”I want to work on my goals, my life”

Veiligheid. Het is voor velen van ons een vanzelfsprekendheid. Dit geldt echter niet voor Adnan Alnoneh. Hij moest twee jaar geleden zijn thuisland Syrië verlaten, vanwege de oorlog en aanhoudende gevaarlijke situaties. Bestemming? Nederland.  

 

Hallo Adnan, goedenavond. Voor onze lezers ben jij nog een grote onbekende.  Vertel eens iets over jezelf.

Goedenavond! Mijn naam is Adnan en ik ben 26 jaar. Ik woon inmiddels alweer twee jaar in Nederland. Het eerste jaar zat ik in het AZC en nu woon ik alweer een jaar in Bergen op Zoom. Daarvoor werkte ik in Syrië als accountant. Ik ben daar afgestudeerd aan Faculty of Economics. Ook ben ik twee jaar een profvoetballer geweest in Syrië, maar daar heb ik noodgedwongen mee moeten stoppen door de oorlog. Verder ben ik in Syrië getrouwd en heb ik een zoon van 4 maanden oud. Die is dus hier geboren.

 

Zo te horen had jij daar een goed leven.

Dat klopt. Voor de oorlog zat ik in een goede situatie. Ik werkte als accountant voor een groot telefoniebedrijf en bij een groot ziekenhuis. Ik had mijn vrienden en familie altijd bij mij in de buurt en ik heb daar ook nog steeds mijn huis staan. Ik had inderdaad een goede kwaliteit van leven daar. Maar toen veranderde alles.

 

Voor ons in Nederland is oorlog niet meer voor te stellen. Neem ons eens mee met jou in die tijd. Werd je vaak met de oorlog geconfronteerd?

Ja, het was en is een erg gevaarlijke situatie. Als je daar op straat loopt zie je gewoon de bommen, het geschiet. Het is onwerkelijk. De dingen die daar gebeuren gaan mij aan het hart.

 

Wanneer was het moment dat jij besloot je thuisland achter je te laten en te vertrekken naar Nederland?

Ik heb een jaar lang getwijfeld. Het is natuurlijk een grote keuze om alles wat je hebt opgebouwd achter te laten, maar er werd mij geen keuze gelaten. De Syrische regering met Al-Assad is slecht en gewelddadig. Zij wilden dat ik het leger in ging. Ik kan en zal dit nooit doen. Ik kan niet mijn eigen broeders uitmoorden. Dat was eigenlijk het moment dat ik besloot te vertrekken. Toen heb ik 8000 euro betaald en ben ik hier heen gekomen. Het was het beste voor me.

 

Je vertrok naar Nederland. Hoe heb jij die eerste maanden hier beleefd?

In het begin was het erg moeilijk. Ik voelde me vaak eenzaam. Ik heb lang moeten wachten tot mijn vrouw ook mocht komen, in het kader van gezinshereniging. Verder miste ik natuurlijk mijn vrienden en familie. Ik ben echter niet iemand die dan gaat stilzitten. Zo heb ik Nederlandse lessen genomen, omdat ik het belang inzie van de taal spreken. Ook ging ik regelmatig naar de sportschool en meldde me aan bij MOC’17 (de plaatselijke voetbalclub red.). Wat vooral moeilijk was is dat ik in Syrië iemand was. Hier ben ik niemand. Dit vind ik erg, omdat ik denk dat ik veel kan, maar daar nu nog te veel in wordt beperkt door de taalbarrière. Ik denk dat mensen een beetje onderschatten hoe groot de groep vluchtelingen is die bezit over talenten, hersenen en kwaliteiten. Er zou een organisatie of vakbond moeten zijn die deze mensen opvangt en ze de maatschappij in helpt, zodat deze mensen zich kunnen blijven ontwikkelen en die talenten niet verspild worden. Dat verdienen zij ook na alles.

 

 

En nu? Hoe ziet de toekomst er nu uit? Wil je ooit nog terugkeren naar je thuisland?

Op de korte termijn wil ik graag de taal beter leren kennen. Ik versta het al redelijk, ik begrijp vaak wat de mensen zeggen. Ik ben er bovendien veel mee bezig. I like Holland, you know. De mensen zijn behulpzaam en vriendelijk voor me geweest vanaf het begin. Ik heb al veel vrienden op school, bij de voetbalclub en bij de sportschool. Ik ben hier gelukkig en ik wil hier werken aan mijn toekomst. Ik heb mijn diploma dat ik in Syrië heb gehaald, dat ongeveer gelijk staat aan een HBO diploma Accountancy. Ik ben erg benieuwd naar de methoden en het systeem hier in Nederland wat betreft accountancy, want dat is toch wel waar mijn ambitie ligt. Een juffrouw van school helpt mij momenteel met het regelen van een (onbetaalde) stageplek. Geld is niet mijn motivatie. Ik wil mijzelf ontwikkelen en het Nederlandse systeem onder de knie krijgen, voordat ik een functie ga bekleden. Zo kan ik werken aan my goals, my life.

 

Door: Ilias El Ha