Hoe deze conciërge naar school gaan leuker maakt

Wat is het eerste waar je aan denkt bij een middelbare school? Zijn het docenten? Is het de aula? Of zijn het brugklassers met grote tassen? Niemand denkt waarschijnlijk aan de conciërge en zijn rol binnen de school. Bennie Verbeek, conciërge op het Dr-Knippenbergcollege te Helmond, vertelt waarom zijn rol van groot belang is.

Ik moet eigenlijk de hele dag met de kinderen bezig zijn.” vertelt Bennie terwijl hij naar een rustige plek loopt. Bennie is een brede man, niet al te groot van stuk, maar zeker niet klein. Onderweg naar die rustige plek, heeft hij contact met wat kinderen die moeten nablijven. Nadat hij de kletsende kinderen weer rustig aan het werk heeft gezet gaat Bennie zitten. “Ik ben pedagogisch conciërge. Ik moet toezien dat het veilig is in de school.” Behalve toezien op de veiligheid is Bennie nog veel meer dan dat. “Je kan mijn rol niet vergelijken met die van een vakdocent. Een docent heeft uiterlijk 50 minuten met die kinderen. Ik heb gewoon een andere rol. Ik kan ze ook op een andere manier benaderen. Ik kan op een vriendelijke manier met de kinderen omgaan. Ik denk dat de functie van pedagogisch conciërge echt onderschat wordt.”

 

Naast het feit dat Bennie de kinderen op een heel andere manier kan benaderen, zijn er nog andere factoren die een rol spelen. In dit grijze gebouw met bordeauxrode kozijnen, praten kinderen graag met Bennie. “Mensen vergeten dat ik die kinderen heel vaak zie op een dag, en tegen mij praten ze makkelijker dan tegen een docent, mentor of iemand van het zorgteam. Dat is namelijk veel laagdrempeliger. Ze vertellen dan dat ze gepest worden, of dat het thuis allemaal niet zo lekker loopt. Het zijn verschillende dingen, maar alle kinderen kunnen bij mij hun hart luchten.” Bennie heeft niks gestudeerd, maar door te luisteren probeert hij wel te helpen, en dat vinden de leerlingen erg fijn”

Bron: https://helmond.ditisonzewijk.nl/scholen-opvang/dr-knippenbergcollege/

 

Bennies kinderen

Als ik zes weken zomervakantie heb, mis ik die kinderen écht. Het is overdreven om te zeggen dat ik ze zie als mijn eigen kinderen, maar sommigen heb ik zo’n speciale band mee, dat ik ze écht mis. Ik mis ook de mensen die van school af zijn gegaan. Ik vraag me regelmatig af hoe het met ze zou gaan.” Dit is tekenend voor Bennies betrokkenheid. Hij leunt achterover terwijl hij nadenkt over zijn volgende antwoord. Als conciërge voelt hij zich enigszins verantwoordelijk voor het welzijn van alle leerlingen. “Ik probeer ze gewoon bij te staan en raad te geven. Ik probeer te helpen waar ik kan. Als dan mijn pet te boven gaat moet ik ze doorsturen, maar ik probeer altijd de eerste korte stop te zijn voor problemen.”

Eerlijkheid duurt het langst

Om als conciërge leerlingen te kunnen helpen moet je wel over een aantal eigenschappen beschikken. “Je moet een luisterend oor hebben, je moet kunnen zien als er iets dreigt fout te gaan en je moet tussen de kinderen staan. Hierbij moet je kunnen weten wat binnen je macht ligt en wat niet.” Daarnaast vind Bennie dat je altijd eerlijk moet zijn. Aan de doordringende blik in zijn ogen is af te lezen dat hij enorm serieus is over deze eigenschap. “Ik ben eerlijk tegen de kinderen, dat moet je ook zijn. Je moet niet overal wat anders vertellen. Dan val je door de mand.” Als laatste eigenschap komt Bennies, volgens hemzelf, beste eigenschap naar voren. “Ik denk het feit dat ik wel van een dolletje houd. Dat vinden de kinderen leuk, maar daarnaast luister ik ook goed naar ze. Ik ben zelf ook niet vergeten dat ik jong ben geweest, dus ik kan me ook in die kinderen inleven. Ik denk dat dat die drie eigenschappen samen één goede eigenschap maakt.”

Inleven is resultaat boeken

Omdat Bennie zo’n goed inlevingsvermogen heeft, geeft hij alle leerlingen een veilig gevoel. Door zich begripvol op te stellen, wil Bennie ervoor zorgen dat leerlingen met een fijn gevoel naar huis toe gaan. Daarnaast draagt dit door Bennie gecreëerde veiligheidsgevoel mogelijk bij aan de resultaten. “Ik denk dat als een kind zich veilig voelt op school en het gezellig heeft, de punten vanzelf beter worden. Dus als ik voor veilig- en gezelligheid kan zorgen, denk ik wel dat ik positief bijdraag aan de resultaten. Op vakgebied doe ik echter niks, dat zijn puur de docenten.”

 

Bron: www.drknippenbergcollege.nl

Dromen zijn bedrog

Wat Bennie later ging doen is hem altijd een raadsel geweest. “Ik ben niet zo’n dromer. Ik wilde vooral gezond zijn en een gezinnetje beginnen. Ik hoef ook geen miljonair te worden. Ik ben gelukkig nu, en dat is wat telt.” Of Bennie zichzelf ooit als conciërge had gezien? “Nee, ik ben er echt ingerold.” Van oorsprong is Bennie timmerman, maar na een slechte periode in de bouw kreeg Bennie van iemand een tip. “Hij vroeg me of conciërge niet iets voor mij was, en toen ben ik gaan kijken. Na een tijdje heb ik hier op school gesolliciteerd en het is de beste keuze die ik ook ooit heb gemaakt.”

De oudste conciërge van Nederland is gestopt op zijn 89e. Bennie gaat niet zo lang door, denkt hij. Hij glimlacht breed na het horen van deze vraag. “Dat ligt er maar net aan hoe het loopt.”, antwoordt hij terwijl de lach geleidelijk van zijn gezicht verdwijnt. “Zoals ik nu denk ga ik op mijn 60e alles verkopen en in Zuid-Spanje wonen. Maar als ik fit genoeg ben kan ik misschien wel langer doorgaan. Dat ga ik niet plannen. Ik weet het niet.” Zoals Bennie zelf al zei, hij is niet zo’n dromer. Ook nu droomt hij niet. Voor nu blijft Bennie conciërge, en een mooie conciërge ook.

 

Door Casper Gout

VA16