In de Blaauwe hand

Nijmegen is dé oudste stad in Nederland. Maar wat is er allemaal te doen in deze oude stad? En wat is nou de geschiedenis van deze stad? Met deze vragen gingen Isa en ik, als echte ‘toeristen’, op pad in Nijmegen.

Als eerste gingen we op zoek naar dé plek voor toeristen: de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (VVV). Met hulp van Google Maps en de vriendelijke Nijmegenaren die we op straat tegenkwamen, hadden we de VVV gevonden op het Keizer Karelplein. Hier werden we geholpen door een van de drie medewerkers die ‘hard’ aan het werk was. Het is op dit moment niet druk bij de VVV dus ze waren gezellig over koetjes en kalfjes aan het praten. Dertig minuten later en twintig informatieboekjes rijker was ze klaar met haar verhaal over de geschiedenis van Nijmegen en over de plekken die je moet zien als je de oude stad wil leren kennen. Ook vertelde ze ons dat het aantal toeristen per seizoen enorm verschilt.

Een van de plekken waar ze het over had, en wat ons leuk leek om te zien, was het café in de Blaauwe hand. Met de kaart van Nijmegen in onze hand gingen wij opzoek naar dit café. We kwamen terecht in een smal maar heel mooi steegje. We moesten even kort stoppen want de carnavalsoptocht van basisschool Canisius was op dat moment bezig. Hierdoor kon ik deze mooie plek nog even extra bewonderen. Al snel zagen Isa en ik een klein, oud huisje. We vonden het beiden een schattig huisje. Totdat we dichterbij kwamen. Want voor het raam van dit huisje stond een rij met verschillende poppenhoofden.
Eenmaal van de schrik bekomen, besloten we verder te zoeken naar het café. Enkele seconden later zagen we een oud cafeetje op de hoek van het steegje. Het was het café in de Blaauwe hand.

In de Blaauwe hand is het oudste café van Nijmegen en is gevestigd in een van de oudste panden van de stad. Samen met de huizen naast het café vormde dit vroeger één gebouw, namelijk de Lakenhal. Dit gebouw is in 1320 gebouwd. Op de eerste verdieping van dit gebouw was een weverij en lakenververij. Het laken werd daar in allerlei kleuren geverfd. Maar de kleur die overheerste was indigo, deze kleur was moeilijk wasbaar. De lakenververs stonden dan ook bekend om hun blauwe handen. Het café ontstond in 1542 en werd veel bezocht door de lakenververs. Vandaar de naam ‘in de Blaauwe hand’.

Hoe graag we ook onze koude handen wilden opwarmen met een warme kop chocomelk bleek de Blaauwe hand gesloten te zijn. Maar we gaan er zeker nog eens langs om de binnenkant van dit mooie café eens goed te bewonderen.