Hielke Onnink (CDJA): ‘Een lidmaatschap van een politieke partij is natuurlijk geen huwelijk’

Hielke Onnink is 22 jaar en voorzitter van het CDJA. Hij doet op dit moment een master Bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden. Een gesprek over het reilen en zeilen van het CDJA, zijn politieke ambities en actuele politieke kwesties.

 

Wat moet je allemaal doen als voorzitter van het CDJA?

“Dat is eigenlijk heel breed. Het komt er in de kern op neer dat ik het geluid vertegenwoordig van de jongeren van het CDA. Eigenlijk ben je drie functies in één: je bent politiek leider, je bent voorzitter en houdt je bezig met interne organisatie maar je bent ook directeur, want de uitvoering komt ook soms voor jouw rekening.”

Wat heeft je doen besluiten om lid te worden van het CDJA?

“Ik ben op mijn 16e lid geworden van het CDJA, dus ik was vrij vroeg politiek geïnteresseerd. Ik deed mee aan debatten op school en op een gegeven moment ging ik kijken welke partij het beste bij mij past, waarna ik uitkwam bij het CDA.”

Je bent dus al op je 16e lid geworden van het CDJA. Hoe reageerde jouw omgeving daarop? Vond je omgeving je niet te jong?

“Een lidmaatschap van een politieke partij is natuurlijk geen huwelijk. Ik heb er natuurlijk toentertijd goed over nagedacht. Maar als het CDJA toch niet blijkt te zijn geweest wat ik ervan had verwacht, dan had ik mijn lidmaatschap ook weer opgezegd.”

Ambieer je een politieke functie binnen het CDA?

“Ooit wel ja. CDJA is overigens ook flink politiek actief, want verspreid over het land heeft het CDJA tweehonderd raadsleden. Wij leveren meer raadsleden aan dan de PVV, FvD, 50PLUS, Partij voor de Dieren en DENK bij elkaar opgeteld. We zijn dus beter vertegenwoordigd dan alle populisten bij elkaar. Terzake: ik zou op termijn zeker meer willen, maar een Kamerlidmaatschap trekt mij alleen niet. Zelf kom ik meer tot mijn recht in een bestuurdersfunctie denk ik.”

Hoe is de verhouding tussen het CDA en het CDJA? Liggen beide organisaties in elkaars verlengde?

“Nou, wij zijn onafhankelijk maar wel gelieerd aan de ‘moederpartij’. Wij zijn volledig onafhankelijk als het gaat om standpunten innemen. Maar we hebben niet voor niks een mening, dus ik wil graag dat het CDA ook daarover nadenkt. Op dat gebied werken beide organisaties veel samen.”

In hoeverre speelt het christelijk geloof een rol binnen het CDJA? 

“Als ik het vraag aan de leden geeft ongeveer 50% aan dat ze wel geloven, en 50% niet.  De ChristenUnie en SGP zeggen: wij zijn verenigd in ons geloof en daar gaat onze politiek over. Het CD(J)A zegt: wij zijn een partij die elkaar vindt op basis van christelijke normen en waarden. Vanuit heel veel politieke stromingen haken er mensen aan bij het CD(J)A, omdat we een echte middenpartij zijn. Dat geldt ook qua verschillende geloven: er zijn bijvoorbeeld ook moslims en hindoes lid van onze partij.”

Hoe zou jij een ideaal toekomstig Nederland omschrijven?

“Wij willen onze oude klassieke waarden (te weten: rentmeesterschap, gespreide verantwoordelijkheid, solidariteit, publieke gerechtigheid) vertalen naar de uitdagingen van deze tijd. Op het gebied van rentmeesterschap denk ik bijvoorbeeld aan de huidige klimaatcrisis, maar ook aan onze financiën. Nederland gaat de komende jaren enorm vergrijzen, maar het moet niet zo zijn dat onze generatie voor al deze kosten gaat opdraaien. De welvaart die we nu hebben, willen we doorgeven aan volgende generaties. Mooi voorbeeld om dat te bewerkstelligen is het zogenaamde ‘Wopkefonds’ (investeringsfonds van de regering red.). Ik vind dat echt een mooi, creatief plan van het CDA om onze welvaart door te geven.”

Hoe kijk jij aan tegen de versplintering in de Nederlandse politiek? 

“Ik vind het wel zorgelijk. Het maakt de politiek een stuk lastiger, maar bovenal is elke versplintering een vorm van egocentrisme en dat komt omdat elke versplintering haar eigen deelbelangen vertegenwoordigt. Traditionele partijen, zoals het CDA,  weten mensen juist te binden op basis van hun idealen. Ik denk dat het een slechte zaak is als elke groep zich gaat verenigen in hun eigen deelbelang; dus dat je een ‘Boerenpartij krijgt, een ‘Jongerenpartij’ en ga zo maar door.”

Hoe zorg je er dan voor dat deze mensen terugkeren naar de traditionele partijen? 

“Het heeft ook te maken met tijdsgeest. In het Nederlandse politieke bestel – en dat is het mooie eraan – zal er altijd wel plaats zijn voor versplintering en populisme. De klassieke partijen hebben het laten liggen omdat ze hun idealen niet meer verkondigen. Als Mark Rutte, van de liberale VVD, zegt dat je voor visie ‘naar de oogarts moet’, dan snap ik dat mensen gaan zoeken naar iets anders. Het zou juist goed zijn als dergelijke partijen weer meer hun idealen vertegenwoordigen, omdat je vanuit idealen betere politiek bedrijft.”

