‘Ik geloof niet in dromen’

Jeroen van den Beemt is fractievoorzitter van de VVD in Roosendaal. Hij zit al vanaf 2006 in de gemeentepolitiek. Na een aantal jaar vol passie debatteren in de oppositie, zit zijn partij sinds 2014 in de coalitie. Hij voelt zich daar als een vis in het water en is trots wanneer hij terugkijkt op de afgelopen vier jaar. Toch zijn er dingen die hij anders had willen doen. Hij heeft het over de coffeeshops, de jeugd in Roosendaal en hij legt uit waarom je op een landelijke partij moet stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Waarom moeten mensen op een landelijke partij stemmen in plaats van op een lokale partij?

“Nou, ik ben een liberaal dus van mij hoeven mensen helemaal niets. Het zou goed zijn als mensen gaan stemmen, omdat ze een bepaalde mening hebben. Ik denk dat daar ook het punt ligt. Bij veel landelijke partijen is het duidelijk hoe zij denken over de samenleving. Je hebt rechtse en linkse landelijke partijen. Bij veel lokale partijen ontbreekt die duidelijkheid. Je weet niet welke kant ze kiezen als het ingewikkeld wordt. Dat is veel duidelijker bij een partij als de VVD. We hebben aan de andere kant wel een beroerde reputatie die zegt dat de VVD er alleen is voor de rijken, maar dat geeft wel aan dat we een beeld hebben in de samenleving. Ik denk dat dit een voordeel is voor landelijke partijen ten opzichte van lokale partijen.”

 

Klopt het dat landelijke partijen in gemeentes moeten besturen met instructies uit Den Haag?

“Het gerucht gaat dat dit bij de SP wel zo werkt. Bij de VVD is dat 100 procent niet het geval. Ik heb nog nooit meegemaakt dat er vanaf Den Haag gezegd wordt wat we moeten doen. We hebben hier in Roosendaal zelfs nog nooit om advies gevraagd. We zijn gruwelijk eigenwijs. We bepalen zelf wat goed is voor de mensen in Roosendaal. We hebben wel een gemeenschappelijk idee over hoe je een samenleving overeind kunt houden. Daarom hebben we allemaal gekozen voor een liberale partij. Het idee dat er van bovenaf gestuurd wordt, is helemaal niet aan de hand.”

De VVD in Roosendaal is fel tegen het openen van coffeeshops. Ze vinden dat het weghalen van de coffeeshops de overlast sterk heeft verminderd. Toch heerst er irritatie onder de bewoners van Roosendaal. De overlast speelt zich nu vooral af op straat. Als oplossing zou één coffeeshop geopend kunnen worden om deze overlast naar één punt toe te trekken. Hoe denkt de VVD hierover?

“Een aantal jaar geleden hebben we de coffeeshops gesloten. De VVD is ook tegen het openen van één coffeeshop. Wij zijn ervan overtuigd dat je de overlast die er nu is niet weghaalt door meer drugs toe te laten. De overlast stijgt nu wel. Dat wil niet zeggen dat dit weer minder wordt als je één coffeeshop opent. Aan al die mensen die dat zeggen moet je eens vragen welk adres ze in gedachten hebben. Niemand durft een plek te noemen zonder te zeggen ‘niet in de binnenstad’. Als je het bij de grens plaatst, zijn het de 1700 mensen in Nispen die het op hun dak krijgen. Bij Heerle aan de snelweg, weer een ander dorp dat er last van heeft. Je merkt hieraan hoe bizar deze discussie is. Ik denk dat het typisch VVD is om door deze fantasieën heen te prikken. Als er iemand is die met een perfecte plaats komt dan heb je geen last meer van ons, maar ik geloof niet in dromen. Overlast bestrijd je door overlast te bestrijden.”

Hoe gaat u de overlast die er nu nog is oplossen?

“De minister die er nu voor is, zegt dat er meer oog is voor Brabant en Limburg. Ik hoop dat die minister ook actie onderneemt. We hebben ook hogere en landelijke partijen nodig die bereid zijn om de portefeuille open te trekken voor Brabant.”

