‘Ik denk dat je een frisse blik moet houden’

Elsa van Hermon is hét gezicht van het goed beluisterde radioprogramma Goedemorgen Zeeland van Omroep Zeeland. Over hoe ze bij de radio terecht is gekomen, over het vak en over het belang van variatie.

Elsa van Hermon, veel Zeeuwen kennen jou onder andere van Goedemorgen Zeeland.

“Het programma presenteer ik vanaf het begin, dat is al zo’n 3,5 jaar. Wel werk ik al langer bij Omroep Zeeland. Ik begon als radioverslaggeefster voor het nieuws. Een jaar later ging ik er bij presenteren. Eerst werkte ik voor de radio, erna voor de televisie en even later kwam internet erbij. Hiernaast presenteerde ik het voormalige ochtendprogramma op de radio.”

Hoe ben je bij Omroep Zeeland terecht gekomen? Wilde je altijd al iets met het nieuws doen?

“Eigenlijk heb ik hier niet voor gestudeerd. Wel heb ik vanaf mijn 18e naast mijn opleiding, bij BN De Stem geschreven als correspondent. Na mijn studie ben ik dat correspondentenwerk blijven doen.

Op een gegeven moment werd er bij Omroep Zeeland gevraagd om een nieuwsverslaggever voor de radio. Ze wisten niet goed wat ze met mijn sollicitatie moesten, omdat ik geen radio-ervaring had. Toch mocht ik een proefreportage maken om mezelf te bewijzen. Dit had ik te danken aan mijn ervaring bij BN De Stem en mijn kennis van het gebied. Met wat hulp is de proefreportage goed gegaan en mocht ik blijven. Gaandeweg heb ik scholing gekregen en heb ik veel geleerd met workshops en cursussen.”

Je presenteert een ochtendprogramma, wanneer bereid je je voor?

“Op maandagen zijn er vergaderingen waarin we bespreken wat er gaat gebeuren die week. Daarna bekijken we het per dag. Soms schrijf ik teksten voor de uitzending, maar vaak doe ik dat voor een groot deel de middag er voor, dat geeft minder druk. Zo heb ik tijd om een uur voor de uitzending op nieuwssites en op Facebook te kijken. Zo blijft het actueel.

Op donderdagmiddag kijken we alvast naar de maandag. Als je op vrijdagmiddag moet voorbereiden voor maandag, wordt het krap. Mensen zijn in het weekend namelijk minder bereikbaar.”

Als je presenteert, hoe doe je dat? Heb je autocue, heb je een blaadje?

Foto: Goedemorgen Zeeland met Elsa van Hermon Facebook

“’s Ochtends schrijf ik inleidende teksten, maar daar staat soms niet veel meer dan alleen ‘goedemorgen’ op. Af en toe schrijf ik er teksten bij voor het inleiden van gesprekken die in de uitzending worden gevoerd. Soms bellen mensen zelf, dat kun je niet voorbereiden. Het is dus niet zo dat een 3-uur-durende radioprogramma helemaal wordt uitgeschreven. Dat ga je ook horen, dan is het minder spontaan.”

Zijn er onderwerpen die je liever niet behandelt in de uitzending?

“We houden ongeveer 3 minuten aan per item. Zwaardere onderwerpen kun je niet in 3 minuten proppen. Wat we wel doen, is een klein facetje te zoeken, waardoor het toch in 3 minuten kan. Laatst hadden we bijvoorbeeld een spelletje met een vraag over Sinterklaas en belde er iemand die bij een kinderdagverblijf werkt. Zij volgt het Sinterklaasjournaal om er over mee te kunnen praten met de gelovige kinderen. Dan kun je het er even over hebben, zonder die zware discussie aan te halen. Maar ook: er is al veel over gezegd, wat moeten wij daar in 3 minuten aan toevoegen?

Politiek is ook zo’n onderwerp, of zelfmoord. We mijden niks, maar zulke onderwerpen proberen we wel te vermijden. Dat is niet echt iets voor ons ochtendprogramma.”

Wanneer ben je een goede presentator?

“Als je door goed te luisteren kunt horen wat mensen niet zeggen, maar écht vinden en wat hun emotie daar bij is. Vooral als je er daarna op in kunt spelen.”

Wat is het moeilijkst aan het vak (om te leren)?

“Het moeilijkst is dat als je iets aan het opnemen bent met iemand, je een idee in je hoofd hebt hoe het moet worden. Alleen weet de persoon met wie je in gesprek bent niet precies waar je naar op zoek bent.

Dit kun je bereiken door goed te luisteren. Soms is het nodig om iemand op zijn gemak te stellen. Bij sommigen moet je het er uit trekken en anderen moet je afremmen omdat ze teveel praten. Het leuke daaraan is dat je een gesprek kunt hebben met iemand die interessanter is dan je van te voren dacht.”

Wat is het verschil tussen het werken bij het regionale Omroep Zeeland en grotere zenders als Radio 538?

“Radio 538 is een muziekzender, zij hebben diskjockeys die zich richten op entertainment. Wij draaien ook muziek, maar zijn een nieuwszender. Het is lastig ons te vergelijken omdat we geen Radio 1 zijn met alleen nieuws. Wij zijn ook geen Radio 2 met vooral muziek met daartussen het nieuws. Omroep Zeeland zit daar tussenin.

Daarnaast is het werken bij Omroep Zeeland regionaal. Dat houdt in dat de focus ligt op wat er in de regio speelt. Wij proberen nieuws te pakken wat het landelijke nieuws niet zou halen.

Zo komen mensen in het nieuws, die normaal niet in het nieuws zouden komen. Uiteraard behandelen wij ook landelijk nieuws wat de Zeeuwen aangaat, of waar Zeeuwen een mening over hebben.”

 Er is ook een Facebookprogramma van Goedemorgen Zeeland, waar dient die voor?

 “De Facebookpagina versterkt de radio-uitzending en andersom. Er zijn bijvoorbeeld mensen die nooit naar de radio luisteren, maar wel de pagina volgen. Met de pagina willen we bereiken dat zo veel mogelijk mensen inhaken.

Die pagina beheer ik zelf. De berichten herschrijf ik soms, omdat het veel uitmaakt hoe je iets schrijft. Dit merk je vaak aan het aantal reacties. Hiernaast houden we de statistieken in de gaten en proberen we zo veel mogelijk mensen te bereiken ondanks de algoritmes van Facebook.”

Wat vind je het leukst aan het werken bij Omroep Zeeland?

“De variatie. Dit komt omdat ik altijd al verschillende dingen heb gedaan. Zo vond ik het ook leuk om naast het werk als verslaggever andere projecten te doen. Wat ik nu doe vind ik ook erg leuk, maar niet om het nog 20 jaar te doen.”

 Waarom zou je Goedemorgen Zeeland niet nog 20 jaar willen presenteren?

 “Dat zeg ik nu, haha. Maar ik denk dat je een frisse blik moet houden. Als je iets te lang doet, krijg je een soort ‘bord voor je kop’. Dan moet je wat anders gaan doen. Dat kan binnen het bedrijf, als je maar eens op een andere plek gaat zitten.

Je kunt ook het programma veranderen. Dat doen wij nu steeds. Het programma is in grote lijnen hetzelfde als 3,5 jaar geleden, maar uiteindelijk zit er niks meer in van toen. Het ontwikkelt zich.”