“Ik had nooit verwacht dat ik op mijn zestiende in de Eredivisie zou spelen”

Uitgaan met vrienden, tijd voor haar opleiding en vrije tijd. Het zijn dingen die de handbalster Linde Verharen (16) op moet geven voor de topsport. Linde speelt namelijk in de Eredivisie bij HandbaL Venlo én in de nationale jeugdselectie in het team U18. Naast haar sport volgt ze ook nog een opleiding tot  schoonheidsspecialiste. Kortom: een echte duizendpoot.

Uitgaan VS topsport

Foto: Peter Verharen

Linde’s slaapkamer in haar ouderlijk huis in Dongen heeft wit met grijze muren. Er staat een enorm bed, die bijna de hele kamer vult, en een klein bureautje. “Ik ben hier niet vaak, maar als ik er ben voelt het echt weer als thuiskomen”, vertelt Linde. Doordat ze nu studeert en traint in Venlo, woont ze daar ook sinds de zomer van 2017. “Ik ben ingetrokken bij twee teamgenoten in een rijtjeshuis in Venlo”, vertelt ze.

Uitgaan is dus een van de dingen die Linde erg mist doordat ze sport op topniveau. “Mijn vrienden gaan bijvoorbeeld uit op zaterdagavond”, vertelt Linde daarover. “Ik speel dan een wedstrijd dus ik kan dan niet mee.” Maar voor het missen van bepaalde dingen, zoals  het uitgaan, krijgt ze wel weer heel veel voor terug, vindt ze zelf. “Ik speel sinds de zomer van 2017 bij HandbaL Venlo in de Eredivisie”, vertelt een trotse Linde. “Maar ook handbal ik in de nationale jeugdselectie.”

Duizendpoot

Het spelen in de Eredivisie kwam niet zo maar op Linde’s pad. Ze begon op haar vijfde met handballen bij de club HV Dongen. “Daar heb ik tot mijn vijftiende gehandbald”, voegt Linde toe. Na HV Dongen is ze overgestapt naar HMC Raamdonksveer waar ze vijf jaar in de selectie heeft gespeeld.

Uiteindelijk is Linde na HMC Raamdonksveer ingelijfd door PSV Handbal waar ze in de eerste divisie speelde. “In de zomer van 2017 werd ik gebeld door HandbaL Venlo of ik mee wilde trainen in de Eredivisie”, vertelt Linde nog steeds een beetje beduusd. Ze trainde een paar keer mee met HandbaL Venlo en maakte daarna de overstap van de eerste divisie naar de Eredivisie. “Dat was een enorme eer.”

HV Dongen, HMC Raamsdonksveer, PSV Handbal én HandbaL Venlo zijn niet de enige clubs waar Linde gespeeld heeft. Ze speelt ook in de nationale jeugdselectie in het team U18. U18 is een team waarin de jeugd onder de 18 jaar speelt. “Met mijn team train ik op Papendal, dat is een topsporttrainingscentrum”, vertelt Linde.

Familieding

Het handballen heeft Linde niet van een vreemde: haar moeder en zus hebben vroeger ook gehandbald. “Het was een familieding”, vertelt Linde. Toen ze op haar vijfde begon met handballen was ze natuurlijk nog niet zo serieus en fanatiek bezig met haar sport. “Op die leeftijd is dat ook nog niet aan de orde. Maar naarmate ik ouder werd, kwam ik in hogere teams terecht, en nam ik het handballen steeds serieuzer.”

Combineren

Naast het handballen in de Eredivisie én de nationale jeugdselectie volgt Linde ook nog een MBO-opleiding tot schoonheidsspecialiste. Daar is ze na de zomer van 2017 mee begonnen. Het combineren van een opleiding en de topsport vindt Linde “best lastig”. “Het is een kwestie van goed mijn huiswerk plannen”, vertelt Linde. Haar vorige en huidige opleiding steunen Linde wel met haar sport. Verschillende tentamens en opdrachten mag ze bijvoorbeeld later maken. “Daar ben ik heel blij mee, want ik heb veel over voor mijn sport”, vertelt Linde. “Want wat er uitgehaald kán worden, wil ik er ook uithalen.”

Door: Eva van den Braak