Is Tilburg-Zuid klaar voor een vuurwerkverbod?

Tilburg-Zuid is een levendige buurt en tijdens oud en nieuw wordt die reputatie alleen maar versterkt. Naast de onschuldige sterretjes is er ook een hele hoop illegaal vuurwerk afgestoken. Kan dit nog wel in 2020? De meningen hierover zijn verdeeld. 

Geschreven door Isis Bakkers en Iza de Bruin

Een groot gedeelte van de buurt vindt van niet. Zo vertelde student Lena Sap dat ze dit jaar haar fiets moest binnen zetten, omdat deze vorig jaar voor de helft was afgefikt. Haar medestudent Jolien de Kok is het met haar eens. “Ik durf echt niet alleen over straat hier in de Korvel. Iedereen gooit vuurwerk naar elkaar, gewoon omdat ze het leuk vinden, maar denken niet na over de consequenties.” Meneer Cox uit de Trouwlaan is ook geen fan van knalvuurwerk. “Mijn huisdieren worden er helemaal onrustig van.”

In 2017 is aan 376 bewoners is gevraagd wat voor type overlast het meest hindert. 27 procent van hen gaven aan dat geluidsoverlast overheersend is. In 2019 zijn er opnieuw bijna 300 bewoners ondervraagd. Toen is het aantal flink gestegen, namelijk 77 procent van de mensen hebben last van geluidsoverlast.

Een van de (onbewuste) geluidsoverlasters is Eva Vonk. Zij heeft vuurwerk gehaald uit België, wat het automatisch illegaal maakt. “Wij hebben een aantal keer vuurwerk in Nederland gekocht, maar hier ging het een en ander mee mis. Bijvoorbeeld dat lontje te vroeg afging, of dat er afwijkende pijlen tussen zaten.” 

Dus, is de wijk Zuid-Tilburg klaar voor een vuurwerkverbod? Wat vind jij? Laat het ons weten in de comments.