“Ineens had ik goud! Ik dacht: hè, ik?!”

Een gouden status op periscope, en ontdekt door Disney. 2016 was een bijzonder jaar voor pianist Gijs van Winkelhof, een jaar dat hij niet snel zal vergeten. De meer dan 9 miljoen likes en de 10.140 volgers op zijn periscope hebben daar ook flink aan meegeholpen.2016-12-16 14.11.02
Het eerste wat meteen opvalt bij het binnenstappen van de woonkamer van Gijs is een piano, vlakbij de keukentafel. Net zoals veel van het meubilair heeft de piano een houttint, wat nog beter uitkomt door het zonlicht dat door grote ramen de kamer binnenvalt.
“Iets drinken?” We nemen plaats aan de keukentafel, en vanuit een gesprek over de metro in Rotterdam, rollen we zo het interview in.

Hoe is periscope voor jou begonnen?
    “Het begon eigenlijk als grap, en dat vond ik best spannend. Ik speelde al heel lang piano, en ik dacht gewoon van “laat ik dit gewoon is doen. Dan doe ik steeds een ander thema, mensen kunnen roepen en ik speel.”
“In eerste instantie was het mijn bedoeling om gewoon lol te hebben en plezier te maken, want als ik ergens optreed moet ik natuurlijk de muziek spelen die van me wordt gevraagd. Bij periscope kon ik gewoon spelen wat ik zelf wou, of wat mensen wilden horen. Ik vond het belangrijker dat mensen leuk vonden wat ik deed, dan dat ik heel veel volgers zou hebben.”

Je hebt nu ook de golden status op Periscope bereikt?
    “Klopt, ik was echt helemaal verbaasd. Ik wist dat periscope profielen wilde gaan “verifyen”, om te laten zien dat ze achter bepaalde profielen staan. Je kon je daarvoor aanmelden, en met de reden waarom je dat zou willen. Ik dacht van nou, ik periscope al meer dan een jaar, en ik heb dankzij periscope al zoveel mensen ontmoet, ik zou het leuk vinden om nog meer mensen te ontmoeten, en mijn muziek te delen met de wereld.”
“Eerst keken ze vooral naar het aantal volgers dat je had, want bij zoveel honderd volgers kreeg je bijvoorbeeld brons, bij andere aantallen zilver en goud, maar om goud te krijgen moest
je echt heel veel volgers hebben, en zulke aantallen heeft bijvoorbeeld iemand als Ellen DeGeneres.”
“Toen een maand later had ik toch ineens goud! Ik dacht echt van “hé? Ik?!”
Ik heb nu ook veel contact met Periscope zelf, en dan vragen ze me soms om een uitzending te doen omtrent een thema, bijvoorbeeld met kerst een kerst uitzending. Periscope promoot dit dan ook, en dan kijken er ineens 26.000 mensen! Dat is echt bizar.”

En je bent ook nog in Japan geweest?
    “Ja, dat kwam dan weer door YouTube. Op YouTube heb ik een aantal video’s staan, en een Japanse zangeres vond op mijn kanaal een lied dat zij altijd zingt, maar totaal anders, omdat ik er mijn eigen arrangement op had gemaakt.”
“Toen vroeg ze aan mij of ik de nummers die op haar repertoire staan ook zou kunnen bewerken. Dat heb ik gedaan en voordat ik het wist wer
d er van alles voor me geregeld: een vliegtuigticket, een hotelkamer in Tokyo. Ik mocht daar met haar een concert geven in een grote concertzaal.”

Zou je jezelf omschrijven als een social media pianist?
2016-12-16 13.53.15“Misschien. Ik treed natuurlijk heel veel op, op feesten en kastelen, en ik schrijf zelf ook nog muziek, dat zie ik echt als werk. Op YouTube heb ik een aantal video’s staan, en ik vind het wel lastig om dat bij te houden, omdat ik het mooi wil hebben. Eerst speelde ik simpel vanuit m’n kamer, maar als ik dan iets speel, dan wil ik er eigenlijk ook een clip bij hebben, omdat ik er iets over wil kunnen vertellen.”
“Vloggen is weer niets voor mij, omdat dat soms heel onnatuurlijk aanvoelt, en dan vroeg ik me af: “Tegen wie heb ik het eigenlijk?” terwijl je met periscope live bent, en mensen kunnen gewoon reageren. Daarop kan je dan zelf weer reageren, dat vind ik veel natuurlijker.
Juist dat live-achtige vind ik erg leuk aan periscope, want mensen kunnen een nummer aanvragen, en ik kan dat dan meteen spelen. De interactie die je dan hebt, vind ik toch het leukst.”

Aan het begin van het jaar stond er een artikel over jou op de website van het AD. Hoe was 2016 voor jou?
    “Leuk, en druk! Natuurlijk ook door Periscope, en omdat ik in januari naar Florida ben gegaan. Daar heb ik zoveel mensen ontmoet! Er waren mensen uit heel Amerika die waren overgevlogen om mij te ontmoeten. Er waren geloof ik iets van zestig mensen. Ze hadden zelfs een Gijs meet-and
-greet georganiseerd, waarbij ik een fotolijst kreeg, vol met berichtjes. Dat was echt heel leuk.”

Dat moet toch wel onwerkelijk voelen?
   “Ja, precies, ik zit hier immers maar gewoon thuis te spelen achter de piano. Het is dan heel fijn dat je merkt dat mensen er echt van genieten en dat sommige mensen gewoon dagelijks herhalingen terugluisteren. Dan lijkt het alsof ze jou heel goed kennen, ook al wonen ze heel ver weg. Wat dat betreft was 2016 voor mij een erg goed jaar.”

Hoe komt het dat je Disney periscopes zo populair zijn?
   “Vanaf kinds af aan vond ik Disneyland Parijs al heel leuk. Met de films ben ik ook echt opgegroeid, dus ik kende alle liedjes
natuurlijk al, dat was echt fantastisch. Ik merk op periscope ook erg dat daar een soort Disney community zit. Sommige mensen zijn zelfs speciaal naar Florida verhuisd, om dicht bij Disney World te kunnen wonen. Eén keer, tijdens een uitzending met het Disney thema, toen keken er zoveel mensen dat ik dacht van goh, kennelijk leeft het wel heel erg. Het is voor veel mensen wel een soort jeugdsentiment. Dat is het voor mij eigenlijk ook wel.”

Heeft Disney je jaar gemaakt?
    “Nou… Ja. Dat was wel zo gaaf, en ik heb zoveel mensen ontmoet, daar ben ik wel heel erg dankbaar voor. Zeker voor herhaling vatbaar.”

Wat hoop je dat 2017 je gaat brengen?
    “Gewoon bezig blijven met muziek, er plezier in blijven hebben. Het is immers mijn werk om andere mensen te laten genieten van mijn muziek. Dat vind ik het belangrijkst.”

Wil je meer zien en horen van Gijs? Kijk dan is op zijn youtube kanaal, periscope, of zijn website, gijsvanwinkelhof.com !

 

 

Door Monica Dieleman