‘De Jongere Generatie Is Onze Laatste Hoop’

Eindhovense tattooshopeigenaar signaleert discriminatie getatoeëerde mensen door werkgevers en oudere generatie
“DE JONGERE GENERATIE IS ONZE LAATSTE HOOP”, (Rocky van Osch)

EINDHOVEN, 9 DECEMBER

Tattoeërder, eigenaar en mede-oprichter van de Eindhoven tattooshop ‘Downtown Tattoos merkt dat veel van zijn klanten te kampen hebben met discriminatie op de werkvloer, en door de oudere generatie. De tatoeagedragers worden nog steeds geassocieerd met criminelen en ‘tuig’, en worden vaak bij sollicitaties afgewezen. Deze bevindingen worden beaamd door Stichting Spijt (een hulpfonds voor gedupeerden van tatoeages), welke aangeeft dat deze vorm van discriminatie een landelijk verschijnsel is. Rocky vindt het een pijnlijke constatering. “Steeds meer mensen dragen tatoeages, en velen putten veel trots en kracht uit hun tatoeage. Ze verdienen het niet om gediscrimineerd te worden,”aldus van Osch.

Als tattooshopeigenaar en tatoeërder krijgt Rocky dikwijls te maken met kritiek van mensen uit de wat oudere generatie. “Mijn winkel en beroep worden dikwijls bekritiseerd door mensen uit de oudere generatie. Ze menen dat het zetten van een tatoeage lichaamsverminking is en hebben de overtuiging dat mijn klantenbestand bestaat uit criminelen die zich willen associëren met bendes”, vertelt hij.  “Het is erg vervelend dat sommige mensen zich vasthouden aan achterhaalde en ouderwetse denkbeelden”, meent hij.
Uit onderzoek blijkt dat het aantal tatoeagedragers van boven de 60 met 6 procent een relatief laag aantal vormt van het total aantal getatoeërden in Nederland (bron: Ongevallen en Bewegen in Nederland, Veiligheid.nl, 2014). “Vroeger liet je enkel tatoeages zetten wanneer je in het leger ging of een andere ruige beroep ging beoefenen,” gaat Rocky verder. “De samenleving is veranderd, maar enkel de jongere generatie lijkt dat echt door te hebben en kan respect opbrengen voor het werk dat ik doe.”

De situatie is op de Nederlandse arbeidsmarkt niet anders: uit onderzoek van de Nederlandse banenplatform ‘Vacature.com’ blijkt dat 76 procent van mensen die gemoeid zijn met het werven van werknemers zich laat leiden door de aanwezigheid van tatoeages. Daarnaast is het hulpfonds ‘Stichting Spijt’ in 2019 het project ‘Dag Tattoo, Hallo Baan’ begonnen waarin langdurige werklozen van hun tatoeages worden afgeholpen en jongeren worden voorgelicht over de verkleinde kansen op bepaalde banen wanneer je (zichtbare) tatoeages draagt.

Van Osch herkent deze problemen maar al te goed. “Ik kan best begrijpen dat er in bepaalde zorgsectoren veiligheidsvoorschriften zijn. Maar ik heb al veel te vaak meegemaakt dat ze in andere uiteenlopende sectoren mensen met een tatoeage zonder goede reden wegsturen. Er zijn nog veel te veel werkgevers die geen duidelijke lijn aangeven: ik heb meegemaakt dat een klant van mij werd niet werd aangenomen vanwege zijn tatoeages. Een dag later zag hij daar medewerkers met hoofddoeken, piercings of oorbellen werken”, vertelt hij. “Ik heb vaak  zelf ook meegemaakt dat een werkgever er later achter komt dat iemand een tatoeage heeft en heb later wegstuurt. Dan denk ik: Het is niet eens zichtbaar, waar doe je moeilijk over?” aldus van Osch.

De Eindhovense tatoeëerder heeft een erg divers klantenbestand. “Zelfs advocaten en bedrijfsdirecteuren willen tegenwoordig (onzichtbare) tatoeages”, vertelt hij. “Ondanks de vooroordelen laten meeste mensen tegenwoordig zich niet tatoeëren om zich te associeren met een bende. Mensen tatoeëren zich om bepaalde momenten, zoals de dood, liefde en geboorte voor altijd dichtbij zich door het op hun lichaam te zetten. Voor vele mensen wordt een dergelijke tatoeage een symbool van kracht. Sommige mensen gebruiken hun lichaam daarom soms zelfs als een soort dagboek. Ik hecht zelf ook veel waarde aan mijn tatoeages, en ik vind het tatoeëren van mensen het leukste wat er is”, aldus Rocky van Osch.

Van Osch denkt dat de jongere generatie een positief verschil kan maken in de discriminatie die tatoeagedragers ervaren. “Enerzijds moet je accepteren dat sommige mensen vastgeroest zitten in negatieve denkbeelden”, vertelt hij. “En gebruik je gezond verstand: het is niet verstandig om een zichtbare tatoeage van een extreemrechtse partij te laten zetten, en dan raar op te kijken als een extreemlinkse partij je diensten weigert. Maar anderzijds hoef je je niet te laten discrimineren. Praat met mensen. Neem ze mee naar mijn winkel, dan kunnen ze zelf dat er helemaal geen gevaarlijke sfeer hangt. Laat ze zien wat zo’n tatoeage voor je betekent”, adviseert hij.  “Ik ben ervan overtuigd dat als we dit doen, de discriminatie zal afnemen. Misschien nemen de mensen die er eerst fel op tegen waren uiteindelijk zelf wel een tatoeage”, aldus van Osch.