‘Huh? Mag jij wel bier drinken?’

jip

 

 

Jip Sanders is een 21-jarige, Brabantse studente en ‘fitgirl’. Met haar blog en instagram-account  inspireert ze wel 16.000 volgers met fit- en foodtips. Maar hoe is het nu in die beroemde en beruchte ‘fitgirlwereld?’

“Ben ik een ‘fitgirl’? Ik weet het niet. Als ik foto’s met ‘#fitgirl’ doorscroll, zie ik plaatjes van bordjes gezond eten en sporten. Dus gezond eten en veel sporten, ben je dan een fitgirl?
Voor mij gaat het om het gevoel, de balans tussen serieuze zaken zoals studie en werk. Maar het is ook belangrijk om te kunnen genieten van ontspanning, zoals feestjes en netflix-marathons. Balans tussen gezond en gevarieerd eten en kunnen genieten van een vette hap of een borrel, zolang ik me er maar fit bij voel. Dat is denk ik wel wat het begrip ‘fitgirl’ voor mij inhoudt.”

Wat voor verschil merk je in het dagelijks leven door je bekendheid als blogger?
“Grappig verhaal: Ik stond een keer in de kroeg met een biertje toen één van mijn volgers me herkende. “Huh? Mag jij wel bier drinken?”, vroeg ze aan me. Het is wel leuk om herkend te worden, maar je ziet wel dat mensen door social media een totaal ander beeld van je kunnen hebben. Ik deel toch wel persoonlijke dingen, waar mensen bewust of onbewust een mening over vormen. Mensen denken vooral snel dat ik doordraai met eten en sporten, dat ik er te veel mee bezig ben. Ik krijg dan wel eens te horen: “Jip, ga je nu weer sporten?”, “Jip, straks blijft er niks meer van je over!” en “Jip, je eet toch wel genoeg?” Ja, ik ben bezig met een gezonde levensstijl en ja, ik sport veel, maar ik vind het leuk en ik voel me er goed bij. Dit soort kleine opmerkingen, daar kon ik me echt wel even rot over voelen. Dat is soms wel het nadeel van social media, mensen zien toch alleen dat wat je deelt.
Wat wel heel leuk is, is als ik ergens meerdere keren word aangesproken door een onbekende die me herkent. Of als ik mailtjes krijg van mensen die me bedanken, dat ik ze gemotiveerd heb. Dan voelt het wel heel dankbaar.”

“Van die meisjes die in hun onderbroek voor de spiegel staan met hun kont naar achteren…”

Wat vind je van die ‘online fitgirlwereld’?
“Zelf volg ik ook veel van dat soort ‘fitgirl’ accounts. Er zijn er honderden. Ik vind het leuk om ze te volgen, omdat ik er gemotiveerd door raak. Ik zie bijvoorbeeld recepten van andere accounts die ik ook wil uitproberen, of een foto van iemand die net een rondje heeft gerend. Dan denk ik wel eens: “Ik moet ook maar weer eens gaan.”
Je moet er alleen niet te veel waarde aan hechten. Van die meisjes die in hun onderbroek voor de spiegel staan met hun kont naar achteren… dat snap ik niet hoor. Ik zou me nooit zo blootgeven. Wat ik graag anders zou zien is ‘de perfectie’ die mensen laten zien op social media. Mensen posten alleen de mooiste dingen, een mooi opgemaakt bord of zo’n spiegelfoto met een gunstige pose. Het is allemaal niet zoals op de foto.”

Wat vind je van eiwitproducten, die op social media vaak aangeprezen worden?
“Ikzelf gebruik nu alleen nog eiwitpoeder. Dat doe ik in mijn kwark of havermout, maar eigenlijk alleen omdat ik het lekker vind. Ik heb ook een tijdje eiwitshakes gedronken, maar toen ik mijn voedselinname ging bijhouden, kwam ik erachter dat ik bij mijn lunch mijn eiwitdoel al had behaald. Toen dacht ik: Waarom doe ik het eigenlijk? Ik haal al genoeg eiwitten uit natuurlijke voeding, dus toen ben ik ermee gestopt.
Ik vind dat eiwitproducten heel commercieel zijn geworden. Het lijkt zo alsof je veel meer nodig hebt dan in werkelijkheid zo is, en dat je daarom deze producten nodig hebt. Er zijn tegenwoordig zelfs kipnuggets! Ik kreeg laatst high protein chips en pepernoten, dat vond ik toch een beetje vreemd. Als ik chips of pepernoten wil eten, dan eet ik wel gewoon lekker de ongezonde versie. Wat er namelijk allemaal voor kunstmatige dingen in eiwitvoeding zit, weet ik ook niet precies. Haal je eiwitten gewoon lekker uit een stukje kip of een gekookt eitje.”

Hoe en met welk doel voor ogen ben je begonnen?
“Ik ben eigenlijk heel geleidelijk met mijn blog begonnen, ruim een jaar geleden. Ik raakte geïnspireerd door anderen via internet en blogs. Dat doel had ik ook voor ogen toen ik met mijn blog begon: anderen inspireren. Ik ben langzaam begonnen met receptjes delen en foto’s plaatsen als ik had gesport. Ik begon met bloggen in dezelfde periode dat ik begon met krachttraining en hardlopen. In het begin twijfelde ik wel: “Zou ik dat wel doen? Er zijn er al honderden van zulke accounts.” Maar ik vind het leuk en ik kan mijn creativiteit erin kwijt, dus ik ben het toch lekker gaan doen. YOLO toch? ”

“Ik laat met opzet zien dat ik ook wel eens een pizza eet of op stap ga en net iets te veel op heb.”

Hoe onderscheid je je in deze wereld en hoe denk je dat je overkomt?
“Gewoon mezelf zijn. Iedereen is anders, dus dan maak je al onderscheid vind ik. Ik post ook niet veel foto’s van mijn familie, dat hou ik graag privé. Verder laat ik mensen veel zien over mijn leven, het is meer dat ik niet de hele tijd dingen laat zien, dus dat ik niet heel de tijd bezig ben met alles te delen. Ik denk dat het beeld dat mijn volgers van me hebben door social media, wel een goed beeld is van hoe ik echt ben. Ik met opzet zien dat ik ook wel eens een pizza eet of geen zin heb om te gaan sporten, of dat ik ook wel eens op stap ga en net iets te veel op heb. Dat ‘menselijke’ laten zien vind ik belangrijk.”

Hoe zie je een toekomst als blogger?
“Ik wil gewoon zo door blijven gaan. Tuurlijk is groter worden een streven, maar ik studeer ook en wil hier ook aandacht aan besteden. Voor mij is het bloggen meer een hobby, en daar zal het ook wel bij blijven. Ik studeer nu en wil later gaan werken als orthopedagoog. Bloggen is leuk en geeft me nu motivatie, maar het is niet alles.”

Wat wil je nog kwijt aan lezers over deze ‘online fitwereld’?
“Ben jezelf en zoek naar een eigen levensstijl. Laat je inspireren door andere accounts, maar pas op met jezelf te vergelijken! Je bent zoals je bent!”

Wil je Jip volgen? dat kan op haar blog www.jipsanders.com of haar instagram-account @jipsanders.