In gesprek met een medium

‘Ik werd uitgemaakt voor heks’            

De spirituele wereld. Iedereen heeft er een mening over. De één vindt het eng en zweverig, de ander is mateloos gefascineerd. Hoe is het om een medium te zijn en een zesde zintuig te hebben? Hoe wordt er naar je gekeken? Wat ervaar je precies? Vragen die hoognodig eens gesteld moeten worden. Ik sprak met medium Brigitta Heesen uit Arnhem. Vanuit huis geeft zij consulten voor mensen die worstelen met problemen en niet voor een psycholoog kiezen maar voor een medium.

 

Brigitta Heesen – Bron: Benjamin Bruning

 

Hoe werkt een medium precies?

Een medium werkt met energie. Alles wat levend is bestaat uit energie. Door je op die energie af te stemmen kun je dingen oppikken. Heden, verleden en toekomst kun je daarin lezen. Daarbij gebruik je al je zintuigen en krijg je impulsen binnen. Mensen komen met problemen naar mij toe. Ik stel mij dan af op die energie en ga dan voelen wat er bij jou binnenkomt. Soms kun je hen inzichten geven.

 

Wat doe je tijdens een consult?

 Mensen die bijvoorbeeld problemen hebben met betrekking tot relaties of werk komen naar mij toe. Door mij fysiek te ontspannen en als het ware open te stellen voor die persoon, kan ik inzichten geven. Door met deze persoon connectie te maken kan ik haar pijn en verdriet voelen. Ik kan teruggaan naar iets wat er in het verleden is gebeurd. Sommige mensen hebben aan een enkel consult genoeg, anderen hebben meerdere nodig. Ook online consulten zijn mogelijk. Aan een foto heb ik soms genoeg en dan krijg ik al heel veel informatie binnen. Meestal doe ik twee consulten op een dag. Het is best zwaar om je open te stellen en de problemen te voelen die de desbetreffende persoon ook voelt. Ik moet me na een consult ook echt weer afsluiten, anders blijf ik met de energie van die persoon zitten en daar kan je je best rot door voelen, vooral als je een persoon bij je hebt gehad met hele heftige problemen. Die voel ik dan ook. Ik heb een aantal vriendinnen die hetzelfde doen als ik. Ik vind het soms fijn om even met hen te praten, zodat zij hun visie kunnen geven.

 

Waar begon het allemaal dat spirituele, heeft het er altijd al ingezeten?

Ik ben daar denk ik niet een bijzonderheid in. Ik geloof dat ieder mens die gave heeft. Alleen niet iedereen gelooft erin. Door het tegenwoordige gebruik van tv en mobiel nemen we geen rust en tijd meer voor die kleine impulsen. Mijn oma had ook die gave. Zij deed ook mediumschap. Ik denk dat het er altijd al heeft ingezeten, alleen heb ik mij er later pas in verdiept. Ik heb heel veel gedaan in mijn leven. Ik ben politieagent geweest, ik heb bij defensie gewerkt en ik heb een opleiding tot grafisch ontwerper gedaan. Ik was mij in die tijd ook nog niet helemaal bewust van mijn gave, laat staan om er mijn beroep van te maken. Ik koos toen voor beroepen die mij leuk leken. Ik voelde mij wel verbonden met de geestenwereld maar ik was er niet echt mee bezig. Er was een hele lange tijd dat ik iets voelde kriebelen op mijn rug, een vervelend gevoel. Ik ben op een gegeven moment naar een dokter gestapt. Die gaf aan niets te kunnen vinden. Ik liep er nog een tijd mee rond en ben toen geattendeerd op een medium. Toen ik daar heen ging werd het opgehelderd. Dit medium vertelde mij dat een voorouder op mijn rug kriebelde en probeerde op te helderen dat ik iets met mediumschap moest gaan doen. Toen wist ik dat het mijn roeping was.

Heb je hier dan ook een opleiding voor gedaan?

