Hollands eten en vastendiëten

Brigitte is zes jaar werkzaam als informatiespecialist op de Fontys Hogeschool Journalistiek. Op haar werk is ze een behulpzame informatiespecialist maar in haar vrije tijd houdt Brigitte veel bezig met gezond leven en eten. Twee jaar geleden is ze begonnen met een dieet omdat ze ontevreden was over haar leefstijl. Wat heeft Brigitte van haar dieet geleerd eigenlijk?

 

Wat eet u op een normale werkdag?

Het liefst eet ik havermout met rozijnen en noten als ontbijt. Voor de lunch neem ik twee bruine boterhammen met een glas karnemelk. Als ik in de middag thuis ben, doe ik altijd de boodschappen voor de avond en de volgende dag omdat ik graag vers wil eten. Vaak eet ik drie keer per week vlees zoals rundergehakt en kipfilet, ik verwerk het vaak in stamppot. Varkensvlees koop ik niet. Ik lust dat niet en je hoort vaak in het nieuws dat varkensvlees niet goed is voor je gezondheid.

Eet u anders in het weekend?

In het weekend eet ik iets uitgebreider. Dan heb ik meer tijd om te koken. Het kan ook zijn dat er bezoek komen. Dan ga ik naar de winkels om speciale dingen te halen.

Wat is volgens u echt Nederlands eten?

Aardappels, groente en een stukje vlees met jus en appelmoes. Stamppot kook ik ook heel vaak. Dit zijn voor mij echt Hollandse gerechten.

Houdt u van buitenlands eten?

Ja, zeker. Buitenlands eten dat ik vaak eet is Indiase curry. Thais en Italiaans eet ik ook graag. Ik hou veel van spaghetti en macaroni.

Ga u vaak uit eten?

Ik ga weinig uit eten in Nederland, als ik op vakantie ben, ga ik vaak uiteten. In het buitenland is de sfeer vaak beter, want het is vaak lekker warm dan zit je ergens buiten op een terras. Heerlijk!

‘Het heeft ook met ons geloof te maken. Zuinig zijn en sober leven passen bij de Protestants-christelijke ideologie.’

 In Nederland blijft het bezoek niet eten als dat niet van tevoren is afgesproken, wat denk jij hierover? In hoeverre speelt gastvrijheid hierbij een rol?

Voor mijn gasten wil ik graag iets speciaals maken, dus het is handiger als ik weet wanneer ze komen. Ik vind het niet leuk als mijn vrienden langs komen en de tafel is niet gedekt en er is niets speciaals in huis. Het heeft niet zo zeer met gastvrijheid te maken denk ik.

Mensen nemen een lunch mee naar hun werk in ons land terwijl in andere landen collega’s met elkaar tussen de middag lunchen in een restaurant. Hoe kom het dat wij in Nederland dat niet doen?

Wij hebben vaak een eetpauze van een halfuur, het is vrij kort om buiten de school iets te eten. In Nederland is uit eten gaan toch vaak duurder dan in veel andere landen. Het heeft ook met ons geloof te maken. Zuinig zijn en sober leven passen bij de ideologie van de Protestanten. Dat is langzamerhand in ons cultuur gekomen.

Waarom hebben wij zo’n korte middagpauze eigenlijk? Houden wij in Nederland niet van gezellig en lang lunchen?

Een pauze van een halfuur is voldoende voor mij. Dan kan ik nog een beetje op tijd naar huis om boodschappen te doen en te koken. Een paar keer per jaar vind ik het wel leuk om lekker lang te lunchen met vrienden maar niet elke dag.

Wat denkt u over de food-trends van nu?

Het is altijd erg leuk om te lezen over die trends. Het vastendieet van Mosley heb ik twee jaar geleden ontdekt via de BBC en dat heb ik uitgeprobeerd met een collega hier op school en mijn man. Ik ben acht kilo afgevallen. Dit dieet werkt erg goed en die acht kilo is er ook niet meer aangekomen.

Wat houdt het dieet in?

Je mag twee dagen in de week uitkiezen om 500 kcal te eten en vijf dagen in de week eet je zoals je altijd eet. Het was moeilijk in het begin. Ik werd vaak in de middag een beetje duizelig. Gelukkig deed ik dat met twee andere mensen. Wij konden elkaar steunen.

Wat eet/drinkt u dan bijvoorbeeld tijdens zo’n dieet?

Veel bonen en linzen. Geen zout maar wel kruiden. Ik gebruik veel gember en Indische kruiden. Als drinken neem ik veel water en thee maar ook weleens koffie.

Wat merkt u nu aan uw voedingspatroon?

Na het vastendieet ben ik veel minder gaan snoepen. In het algemeen heb ik een gezonder Voedingspatroon aangeleerd.

Wat is er eigenlijk zo slecht aan onze Hollandse voedingspatroon?

Ons Nederlandse eetpatroon is eigenlijk niet slecht. Alleen er wordt tegenwoordig zoveel kant-en-klaar gegeten. Door onze moderne leefstijl eten wij vaak niets in de ochtend en ’s avonds eten we heel veel. Wij kopen vaker de geproduceerde producten uit de fabriek in plaats van dat we kiezen voor verse groenten en fruit om thuis te gebruiken.

Een tip die ik aan iedereen in mijn omgeving kan geven die gezonder wil leven: iets minder afhalen en ietsje meer vers koken en af en toe een beetje vasten is goed voor het lichaam.

 

 

Geschreven door: Boyan Wu