Is Langdonk het nieuwe getto van Roosendaal?

ROOSENDAAL – Maandenlang was Roosendaal in het nieuws door de vele criminele activiteiten die in de wijk Langdonk plaatsvonden. Van in brand gestoken 5G-masten, tot rellen uit protest tegen de coronamaatregelen. Maar het is al een tijdje stil, geen onrust, branden of rellen die de wijk op zijn kop zetten. Waardoor komt dit? Wat is momenteel de situatie in de wijk?

Jochem Smit, 20-03-21

 

Langdonk door de jaren heen

De wijk Langdonk was tot 1970 een landelijk gebied met veel boerderijen en ruwe wegen, totdat de gemeente Roosendaal besloot er een woonwijk te bouwen. Een oud stukje Roosendaal werd vervangen door meerdere rijtjeshuizen, die iets weg hebben van New York. Vanaf bovenaf is te zien dat de huizen zijn opgedeeld in blokken met daarin verschillende erfjes, waar de bewoners hun auto’s kunnen parkeren en waar kinderen kunnen spelen. De wijk wordt omringd door een grote weg die vernoemd is naar de wijk zelf. Het moment dat je de wijk binnenloopt geeft het een dubbel gevoel. Het lijkt er erg rustig, op een paar schreeuwende kinderen na. Er staan veel bomen en er is veel bewegingsruimte. Het stinkt er niet, er hangt een typische woonwijkgeur: fris, met af en toe de geur van benzine.

Toch krijg je, mede door het vele negatieve nieuws wat de wijk over zich heen heeft gekregen, een slecht gevoel. Wanneer je kritisch om je heen gaat kijken vallen opeens de “Attentie Buurtpreventie” bordjes op. Deze hangen aan een groot aantal lantaarnpalen. De bordjes wijzen erop dat er elke avond burgers rondlopen die een oogje in het zeil houden. De keuze voor buurtpreventieteams komt voornamelijk door de eerdere gebeurtenissen.

Er zijn geen vrijstaande woningen te vinden. De gemiddelde woningwaarde van de huizen in Langdonk lag in 2019 op 186.000 euro. Zo’n 80% van de panden is in 1972 gebouwd, en dienen voornamelijk als woningen. De huishoudens bestaan voornamelijk uit ongetrouwde mensen met een gemiddeld inkomen van 21.500 euro. Het aantal niet autochtone bewoners groeit de afgelopen jaren langzaam. Er leven verschillende bevolkingsgroepen, de grootste zijn mensen van Marokkaanse en Turkse afkomst, ook is de Poolse gemeenschap groeiende in Langdonk.

 

 

 

Maandenlange onrust

Sinds het begin van de coronacrisis is er al sprake van onrust in Langdonk. Het begon in maart 2020, met het in brand zetten van nieuwe 5G-masten, waar sommigen hun twijfels over hadden of deze wel volledig veilig zijn. Na een kleine daling in april namen de criminele activiteiten weer sterk toe totdat er in november een dieptepunt van dat jaar werd bereikt. Een week lang was de wijk constant in het nieuws. Negatief welteverstaan, vanwege jongeren die onrust veroorzaakten met vuurwerk. Brandstichtingen, joelende jongeren en politie die met verschillende objecten, zoals stenen en vuurwerkbommen door verschillende bewoners van Langdonk werd bekogeld. “Het was de hel” verteld een vrouw in een interview met Trouw. Met nieuwjaar heeft de brandweer ervoor gezorgd dat er geen onrust ontstond in Langdonk, door middel van een speciaal team dat de situatie strak in de gaten hield. Zij hebben ervoor kunnen zorgen dat er niks fout ging en de situatie beheerst bleef.

Er kwam een korte periode van rust. Bewoners begonnen het vertrouwen in de wijk terug te krijgen en durfden zichzelf en hun kinderen weer op straat te laten lopen. Totdat de avondklok werd ingevoerd op zaterdag 23 januari door minister premier Mark Rutte. In de nacht van 24 op 25 januari was het raak: jongeren uit verschillende steden kwamen rellen in Roosendaal, om meer specifiek te zijn in de wijk Langdonk.

Een vrouw die haar kinderen net naar binnenriep, wiens naam zij niet wilde geven, vertelde over de nacht. “Jongeren kwamen vanuit andere steden gericht naar deze wijk, Elisadonk om precies te zijn” (een straat aangrenzend aan een groot speelveld). Er werd met vuurwerk gegooid naar de politie en jongeren werden opgepakt. “Ik probeerde af en toe een kijkje door mijn raam nemen wat de situatie precies inhield”. Na enige tijd stopte het kabaal en vertrokken de politie- en ME-teams uit Langdonk. “Ik durfde enige tijd niet mijn kinderen over straat te laten, maar gelukkig heb ik nu het gevoel dat dit weer kan”.

Een meneer vertelde over zijn verklaring voor de rellen in de wijk. “Ik ben toch bang dat er in de verschillende huishoudens, aan de noordkant van Langdonk, geen controle wordt uitgeoefend over hun kinderen. Zij kunnen doen en laten wat ze willen en nemen andere jongeren daarin mee”. Momenteel is het rustig maar ik ben nog steeds bang dat zomaar de hel weer los kan barsten.

De politie van Roosendaal verwacht dat de rellen voornamelijk komen door de frustratie die de avondklok met zich meebracht.

 

Wordt het beter?

Zoals het er nu naar uitziet is de situatie weer onder controle. Willem-Jan Uijtdehage, woordvoerder van Politie Roosendaal, vertelde dat de sfeer een stuk kalmer voelt. “De mate van het aantal criminele activiteiten in Langdonk is sterk afgenomen. Mede door de door ons uitgevoerde controles, voelt de wijk een stuk aangenamer aan”. Meerdere jongerenverenigingen helpen mee met het surveilleren in de wijk. Ook lopen er elke avond burgers in gele hesjes rond, waar op de rug “Buurtpreventie” uitgespeld staat. De BN De Stem gaf eind januari Langdonk de naam “het nieuwe getto van Roosendaal”. Dit vond meneer Uijtdehage nogal overdreven. “De grote etnische diversiteit in de wijk zorgt ervoor dat vaker conflicten ontstaan dan in andere wijken in Roosendaal. De wrijving tussen verschillende bevolkingsgroepen is hier vaak de reden voor”. De politie zal ondanks de rust die nu ervaren wordt in de wijk altijd Langdonk scherp in de gaten blijven houden.

 

De rust lijkt wedergekeerd in Langdonk. Het vertrouwen in de bewoners begint weer te groeien en men durft weer over straat te gaan. De gemeente probeert met WIJZIJN Traversegroep van de kerk een ontmoetingsplek te maken, om toch een soort van samenzijn te creëren onder de bewoners van Langdonk.

Toch voelt de wijk voor een buitenstaander, ondanks de vele patrouilles door politie en buurtpreventie, aan als een plek waar je altijd op je hoede moet blijven. De bewoners hopen dat hun wijk weer terug kan naar normaal en dat zij langzaam van de slechte naam af kunnen komen.