“In de winter is er niets te doen”

Strijp-S is een relatief jong gebied in Eindhoven. Vroeger was het een industrieterrein van Philips verboden voor bezoekers. Nu is het uitgebloeid tot het cultureel en creatief centrum van Eindhoven. De gebouwen zijn hoog met witgeschilderde bakstenen waar de verf er soms vanaf komt. Bij sommige gebouwen kun je de top van een boom boven op het dak uit zien steken. dit zijn de aangelegde groenen daken. verder zie je voornamelijk alleen het grijs van beton.

In de gebouwen zijn winkeltjes en eetgelegenheden gevestigd. De meeste boetiekjes verkopen kleren of huis accessoires. Er zitten geen grote winkelketens maar juist kleine ondernemingen. Eettentjes zijn er genoeg. Bijna allemaal verkopen ze biologische producten of superfood. Er lopen veel jongen mensen rond. Mannen met lange baarden en brillen op. Veel oversized kleding in bruine tinten.

Verder valt het wel op dat het er vrij leeg is. Op de straten zijn nauwelijks mensen en ook in de winkels is het rustig.

“De herontwikkeling gaat langzaam” vertellen de buurtbewoners en horeca-eigenaren. In de zomer is Strijp-S levendig, er zijn veel evenementen maar in de winter is het vaak heel leeg. “Voor veel mensen is het onduidelijk wat Strijp-S allemaal te bieden heeft. Je zou hier een dagactiviteit van moeten maken, nu is het eigenlijk maar voor een paar uurtjes” zegt Jurgen Koens, eigenaar van Pastryclub gelegen op Strijp-S.

Ook andere mensen die hier werkzaam zijn voelen zich hier zo over. In een boetiekje in de Urban Shopper spraken wij met Hale Yesilyurt: “Strijp is een hele mooie, creatieve plek. Er zou hier alleen meer gebouwd moeten worden. Het moet iets meer gaan leven. In de zomer worden er allerlei activiteiten georganiseerd en zijn de terrasjes open maar in de winter is het hier eigenlijk heel leeg.”

Er wordt op Strijp-S wel een aantal nieuwe appartementen gebouwd. Of deze voor een dagelijkse stroom van mensen gaan zorgen is nog maar de vraag.