Indian Premier League onder vuur door verder spelen ondanks grote coronagolf

Emrullah Yucel, redacteur India

De afgelopen dagen is er veel onrust in India. Ziekenhuizen liggen vol, India heeft een eigen coronamutatie en het land heeft 350.000 besmettingen en 2800 doden in 24 uur. Toch gaat de Indian Premier League (IPL) in volle toer door. Abhinav Bindra, Olympisch goudwinnaar en schrijver bij The Indian Express, is kritisch tegenover de spelers en op het sportbeleid van de IPL: “Cricketers kunnen toch niet totaal doof en blind zijn wat er aan de hand is in ons land”.

Voormalig Australische IPL-speler Adam Gilchrist plaatste zaterdag een neutrale tweet waar hij het probleem aankaartte: “De beste wensen voor iedereen in India. Beangstigende Covid-cijfers. #IPL gaat verder. Ongepast? Of elke avond belangrijke afleiding? Wat je ook denkt, mijn gebeden zijn bij je.”

Abhinav Bindra schreef een vrij kritisch artikel op de site van The Indian Express. Hij haalde onder andere uit naar een bekende Indiase worstelaar, die op twitter steun gaf op een massale bijeenkomst in Kumbh Mela. “Iedereen moet zich verantwoordelijk gedragen en letten op de juiste berichtgeving, vooral als je een rolmodel bent voor miljoenen”. De goudenmedaillewinnaar snapt niet waarom bekende sporters zich niet durven uit te spreken. Volgens hem zouden de spelers bang kunnen zijn voor de gevolgen van bepaalde uitspraken. “Als je goed genoeg bent, kan niemand jou stoppen om te spelen. Voor succes heb je een enorme hoeveelheid aan moed, integriteit en eerlijkheid nodig. ” De spelers, clubs en organisaties zouden zich meer met de gevaren van corona bezig moeten houden en het volk informeren. Volgens de Olympisch kampioen missen mensen in heel de wereld empathie. Hij wijst hierbij op de verspreiding van vaccins in de wereld.

De IPL heeft afgelopen zondag aangegeven dat ze niet van plan zijn om te stoppen. Een bestuurslid zei tegen Reuters dat het zonder de fans veilig is om door te gaan met de competitie. “De IPL zorgt voor een belangrijke afleiding van alle ellende die zich afspeelt om ons heen” De New Indian Express gaf na deze uitspraken aan, geen IPL-nieuwsberichten te publiceren op hun site. Het zou een klein gebaar zijn om de aandacht van het land gericht te houden op kwesties van leven en dood.