De VVD wil graag meer jongeren naar Roosendaal trekken. Er komt een nieuwe HBO – opleiding en er moeten meer studentenwoningen worden gebouwd. Ook mogen deze jongeren niet ontbreken in de politiek. Toch staan er heel weinig jongeren op de kieslijst van de partij. Zouden ze daar verandering in willen brengen?

“Ja! Het is nou zo balen, want we hadden twee jongeren in gedachten voor de kieslijst. Vanwege hun studie en het financieringsbeleid moesten ze zich inschrijven in de gemeente waar ze aan het studeren zijn. Die kunnen we dus niet in de lijst zetten, want ze wonen niet in de gemeente Roosendaal. Ik baal echt als een stekker dat ze niet op de kieslijst staan. Als het aan mij had gelegen hadden ze een ‘uitreisverbod’ gekregen zodat ze hier op de lijst konden komen, maar zo werkt het helaas niet. Het is ook niet heel liberaal overigens.”

Met welk gevoel kan de VVD terugkijken op de afgelopen vier jaar?

“Dat vind ik wel een hele gave vraag. We hebben heel lang in de oppositie gezeten. Als we daar problemen zagen, bedachten we ook meteen oplossingen. Toen kwamen we in de coalitie en persoonlijk voel ik me daar als een vis in het water. We hebben zoveel meer gedaan en er gebeurt zoveel meer in Roosendaal. We kijken met trots, plezier en veel voldoening terug op deze vier jaar, want er is ontzettend veel in beweging gebracht. Dat is gebeurd, omdat de VVD met een aantal partijen vooruit wil. Er waren echt een aantal zaken die stil lagen in Roosendaal.”

Had u dingen uiteindelijk anders gedaan in de afgelopen 4 jaar?

“Ja, wij zijn met open ogen en vol vertrouwen in een coalitie gestapt waar ook de SP in zit. VVD en SP in één coalitie, dan weet je dat er ergens meningsverschillen zijn. Daar hebben we gelukkig nauwelijks iets van gemerkt. Er is nooit bonje of gedoe geweest. Twee jaar geleden is er wel meer geld gegeven aan mensen in de bijstand en dat heeft de VVD van harte gesteund. Dat hebben we gedaan omdat we in deze coalitie zitten, terwijl we er liever wat geld vanaf hadden getrokken.”

Wat is voor de komende vier jaar jullie absolute hoofddoel?

“Huisvesting, dat is echt heel belangrijk. In de randstad loopt het overal vast. We moeten voorkomen dat het hier vastloopt. Wij kunnen nog op tijd zijn. We moeten er dus voor zorgen dat er woningen komen voor jongeren, maar ook voor de middengroep.”

Jeroen van den Beemt verdeelt politieke partijen in drie soorten. “Er zijn partijen die altijd op de rem stappen. Ze stellen problemen aan de kaak zonder iets te doen. Er zijn ook partijen die het fijn vinden als het gaat zoals het gaat. Deze houden niet van woeste ideeën, maar ze houden ook niet van mensen die alleen maar aan de kantlijn staan te roepen hoe slecht alles is. En dan heb je nog de partijen die gas geven en dat probeer ik de VVD te laten doen.

Welke partijen stappen er op de rem?

“We hebben een paar oppositiepartijen die op dingen tegenstemmen waarvan je denkt: waar slaat dit op? Ik geef een voorbeeld. Bij de cityring zou het eenrichtingsverkeer worden ingevoerd en daardoor zouden er meer bomen kunnen komen. Roosendaal is hierdoor beter te bereiken. Er was dus opeens een partij die daar tegen was, D66 in dit geval. Niemand wist ook waarom ze tegen waren en dat was echt heel gek. ‘Een weg aanleggen waar al een weg is, dat kan niet’, werd een paar keer gezegd geloof ik.”

 Als u de VVD in Roosendaal mag samenvatten in één zin, wat zou dat dan zijn?

“Een VVD’er wil werken. Daarmee bedoel ik te zeggen dat hij wil werken om de stad vooruit te helpen. Werken aan vooruitgang.”