Wie gaat het CDA leiden tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen? Wopke Hoekstra, Hugo de Jonge of Pieter Heerma?

“Tja, Ferdinand Grapperhaus, Ank Bijleveld, Mona Keijzer – en nog veel meer – zouden lijsttrekker kunnen worden.”

Wie heeft jouw voorkeur?

Er is ontzettend veel te kiezen. Het fijne aan veel keuze hebben is, dat je dat dus ook nog niet hoeft te doen. Het is voor het CDA goed om hier nog even mee te wachten. ‘A week is a long time in politics’ zoals Harold Wilson (voormalig premier Engeland red.) het zou zeggen.

Laat ik het anders stellen. Wie denk je dat de lijsttrekker wordt?

Als ik het peil onder jongeren is er een lichte voorkeur voor Wopke Hoekstra.

Goed, onlangs heeft het CDJA samen met 12 andere jongerenafdelingen binnen het YEPP (jongerenafdeling Europese Volkspartij), een verwijderingsprocedure aangespannen tegen Fidelitas (jongerenafdeling Fidesz uit Hongarije). Op basis waarvan is die beslissing uiteindelijk genomen?

“Dat heeft eigenlijk te maken met de moederpartij Fidesz, en met name haar partijleider Viktor Orban. Het CDJA werkt samen met centrum-rechtse partijen in Europa, ook met Fidesz. Maar Fidesz hoort niet thuis binnen onze Europese partij, want het zijn namelijk geen echte christendemocraten. Daarnaast wordt in Hongarije een loopje genomen met de democratie en de rechtsstaat. Universiteiten worden bijvoorbeeld gesloten zonder reden.  Maar ook qua politieke visie staan wij ver van elkaar vandaan. Daarom namen wij stelling in: zet Fidesz & Fidelitas uit de EVP / YEPP.”

Er was ook veel gedoe om de provinciale coalitie in Noord-Brabant waar jullie de samenwerking aangingen met Forum voor Democratie. Staat het CDJA ook open voor een landelijke coalitie?

“Het principe van het CDA is duidelijk: je legt de verantwoordelijkheid voor besturen zo laag mogelijk. Dus CDA Brabant moest zelf bepalen of ze een coalitie met Forum zouden zien zitten. Ga je in Brabant over links, kun je je verkiezingsprogramma niet nakomen, ook omdat GroenLinks en D66 niet wilden inschikken. Ga je over rechts, kun je wel je verkiezingsprogramma nakomen, maar dan zit je met een partij naast je waar je ook niet echt gelukkig van wordt. Landelijk spelen andere thema’s sterker een rol dan provinciaal. Dan gaat het over rechtsstaat en klimaat. Hoekstra, de Jonge en partijvoorzitter Rutger Ploum zeiden al dat ze het niet zien zitten en ik denk dat het heel gezond is om ons daarbij aan te sluiten. In een politiek verbond met FvD kan het CDA gewoon niet geloofwaardig haar verhaal kwijt.”

Is het niet voorbarig om FvD bij voorbaat al uit te sluiten van regeringsdeelname?

“Bij de PVV hebben we het ook geprobeerd in 2010, maar op het moment dat we in een economische crisis zitten en er bijna een nieuw bezuinigingspakket klaar lag, liep de PVV weg van de onderhandelingstafel. En dan hebben we het nog niet gehad over het verder radicaliserende gedachtegoed over moslims en Marokkanen. Het CDA wil de kant op van meer fatsoen, aandacht voor normen en waarden, minder polarisering en meer samenwerken. Die idealen staan op dit moment ver van Forum af. Omstandigheden kunnen veranderen, maar onder de huidige omstandigheden ziet het CDA een coalitie met Forum niet zitten.”

De coronacrisis nu: Er is onvrede over de ‘opgelegde’ lockdown en dat uit zich in demonstraties. Hoe kijkt het CDJA hiernaar?

“De wereld wordt almaar complexer en mensen hebben moeite om daarmee om te gaan. Vroeger in de dorpskroeg zeiden mensen tegen elkaar als deze uitingen werden gedaan: ‘Joh, drink je glas op en ga maar naar huis.’ Nu vinden deze mensen elkaar op het internet. Mensen zijn vatbaar voor complottheorieën, maar gelukkig is het een kleine minderheid. Ik zou mij er niet al te veel op focussen.”

Toch zijn er op internet mensen als Robert Jensen waar miljoenen mensen naar kijken. Wat moet je daarmee als politiek?

“Het is belangrijk dat er een bepaalde mate van regelgeving komt online, zonder dat je daarmee privacy en de vrijheid van meningsuiting schendt. Meer optreden tegen nepnieuws, daar ligt een grote rol weggelegd voor Facebook, Twitter en Google.”

Tot slot: hoeveel zetels haalt het CDA bij de komende Tweede Kamerverkiezingen denk je?

“Het CDA heeft de potentie om de grootste te worden. Als Rutte zijn charme ooit eens kwijtraakt, zit dat er zeker in.”

Dan kan Wopke Hoekstra dus premier worden?

“Of Hugo de Jonge, of Ank Bijleveld (lacht). Even terug: ik denk dat 30 zetels onze minimale doelstelling moet zijn.”

 

Lars Meiresonne

Spreekt het CDJA je na het lezen van dit interview aan? Kijk dan op www.cdja.nl