‘Het is eigenlijk echt geweldig spul’

hobbeldaanSupplementen en shakes zijn voor veel jongeren tegenwoordig bijna niet meer weg te denken bij het sporten. Maar hoe nuttig zijn deze supplementen? En hoe zit dat met de gezondheid van mensen die veel supplementen gebruiken? Personal trainer Frederik Tiquet vertelt over zijn persoonlijke ervaringen en over de wereld van personal training.

Frederik
Een personal trainer gevestigd in Tilburg. Hij heeft een grote sporttas bij waar hij al zijn verschillende voedingssupplementen en poeders in heeft zitten. Zijn postuur verraadt op het eerste gezicht niet zijn beroep, maar zijn hartelijke groet en manier van doen straalt energie uit.

Supplementen
Frederik gebruikt zelf meerdere supplementen op een dag, geeft advies en verkoopt het aan zijn klanten. hoeveel klanten van hem willen nu eigenlijk met supplementen trainen? Kan het als vervanging dienen voor voedsel?

“Ongeveer de helft van mijn klandizie traint zonder enige supplementen, dit zijn vaak de ouderen want van hun hoeft het allemaal niet zo vlug. Supplementen en shakes kun je beter als aanvulling gebruiken op je voeding. Supplementen dragen in the long run maar voor vijf procent mee aan je resultaten, je voeding en sport patroon is veel belangrijker. Shakes die gemaakt zijn om maaltijden te vervangen zijn handig als je weinig tijd op een dag hebt voor je voeding maar het is bij lange na niet ideaal. Kauwen is een belangrijk onderdeel voor je stofwisseling als je volledig vloeibaar leeft mis je een hoop belangrijke bouwstoffen. Pre-workout shakes zijn er ook in alle soorten en maten hun functie is om je energie te geven om te sporten, ik zelf gebruik shakes met het middel DMAA.”

DMAA
Het stimulerende middel DMAA (dimethylamylamine) is een neefje van de partydrug MDMA. DMAA staat op de Europese dopinglijst, maar werd voorheen vaak gebruikt in supplementen zoals pre-workout shakes. Het zou vermoeidheid tegen gaan en helpen met vet verbranding. Bijwerkingen van DMAA zij onder andere: trillen, slapeloosheid, angstaanvallen, misselijkheid, vermoeidheid en concentratieproblemen.

“Het is echt geweldig spul eigenlijk, het is niet meer te koop in Nederland maar aangezien ik in de sportschool werk kan ik er nog wel aankomen. Ik raad het eigenlijk al mijn klanten aan die vaak te moe zijn om nog te gaan sporten na hun werk en snel resultaten willen zien. De enige eisen die ik stel zijn, dat ze onder de 65 zijn en dat ze een gezondheidsverklaring hebben. Je kan er overgevoelig voor zijn. Dan ga je bijvoorbeeld overgeven als je te hard sport. Het verdooft ook de spieren zodat je minder snel pijn voelt bij het trainen. Het werkt echt heel goed ik gebruik het zelf ook buiten het sporten om, als ik bijvoorbeeld nog uit moet gaan maar erg moe ben.”

Anabolen
Anabolen steroïde is een stimulerend middel wat uit synthetische testosteron bestaat. Het middel staat op de wereldwijde dopinglijst en mag ook niet verhandeld worden. Desondanks wordt het nog vaak gebruikt onder sporters. Vooral bij amateur sporters is het een steeds populairder middel. Bijwerkingen kunnen leverziektes, impotentie, en vergroting van de prostaat zijn.

“Ik ben al een paar keer benaderd door jongeren of ik niet wat anabolen voor hun kon regelen. Hier schrok ik wel van, want deze jongeren waren soms nog maar vijftien jaar oud. Ik heb er lang over nagedacht of ik dat moest doen. In mijn beroep is de klant altijd koning. Sommige personal trainers doen dit daarom wel, om te zorgen dat de klanten altijd tevreden zijn met hun resultaten. Ik heb besloten hier niet aan te beginnen, omdat ik dit ethisch niet verantwoord vind.”

Ziekenhuis
Hoe gevaarlijk zijn deze middelen eigenlijk? Frederik is weleens in het ziekenhuis belandt door verkeerd gebruik van supplementen.

“Ik moet bekennen dat ik flink dom bezig was die avond. Ik had een dubbele dosis DMAA genomen, ongeveer achttien taurine pillen voor nog meer energie en toen ben ik ook nog eens gaan drinken. Ik dacht dat ik het wel aankon maar dat bleek dus niet het geval te zijn. Ik kreeg zulke erge hartkloppingen dat ik naar het ziekenhuis werd gebracht en daar hebben ze mijn aderen moeten spoelen met een soort zoutoplossing tot de stoffen niet meer in mijn bloed zaten. Met sommige supplementen is het net als met alcohol: als je gewoon redelijke hoeveelheid gebruikt kan het niet zo kwaad, maar ga je met de middelen over de schreef kan het schadelijk zijn.”

De Toekomst
Supplementen worden steeds populairder onder sporters. Vooral jonge sporters voelen zich aangetrokken tot de supplementen, omdat ze allerlei beloofde effecten hebben. De techniek waardoor de supplementen gemaakt worden, wordt steeds beter. Wat gaat dat brengen voor de toekomst?

“De techniek die achter supplementen zit, wordt steeds beter. Ik ben echt benieuwd waar het in de toekomst allemaal nog voor gebruikt kan worden. Zelf ben ik van mening dat het ‘gezondere’ aspect van de supplementen steeds zichtbaarder gaat worden. Wij kijken eigenlijk allemaal naar Amerika voor ontwikkelingen op het gebied van supplementen, dus als er wat nieuws komt zal het eerst in Amerika te zien zijn.”

 

Door: Daan Hobbel