In gesprek met profrenner Kasper Asgreen

Wielrennen

Topsporters gaan door een moeilijke tijd. Wedstrijden worden afgelast of uitgesteld en zelfs de Olympische Spelen staan nu gepland voor 2021 – alles als gevolg van het coronavirus. Kasper Asgreen, wielrenner rijdend voor het Belgische profteam Deceuninck Quickstep, moest in maart terugkeren naar zijn thuisland. Hij reed op dat moment de grote ronde Parijs-Nice maar de laatste etappe werd afgelast vanwege de onveilige situatie. 

Je werd derde op de tijdrit tijdens Parijs-Nice. De laatste etappe van de acht in totaal werd geannuleerd vanwege de onveilige situatie door het coronavirus. Zeven teams hadden vooraf al besloten om niét naar Frankrijk te gaan. Heb jij of heeft het team erover gedacht thuis te blijven vanwege de risicovolle situatie?

“Ja, natuurlijk dachten we er wel over na. Daarentegen gaf de medische staf ons aan dat de situatie veilig genoeg zou zijn als we de ronde zouden rijden.. Ik heb het zelf nooit gezien als een risico voor mezelf als renner. Ik dacht vanaf het eerste moment dat de omstandigheden goed genoeg waren door het vastbesloten advies van de staf.” 

Bij het terugkeren naar Denemarken moest je jezelf al direct aanpassen aan maatregelen van de overheid. Momenteel deel je op sociale media veel foto’s op de tijdritfiets. Waarom zoek je de tijdritbelasting meer op in deze periode?

“Klopt, ik doe veel tijdrittraining op het moment. Normaal is het lastig om dit goed te trainen door de drukke wedstrijdperiode – dan is het herstellen van de ene wedstrijd en zorgen dat ik weer klaar ben voor de volgende. Hopelijk zal ik geselecteerd worden voor het WK tijdrijden aan het einde van het jaar. En het zou mooi zijn als de tijdrittraining van nu in mijn voordeel is. ”  

Foto: aangeleverd

De Wereldkampioenschappen duren nog een aantal maanden en starten 20 september in Zwitserland. Hoe realistisch is het om dan alweer te racen?

“Ze hebben het er nog wel over om de data te veranderen naar de 23e, omdat de Tour de France ook verplaatst is naar diezelfde periode. Dat WK zou moeten gaan schuiven om ervoor te zorgen dat renners de mogelijkheid hebben vanuit Frankrijk naar Zwitserland te reizen. Verder is er geen sprake van uitstel dus ga ik ervanuit dat dit door kan gaan.”   

De Internationale Wielerunie (UCI) presenteerde de nieuwe plannen voor het wielerseizoen en daarin stond dat alle nationale wegkampioenschappen, inclusief de Deense kampioenschappen, vastgesteld worden op 22 en 23 augustus. De Deense Wielerunie (DCU) daarentegen zegt het kampioenschap door te willen laten gaan op de originele data in juni. Wat vind je hiervan?

“Zover ik weet is er nog niets officieel. Een paar dagen terug zijn er regels opgesteld door de overheid met het maximaal aantal mensen tijdens bijeenkomsten en dat werd gesteld op 500 mensen. Dus als het doorgaat zullen er veel limieten zitten aan het aantal publiek dat komt.”

Zonder publiek zou het dus mogelijk moeten zijn. Er wordt gesproken dat de Tour ook zonder publiek verreden zal gaan worden. Zou je dan nog steeds aan de start verschijnen of houdt dit jou tegen?

“Het is heel belangrijk dat de Tour door zal gaan. Het is beter het zonder publiek te rijden dan helemaal niet te rijden.”

Foto: aangeleverd

De situatie in Denemarken lijkt er tot nog toe niet al te slecht aan toe. Hoe moeilijk is het voor jou om dan te zien dat je wedstrijdseizoen in het buitenland langzaamaan verdwijnt tegenover de ‘betere’ situatie waarin jij je bevindt in Denemarken? Dat moet moeilijk te beseffen zijn?

“Het is duidelijk dat het veel fijner zou zijn als het overal net zo goed ging als hoe het hier in Denemarken nu is. Alleen dat is natuurlijk niet zomaar mogelijk. Ik denk niet te veel aan de wedstrijden die niet doorgaan want het gaat er niet beter op worden als ik somber op de bank blijf liggen. Momenteel maak ik er het beste van en kijk ik naar de positieve kant. Ik heb veel tijd nu dingen te doen naast het fietsen zoals het renoveren van de tuin. Ik focus me daardoor niet teveel op de geannuleerde wedstrijden.”  

Wat zijn de financiële gevolgen voor jou persoonlijk of voor het team?

“In ons team is het belangrijk om te minderen in uitbetalingen als dat noodzakelijk zou zijn, maar vooralsnog krijgen we doorbetaald zoals we altijd zouden verdienen met de wedstrijden erbij.”

De wielrensport staat bekend om de sponsoren, grote bedrijven, reclamekaravaans voor de wedstrijden, fans van renners, en ga zo maar door. Wat zijn de gevolgen voor het team en de sport in het algemeen als sponsoren wegvallen door de crisis?

“We krijgen veel support van onze sponsoren en we proberen op sociale media zoveel als mogelijk content voor ze te maken. Zonder wedstrijden zorgt dit wel voor wat creativiteit. Maar daarom doen we nu virtuele wedstrijden en reclames of winacties om de namen van sponsoren in beeld te krijgen. Ik denk niet te veel na over de risico’s van het wegvallen van sponsoren. Ik heb er voorlopig nog geen invloed op, dat is lastig maar maakt dat ik me er niet mee bezig houd. Ik heb een team om mij heen dat dit allemaal heel goed regelt. Dus ik probeer niet gefrustreerd te raken door iets dat ik niet zelf in handen heb.”

Hoe blijf je gemotiveerd en wat zou je anderen willen meegeven deze onzekere tijd?

“Hopelijk kunnen we snel weer terug naar het normaal en terug naar ons gebruikelijke leven. Mijn motivatie zou zijn hang on there, het wordt al beter dus houd dit vol.”

“Hang on there”

Foto: aangeleverd