“Tilburg moet meer van iedereen zijn”

Het Besterdplein

Het Besterdplein

Helma Oostelbos is sinds oktober 2017 lijsttrekker van de SP. Met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen heeft zij het erg druk. Maar wie is zij eigenlijk en wat zijn haar plannen? “Mensen vergeten dat je naast dit ook gewoon een baan hebt.”

Vrije tijd

Het Besterdplein in de kou. Elke woensdag staat er een markt, maar op alle andere dagen is het een parkeerplaats, zoals nu. Het regende een beetje, maar Helma Oostelbos kwam gewoon volgens afspraak op vrijdagochtend opdagen voor het interview.

Voordat de eerste vraag gesteld kon worden vond Oostelbos het toch wel belangrijk om haarzelf voor te stellen. “Ik vind het belangrijk dat mensen begrijpen dat dit  een bijbaan is. Ik ben niet alleen lijsttrekker van de SP maar heb ook mijn eigen administratiekantoor. Dus bij het voorstellen zeg ik ook altijd: ‘In mijn vrije tijd ben ik lijsttrekker van de SP, maar daarnaast heb ik ook mijn eigen administratiekantoor’. Mensen vergeten dat vaak.” Vindt ze lijstrekker zijn eigenlijk wel een leuke baan? “Zeker”, zegt ze gelijk, “alleen vind ik deze periode wel iets te druk. Tussen alle debatten, stemwijzers en ook mijn eigen werk door heb ik weinig tijd over. Maar ik vind het nog altijd heel leuk om te doen.”

Gesprek

In oktober vorig jaar werd zij verkozen tot lijsttrekker van de SP fractie hier in Tilburg. “Ik was al drie-en-een-half jaar lid van de SP. Aan het begin van dat jaar moest ik drie voetbalclubs helpen fuseren en dat was een hele zware taak. Maar toen dat in juli achter de rug was zat ik te denken: ‘Ik besteed hier al zoveel tijd aan en ik vind politiek heel erg leuk, ik wil verder en meld mij aan voor de kandidatenlijst’. Dat deed ik toen. Na een goed gesprek met de kandidatencommissie ben ik gekozen als lijsttrekker.”

Duurzaam

Maar wat wil de SP nu eigenlijk? “Als het aan ons ligt gaan we heel veel doen aan het armoedebeleid, we gaan dan echt aan de slag met de focuswijken en we willen heel veel doen aan het woonbeleid. Er zijn gewoon te weinig sociale huurwoningen momenteel, en de huurprijzen zijn de afgelopen paar jaar gestegen met 17%. Ik zou graag met de corporaties in gesprek willen om hen te vragen de opbrengsten van deze stijgingen om te zetten in het isoleren en met zonnepanelen bedekken van de sociale huurwoningen. De energielasten en dus ook de woonlasten gaan daardoor omlaag.”

Bruisende stad

En Tilburg, wat voor stad is het volgens haar? “Het is een stad waar nog steeds sprake is van veel armoede. En dan kunnen we het wel gaan hebben over de Spoorzone en over dat het een bruisende stad is waar je goed kan leven, maar wat wij willen is een goed leven voor iedereen. Wij willen iedereen er bij betrekken, en dat gebeurt volgens ons nog te weinig.”

Dus de stad moet meer worden voor iedereen? “Ja, dat is precies wat wij willen. Kijk nog een keer naar de Spoorzone. Ja het is leuk, maar dan heb je een restaurant als De Houtloods of als RAW, maar kunnen mensen met een lager inkomen hier dan ook gewoon eten? Vinden zij dat ook een leuke stad? Dan zegt een collega van mij, die overigens dus niet van de SP is: ‘Het is een bruisende stad en het is ook hip, zo’n Spoorzone, en dat is fijn want dan blijven de hoogopgeleide mensen dus hier in Tilburg’. Dan moet ik dus wel zeggen dat de nekharen bij mij dan overeind staan. Het is niet de bedoeling dat wij alleen gaan bouwen voor de hoogopgeleiden hier in Tilburg.”

Vond je dit een interessant interview? Je kan er hier ook naar luisteren.