Dit is waarom voetbalmannen en voetbalvrouwen niet gelijk worden behandeld

Bron: Amber

Amber samen met Lieke Martens

In 2016 waren er zo’n 153.000 voetballende meisjes, een stijging van 4 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De Nederlandse voetbaldames wonnen dit jaar een gouden medaille op het EK voor vrouwen en Lieke Martens is uitgeroepen tot beste wereldvoetbalster van 2017. Allemaal positieve berichten op het eerste oog. Toch worden voetbalvrouwen en voetbalmannen niet gelijk behandeld. Ik sprak voetbaljournaliste Amber van Lieshout over de geslachtsverschillen in de voetbalwereld.

 

Hoe zijn er eigenlijk verschillen ontstaan tussen mannen en vrouwen in het voetbal?

“Nou dat is al lang geleden begonnen. Vrouwen kregen tot 1971 een verbod om te voetballen. Pas in 1979 kregen de vrouwen een officiële bondscoach” zegt Amber. “Mannen zijn al langer aan het voetballen, daardoor is het veel populairder onder mannen. En ik denk ook dat mensen niet toe durven te geven dat vrouwen ook goed kunnen voetballen.”

 

Waarom zijn er geen gemengde voetbalteams?

“Die zijn er wel een aantal. Vooral bij de jongste voetballers spelen jongens en meisjes samen met elkaar. Vanaf een jaar of twaalf worden de jongens en meisjes van elkaar gescheiden. Waarom dat is weet ik niet. Meestal begin je vanaf je twaalfde wel met puberen, het zou kunnen dat het daarom is. Ik verwacht ook niet dat mannen en vrouwen samen in een team passen. Mannen zijn vaak net iets ruwer dan vrouwen.”

 

Er is niet alleen een verschil in populariteit, maar ook in het salaris. Wat vind jij van die verschillen?

“Belachelijk!”, roept Amber. “Vrouwen verdienen, als ze geluk hebben, ongeveer 700 euro per maand. Mannen verdienen ongeveer 200.000 euro per maand. Veel voetbalvrouwen hebben daarom ook nog een bijbaantje. Dan kunnen ze, net als de voetbalmannen, ook op een leuke vakantie. Ik vind dat best wel erg. Vrouwen moeten overdag werken of studeren en ’s avonds trainen. Ik snap wel dat dat veel energie vraagt, terwijl ze die eigenlijk hard nodig hebben voor het voetballen.”

Hoe komt het eigenlijk dat voetbalvrouwen zoveel minder krijgen betaald?

“Sponsordeals”, zegt amber vastberaden. “Je moet een voetballer eigenlijk zien als een merk. Gillette is bijvoorbeeld zo’n sponsordeal. Zij gebruikt Messi om de scheermesjes te promoten. Gillette krijgt daardoor aandacht want ze gebruiken een ‘wereldster’ en Messi krijgt aandacht omdat hij vaker op TV te zien is. En daar gaan grote bedragen in om.”

 

Denk je niet dat geld eigenlijk een grotere rol speelt dan de sport zelf?

Amber kijkt een beetje twijfelend en zegt: “hmm, geld speelt eigenlijk nu al een grote rol en ik denk dat het ook een steeds grotere rol gaat spelen. Maar ik vind wel dat de zogenaamde prijskaartjes van voetballers het imago van de voetballer verpesten.” Amber pakt er een voorbeeld bij. “Kijk, net als met David Neres. Hij is een Braziliaanse voetballer die momenteel bij Ajax speelt. David is nog jong en moest gewoon even wennen aan de situatie hier, hij presteerde daardoor de eerste wedstrijden minder goed. Een dag later las je in de media alleen maar negatieve berichten over David, wantja, hij heeft 11 miljoen gekost, dan mag je wel wat verwachten.” Het valt even stil. “Dan denk ik: laat die jongen eerst eens wennen aan Nederland voordat je hem in het diepe gooit.”

 

Maar gaat het de voetballers om het plezier in het spelletje, of om zo goed mogelijk te zijn zodat ze veel verdienen?

“Waarschijnlijk willen de meeste voetballers veel geld verdienen, ik denk dat iedereen dat wel wil toch? Het gaat bij voetbal ook vaak om geld, kijk maar naar de transfers en de sponsordeals bijvoorbeeld. Maar er zullen ook vast wel voetballers zijn die echt genieten van het spel en niet zo kijken naar het geld.”

 

Ik vroeg Amber naar haar onderzoek over de populatie van vrouwenvoetbal. Daarin staat een tabel met de toeschouwers bij het vrouwenvoetbal per jaar.

 

 Waardoor is die stijging ontstaan?

“Je ziet dat er in 2009 tot 2011 maar weinig toeschouwers waren. Dat komt waarschijnlijk door BENE-league, dat zijn clubs van België en Nederland die samen in één competitie zaten. Logisch dat er toen minder toeschouwers waren want als je fan bent van Ajax en je moet naar helemaal Antwerpen toe om een wedstrijd te bezoeken, ja dat is wel wat.” Amber draait haar laptop naar mij toe zodat ik de tabel kan zien. Ze vertelt verder: “Je ziet in 2015-2016 een grote piek. Er werd toen meer aandacht besteed aan vrouwenvoetbal, en het WK werd natuurlijk toen gespeeld. Ik denk dat mensen na het WK dachten: ‘Oh laat ik de wedstrijd van de vrouwen eens kijken’. Ik vind het wel mooi om te zien dat er meer mensen naar vrouwenvoerbal zijn gaan kijken.”

 

“Ik vind het goed en mooi dat meisjes een vrouwelijke voetballer als ‘held’ of ‘idool’ kunnen zien.”

Waarom is dat mooi om te zien?

“Ik denk dat de aandacht voor vrouwenvoetbal helpt bij het zelfvertrouwen van jongere meisjes. Daarbij vind ik het goed en mooi als meisjes een vrouwelijke voetballer als ‘held’ of ‘idool’ kunnen zien. Daardoor weten meisjes dat ze ook profvoetballer kunnen worden. Toen ik jong was liep ik in voetbalshirtjes met de naam ‘Sneijder’ achterop. Tegenwoordig kun je shirtjes kopen met op de rug de naam ‘Martens’ of ‘Van de Sanden’. Ik vind dat persoonlijk een erg mooie ontwikkeling.”

Door Robin Verschuuren