“Ik vind het gewoon een kutwijk”

In de wijk Sterrenburg in Dordrecht-Zuid ervaren de inwoners relatief negatieve gevoelens voor hun buurt. Er zouden te veel flatgebouwen staan en het verkeer zou er enigszins rumoerig zijn. Vooral de wat oudere bewoners in de wijk hebben klachten over sommige situaties.

Je komt aan in de wijk, wandelt een stukje en het eerste wat er opvalt is dat er talloze flatgebouwen om je heen staan en dat het verkeer er druk is. Een buurtbewoner typeert de omgeving als ‘een betonwijk’. Het is echter geen lelijke wijk. De beplanting is mooi; grasveldjes zijn goed bijgewerkt en er is redelijk veel groen te zien. Ook zijn er sfeervolle bruggetjes zichtbaar. Toch zijn de wat oudere inwoners in deze wijk maar niet al te tevreden over het leven hier.

“Kijk, het is geen rampzalige wijk om te wonen. Er is niet veel misdaad. Vlakbij zit een ziekenhuis en er is altijd politie in de buurt. Alleen is er niets te doen. Je hebt hier vlakbij een winkelcentrum zitten maar ook daar schrik je ook niet van. Wat ik mis is een koffietentje waar je lekker een kop koffie kunt drinken en een tijdschrift lezen kan. Wat dat betreft vind ik het een kutwijk.”, aldus de bejaarde vrouw die rustig haar hondje aan het uitlaten is.

Ook over de buitenlanders is niet iedere inwoner te spreken. “Ik maak me zorgen over mijn kinderen en mijn kleinkinderen. Die komen in een samenleving terecht waar meer dan een kwart van de bevolking straks niet meer van Nederlandse afkomst is.” Op de vraag waarom hij zich hier zoveel zorgen om maakt antwoordt hij: “Zo komen mijn kinderen later minder gemakkelijk aan werk. Ik heb niets tegen buitenlanders maar ik heb ze hier gewoon liever niet.”