Ja. In Naarden heb je een 3 jarige opleiding de Acedemie voor mediumschap. In Engeland (Standted) heb ik verschillende courses gedaan aan het Arthur Findlay College. Ik heb onder meer intensieve mediumschap gedaan, trance medium en een masterclass voor mediumship. Dit was eigenlijk om de puntjes op de i te zetten. Ik had die gave al maar ik wilde mij verder ontwikkelen. In Engeland zijn ze veel verder op spiritueel gebied, daar stelt Nederland eigenlijk niks bij voor. In Engeland wordt het meer geaccepteerd dat er een spirituele wereld bestaat. In Nederland hangt er nog een taboesfeer rondom spiritualteit. Men doet er nog lacherig over en het is nog niet volledig geaccepteerd.

 

Wat zijn de vooroordelen?

Sommige mensen vinden het heel zweverig en denken dat het eng of nep is. Ik heb een keer iets naars meegemaakt op het schoolplein van mijn dochter. Een andere moeder maakte mij toen uit voor een heks en mijn dochter mocht niet bij haar kinderen in de buurt komen. Dit raakte mij heel erg. Ik ben zelf ook niet bevooroordeeld over anderen. Mijn ouders en mijn zusje vinden dit geen vak. Ze vinden het apart dat ik hiermee mijn geld verdien. Dat is best wel lastig geweest voor mij op emotioneel gebied. Je voelt toch dat je op een bepaalde manier niet helemaal geaccepteerd wordt.

 

Komt dit beeld ook door dingen als astro tv?

Ja dat denk ik wel, hoewel bij astro tv wel hele goede zitten moet ik zeggen. Ik ben ook wel een aantal keren gevraagd, dan moest ik een aantal testen doen. Je komt daar dus niet zomaar binnen. Ik denk dat als je het echt niet kan je wel door de mand valt. Ik heb het niet gedaan omdat ik het te commercieel vindt. En dit kan je niet commercieel maken naar mijn mening.

Hoe sta je dan tegenover cold reading?  (een methode om, zonder werkelijk iets over de gesprekspartner te weten, bij die gesprekspartner de indruk te wekken dat men wel iets over hem weet. Deze wordt door waarzeggers, bij politieverhoren en soms bij verkoopgesprekken toegepast)

Daar sta ik wel positief tegenover. Cold reading kun je bijvoorbeeld gebruiken om je consult op te bouwen, en vervolgens meer de diepte in te gaan. Maar om alleen met cold reading te werken is niet mogelijk denk ik. Ik zie het als een begin stap om uit te werken.

Wat is het heftigste wat je ooit hebt meegemaakt tijdens een consult?

Dat was een keer toen er iemand bij me was en haar vader is vermoord. Zij wilde weten wat er precies gebeurd was op die dag, ik moest het voor haar als het ware reconstrueren. Ik stape in die energie van haar vader en ik keek wat er op dat moment was gebeurd. Wat er exact is gebeurd kan ik niet vertellen, maar het was heel pittig. Er zijn ook problemen die ik niet kan oplossen; mensen met lichamelijke problemen. Ik heb weleens gehad dat mensen met vormen van kanker naar mij toe zijn gekomen. Dan kan ik dat wel signaleren en ik kan er wel in helpen, maar ik kan ze niet genezen daarin. Sommige mensen verwachten dat wel.

 

Kan iedereen het leren? 

Ieder mens heeft het wel in zich. Iedereen kan tegen een bal trappen maar niet iedereen wordt profvoetballer. Je moet je dus wel ontwikkelen. Je moet die honger hebben om je te blijven verdiepen. Je moet niet stil blijven staan. Het begint ermee om erin te geloven dat er nog een andere wereld is en gewoon eens te gaan zitten en te gaan voelen en ervaren. Ik denk dat het in deze tijd door alle prikkels moeilijker is om je te richten tot het spirituele. Ik kan dat het beste als het gewoon rustig is. Zonder teveel prikkels.

 

Toekomstdromen?

Ik hoop dat in de toekomst de politie zich zal openstellen voor mediumschap. Ik denk dat ze er wel iets aan zouden kunnen hebben. Bij zaken als een vermissing zou een medium zeker wel kunnen helpen. Ik heb ooit aangeboden om te helpen bij de politie met een vermissingszaak. Er werd toen niet serieus op gereageerd. Ik hoop dat Nederland er in de toekomst meer open voor staat.

 

Meer weten over de consulten van Brigitta? Kijk eens op haar website:

http://www.mediumbrigitta.nl/

 

Door Ylene Lugtenborg