HistoryLand Krakau leert je op innovatieve wijze over de Poolse geschiedenis

Pal naast het Galeria Krakowska, een groot overdekt winkelcentrum, zit aan het Jan Nowak-Jeziorański-plein 3, het voormalige hoofdstation in Krakau, het geschiedenismuseum genaamd HistoryLand. HistoryLand prikkelt al je zintuigen door middel van het gebruik van Virtual Reality, touchscreens, lichtsensoren en nagemaakte havens en torens met LEGO®-steentjes.

Kijk de impressievideo! -> 

Na binnenkomst sta je in een grote hal met een trappetje naar de ticketbalie. De man achter de ticketbalie is behulpzaam en spreekt goed Engels. Een kaartje voor zestienjarigen en ouder kost 27 zloty, dat is omgerekend zo’n 6,35 euro. Eén audioguide kost je vijf euro extra. Als je eenmaal de kaartjes hebt afgerekend wordt je vriendelijk geholpen om door de poortjes te gaan. Daarna begeef je je in een andere wereld.

Er zijn verschillende kamers in het museum. Bij elk nagemaakte display vertelt de audioguide je wat er gebeurt. Met behulp van lichttechnieken en animaties achter de display gaat het model echt leven. Voor de mensen zonder audioguide worden soms verhalen uit speakers verteld, er worden korte films gedraaid of er staat een groot beeldscherm naast de multimediadisplays met een touchscreen. Daarop is een boek te zien waar je zelf doorheen kunt bladeren door over het scherm te vegen.

De verhalen die worden verteld
Er zijn tien gedetailleerde, multimediadisplays van trotste historische momenten van Polen: van de nederzetting in Biskupin, de slag om Grunwald, de protesten van de scheepswerf in Gdańsk, de strijd tussen Polen en Zweden in Oliwa enzovoorts. Maar er zijn ook een paar mooie monumenten nagebouwd met LEGO®, zoals de Wawelkathedraal, de Mariakerk en stadhuistoren in Krakau. Ook over gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog worden verhalen weergegeven. Allemaal met het behulp van lichttechnieken en sensoren.

Bijvoorbeeld bij de nagebouwde display van de protesten van de scheepswerf in Gdánsk kun je je hand op een sensor leggen en als je je hand optilt verschijnt er een licht op de grote display dat de beweging van je hand volgt. Op de display verschijnen cijfers van één tot vijf. Per cijfer wordt er een ander deel van het verhaal van de protesten gedeeld en letterlijk belicht. Je ziet kanonschoten, gebouwen in brand vliegen en de golven op het water.

VR-technologie
HistoryLand maakt gebruik van VR-brillen met smartphones er in. In de kamer met verschillende nagebouwde monumenten, vraagt een medewerker aan je of je over Polen heen wilt vliegen door middel van een virtuele beleving. Je kunt er in een van de draaistoelen gaan zitten, en de medewerker bevestigd de VR-bril aan je hoofd. Terwijl er droomvluchtachtig muziekje speelt uit de speakers van de telefoon in de bril, kun je kijken waar je wilt, want je kunt alles zien, elk monument. Het beeld is wel een beetje wazig, maar dat kun je proberen zelf handmatig aan te passen met een tandwieltje bovenop de bril.

Het laatste onderdeel van de tour door de geschiedenis gaat over meer recente geschiedenis van na de Tweede Wereldoorlog en de bouw van modernere monumenten en schepen. Als je eenmaal weer uit de poortjes gelopen bent, kun je de LEGO®-winkel nog bezoeken.

HistoryLand Krakau is eigenlijk een echte trekpleister voor jonge gezinnen. Op het gebied van VR-technologie zouden ze er nog iets meer mee mogen doen dan enkel een vliegreis over Polen, maar het betreft dan ook niet de allerduurste technologie. Maar ben je in Krakau, geïnteresseerd in geschiedenis en krijg je verhalen liever verteld op innovatieve wijze? Dan is een bezoekje aan HistoryLand het voor jou zeker waard!

Door: Emma Koevoets