Is Oud-Krispijn nog steeds een gettowijk?

Rijtjeshuizen, vier kapsalons op maar liefst een paar kilometer afstand en veel afval op de grond. Dat is wat ons, twee journalisten in opleiding opviel in Oud-Krispijn. Maar wat vinden de Dordtenaren zelf van Oud-Krispijn?

Oud-Krispijn staat bij sommige Dordtenaren bekend als een ‘gettowijk’, een achterstandswijk of een wijk   met veel allochtonen. Er werd volgens inwoners door velen een onderscheid gemaakt tussen het nette Krispijn; Nieuw-Krispijn en de achterstandswijk; Oud-Krispijn. “Er zijn veel jongeren die afval op straat gooien en naar mijn gevoel zijn er hier meer hangjongeren dan in bijvoorbeeld Stadspolders”, aldus een inwoner van het land van Valk. Of er een oplossing voor een beter of netter Oud-Krispijn is, is volgens een afvalprikker werkzaam in Oud-Krispijn een lastig geval. “Het valt niet op te lossen, of nou ja, maar dan gaan we wel heel rechts praten, een betere verdeling of minder allochtonen zou helpen. Alle blanken maken zich hier namelijk uit de voeten”.

Toch is het imago van Oud-Krispijn licht verbeterd, blijkt uit korte interviews met een aantal Dordtenaren. “Vroeger was het echt een achterstandswijk, nu valt het wel mee hoor, ik vind het prima”, aldus een inwoner van Oud-Krispijn. De inwoner geeft aan dat er veel ontwikkelingen hebben plaatsgevonden in de wijk. “Ik woon hier al heel mijn  leven. Vroeger woonden ook mijn vrienden en familieleden hier, maar deze zijn of verhuisd of het verkeerde pad op gegaan. Het is hier nu wel een stuk saaier, dat wel. Vroeger waren het echte verrotte en vieze huizen, nu zijn het prima huizen.”

 

Geschreven door: Marek en Nienke VV07