jaar minder interesse hebben in de politiek dan gemiddeld. Toch is er een vrij grote groep die zich wel bezighoudt met politiek en een aantal van deze jonge mensen zit bij een jongerenpartij. Wat doe je allemaal als je bij zo’n partij zit? En wat voor invloed heeft een jongerenpartij op de partij waarvan zij zich afsplitsen? Ik sprak hierover met Thijs van Rens, bestuurslid Campagne en Communicatie D66 ’s-Hertogenbosch en algemeen bestuurslid Jonge Democraten (JD) Brabant, de jongerenpartij van D66.

Door: Zoë Henry

Wat doet de JD precies?
Thijs: “de JD is de jongerenvereniging van D66. We zijn wel onafhankelijk, moet ik officieel zeggen, maar in de praktijk gaat dit niet helemaal op. Een goed voorbeeld: D66 wil nu wiet legaliseren. De JD willen alle soorten drugs legaliseren. Daar zitten dus veel verschillen tussen, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Vooral op organisatorisch gebied werkt iedereen met elkaar samen.
Iedere week hebben we een debatonderwerp dat we uitwerken en waarover we dan in discussie gaan, maar er zijn ook gewoon spelletjesavonden of bijvoorbeeld een barbecue. Het is gewoon een makkelijke manier om, ook als je niet zoveel verstand hebt van politiek of de partij, een keer een kijkje te nemen en er een beetje kennis mee te maken. Sommige leden willen zodra ze bij de partij zitten actief meedoen en bijvoorbeeld meteen in het bestuur. Andere wippen eens in de zoveel tijd binnen voor de gezelligheid.
Om lid te worden van D66 moet je 60 euro per jaar betalen. Als combi lid, lid van Jonge Democraten en D66, betaal je maar 25 euro per jaar. Iedere student die interesse heeft in lid worden, kiest voor deze optie, het scheelt toch 35 euro”

Ben je altijd al zo geïnteresseerd geweest in politiek?
“Ik heb het altijd wel wat meer gevolgd dan gemiddeld denk ik. Ik ben in februari 2014 lid geworden en ik zat daarvoor al een tijdje van ‘wat wil ik nou eigenlijk gaan doen, wat wil ik wel en wat niet.’ In februari 2010 was ik met mijn middelbare school op vakantie in Oostenrijk. Toen we ‘s ochtends terug kwamen werd ik door mijn vader opgehaald van het station en vertelde hij me: ‘het kabinet is gevallen.’ Hij legde me uit wat er precies was gebeurd en wat het inhield. Ik vond het maf dat bepaalde dingen zo’n grote invloed kunnen hebben.”
De eerste keer dat hij mocht stemmen heeft Thijs op het CDA gestemd. Zijn vader is goed bevriend met een CDA-wethouder, dus dit was de voor de hand liggende keuze.
Thijs: “Ik twijfelde toen wel een beetje maar heb me uiteindelijk toch laten overhalen. Ik heb er geen spijt van maar ik zou het nu uiteraard wel anders doen. In mijn studententijd had ik veel tijd over om dingen naast mijn studie te gaan doen, ik heb 5 jaar bij de voedselbank geholpen als vrijwilliger maar dat zag ik na een tijdje niet meer zo zitten. Toen ben ik me toch steeds meer gaan verdiepen in politiek en ik ben uiteindelijk lid geworden van D66 om hierdoor echt een steentje bij te kunnen dragen, hoe idealistisch dat ook klinkt.”

De JD en D66
De JD spelen ook een belangrijke rol in het promoten van bepaalde standpunten. Thijs vertelde mij dat, als de D66 een ietwat ‘gevaarlijk’ standpunt inneemt, de JD ervoor kan zorgen dat het makkelijker wordt voor D66 om dit standpunt te onderbouwen. D66 kan in zo’n geval dus terugvallen op de Jonge Democraten, en aangeven dat de JD volledig achter hun standpunten staat. Aan de andere kant is het ook zo dat wanneer D66 iets doet wat niet juist is of tegen de principes van de Jonge Democraten ingaat, de JD hier ook duidelijk laat blijken dat ze het er totaal niet mee eens zijn. Dit kunnen ze doen door bijvoorbeeld een petitie in te dienen, of door direct contact op te nemen met D66. Zo kan D66 door de JD aan hun standpunten gehouden worden. De mening van jongeren wordt op deze manier echt gehoord.

Een andere belangrijke functie die Thijs vervult is bestuurslid Campagne en Communicatie bij D66 ’s-Hertogenbosch. Thijs en zijn team zorgen ervoor dat D66 het hele jaar door goed zichtbaar blijft in Den Bosch. Met het oog op de verkiezingen gaan ze vaker de straat op om D66 te promotenen ze proberen altijd meer leden te werven.
Jonge mensen werven ze vooral door op studentenfestivals te gaan staan zoals de hbo-intro dagen. Ook hier komen zij altijd meer dan genoeg jongeren tegen die echt interesse hebben in politiek, en de partij.