In Florence ligt de kunst letterlijk op straat

Florence is een echte kunststad die bekend staat om veel oude kunstenaars uit de Renaissance. Een grote misconceptie is dat Florence zou blijven hangen in de oude Renaissance sfeer. Florence is een stad waar mensen voortdurend nieuwe dingen doen. Iets wat ook is terug te zien aan de kunst. Veel mensen die naar Florence zijn geweest, zeggen dat de kunst op straat te vinden is. Dit is letterlijk waar, aangezien veel ervaren en opkomende kunstenaars zich loslaten op de straten van de historische binnenstad van Florence. Een echte trekpleister voor heel veel toeristen.

Voor de kunst hoef je niet alleen maar op straat te kijken. Er wordt ook ontzettend creatief gebruik gemaakt van onconventionele canvassen. Denk bijvoorbeeld aan borden langs de weg. Zo is op het stopbord hieronder een hand getekend om de witte streep vast te pakken. Het zijn deze dingen die de stad Florence karakter geven. Je onthoudt deze kunstwerken, hoe klein ze ook zijn.

 

Het historische centrum van Florence bestaat uit veel oude gebouwen. Hier zie je het contrast tussen de oudheid van de architectuur en de nieuwigheid van de kunst. Hierboven zie een tekening van de iconische ballon van de clown uit de horrorfilm ‘It’. Hieronder zie je twee ontzettend gedetailleerde kunstwerken. De een van een hart met een militair vest. De ander van een brein met een handpistool. Wat de precieze betekenis is van deze kunstwerken is moeilijk te raden. Wel is het duidelijk dat veel kunstenaars hun boodschap kunnen delen door mogelijkheid van straatkunst in Florence.

 

De straatkunst van Florence is niet alleen op borden en muren te vinden. Er zijn ook veel kunstenaren die met hun schildersezel in de stad gaan zitten om met veel inspiratie aan de slag te gaan. Deze foto’s zijn genomen in de buurt van de bekende Uffizi galerij. Het hoogtepunt van kunst in Florence.

 

Op verschillende plaatsen in Florence zijn de werken van Blub te zien. Hij versiert de straten van Florence met portretten van bekende personen. Het zijn alleen niet zomaar portretten, ze hebben namelijk allemaal een duikbril op. Zoals ook te zien is op dit kunstwerk van Vincent van Gogh. Het is te vinden tegenover de Ponte Vecchio.

 

Dit kunstwerk hangt boven het blauwe beeld van Vincent van Gogh. Het is een tekening van de gemaskerde held, Zorro. Hij heeft zijn iconische masker op met een ‘Z’ op het voorhoofd. Hij een bordje vast waarop staat ‘de schoonheid is op straat’. Wat de stad Florence perfect beschrijft.

Nog een portret van de kunstenaar Blub. Deze keer van het bekende schilderij van onze eigen Hollandse Meester. Het meisje met de parel oorbel heeft een make over gekregen met een duikbril. Net zoals het portret van Vincent van Gogh zit ook deze tekening laag bij de grond. Dit is het geval bij de meeste kunstwerken van Blub. Als je deze dus wilt tegen komen moet je voor de verandering niet naar boven kijken maar juist je ogen op de grond houden.

Een andere bekende straatkunstenaar in Florence is Clet Abraham. Hij is bekend voor zijn kunst op straat borden net zoals deze. Verkeersborden zijn heel belangrijk als je op reis gaat, maar eigenlijk zeggen ze ook helemaal niets. Het zijn saaie lege borden. Met Clet’s kunst wil hij daar verandering in brengen zonder de betekenis van het bord te veranderen. Vaak zijn het humoristische plaatjes die een lag op iedereens gezicht kunnen brengen.

Oké dit zijn dan echt de laatste 2 foto’s van de werken van Blub. Deze keer twee engeltjes van Rafaël. Blub noemt zijn kunst ook wel ‘l’art sa nuotare’ ofwel de kunst weet hoe het moet zwemmen. In een interview met de website Tiana Kai vertelt Blub hierover: “Het gaat over de twee manieren waarop iemand zijn leven kan leven. We kunnen vast blijven zitten in angst over crisissen of we kunnen het zien als een kans om ons limiet te overkomen. Alhoewel het lijkt alsof we allemaal onderwater staan, is het tijd om te leren zwemmen!”

De straatkunst in Florence zal nog lang niet verdwijnen. Elke dag zijn er in verschillende straten van de stad kunstenaren aan het werk te zien. Wie weet? Misschien zit er wel een toekomstige Clet of Blub of zelfs een wedergeboren Michelangelo.

 

Door Tieme Bruurs en Merel van Mol