‘Ik creëer geen problemen, ik los ze juist op’

Op zijn vijftiende begon hij al met programmeren. Nu is hij negentien jaar oud en woont hij op zichzelf in Tsjechië. Mathijs Lanser woont daar niet zomaar, hij werkt in Praag als programmeur voor Prague Labs en verdient hier goed aan. Hij rondde in Nederland de mavo af en besloot daarna de uitdaging aan te gaan. 

 

Webdesign

“Ik ging op de middelbare school met de klas naar Praag en voelde me gelijk aangetrokken tot de stad”, vertelt hij. “De stad voelde gewoon gelijk lekker aan.” Hij solliciteerde op een site voor startups, werd aangenomen en begon zo zijn carrière in software engineering. Bij internationaal bedrijf Prague Labs, dat onder andere met bedrijven als Audi, T-Mobile en Nestlé samenwerkt, houdt hij zich samen met 15 anderen bezig met innovatieve projecten. Mathijs zorgt ervoor dat het ‘grote plaatje’ klopt bij het ontwerpen van software. “Ik werk nu bijvoorbeeld aan een project in samenwerking met een bedrijf dat boten verhuurt. Ik zorg ervoor dat de boekingen en transacties juist verlopen en los zo nodig problemen op.”

Programmeren is zijn passie en hij ziet zichzelf dan ook niet snel ander werk doen. Hij doet dit namelijk al van jongs af aan. “Ik kijk wel hoe het loopt. Als het aan mij ligt, doe ik dit de komende vijf à tien jaar nog.”

 

Wonen in Praag

Praag bevalt Mathijs erg goed. “Het is hier niet heel anders dan in Nederland. De mensen zijn hier wel een stuk relaxter. Misschien soms iets te relaxt.” Toch kan er in Praag wel het een of ander beter volgens Mathijs. Zo werken veel banken en overheidsorganen in Tsjechië niet via internet, maar werken ze alles nog op papier uit. Tsjechen houden er absoluut niet van om geassocieerd te worden met Rusland. “Ze zijn hier eerder pro-Europa dan pro-Russisch.” De huidige president, Milos Zeman, is met zijn anti-Europabeleid dan ook niet heel erg geliefd vertelt Mathijs.

Ondanks dat, is de hoofdstad wel innovatiever in vergelijking met andere Europese steden. Na de val van de muur liep Praag wat achter in de ontwikkelingen. Dit is in een korte tijd wel veranderd. Dat is onder andere te zien aan de vele moderne en interactieve musea. Ook staat de stad bekend om haar historische architectuur. “Er zijn veel mooie, rustige parken en het centrum staat vol met authentieke gebouwen.”

Wat Mathijs vooral opvallend vindt, zijn de goedkope tarieven voor het openbaar vervoer. “Je betaalt hier omgerekend veertig cent per dag aan onbeperkt openbaar vervoer. In Praag is alles sowieso veel goedkoper. In restaurants ben je ongeveer vier euro kwijt aan een volledige maaltijd.”

 

Studenten

Praag stikt van de studenten die er wonen en werken. Er zijn veel gezellige cafeetjes enbarretjes te vinden. “Voor de echte parels en verstopte plekjes moet je wel even zoeken hoor.” Door die vele studenten is de taalbarrière tussen Nederland en Tsjechisch geen probleem. Het communiceren verloopt daardoor grotendeels vlekkeloos en in het Engels. Wel is er een verschil in opleidingsniveau in Praag.  De studentenstad is onderverdeeld in zogenaamde arrondissementen. “Hoe dichter je bij ‘Praag 1’ komt, hoe duurder en rijker alles wordt.” Zelf woont Mathijs in Praag 6. “Ik ben vanaf hier in dertig minuten in het centrum met het openbaar vervoer.”

 

Ondanks dat hij een prettig en uitdagend leven leidt in Praag, mist hij zijn familie en vrienden thuis wel. Hij gaat vaak na zijn werk met vrienden uit eten of stappen, maar heimwee naar zijn geboorteland zal hij nooit kwijtraken. Hij heeft geen spijt over het nemen van zijn keuze om naar Praag te gaan. Het is een ervaring die hij zal koesteren en waar hij trots op is.

 

Door: Timo Akkermans 

Foto: www.PragueLabs.com