Zwart/Wit Stratum

Door Joran Gielissen, Tieme Bruurs en Ramon Sanders

In het Eindhovense stadsdeel Stratum wonen ruim 33.000 mensen. Deze bewoners leven erg divers. Van de decadente villa’s in Den Elzent tot de verpauperde sociale huurwoningen in de Kruidenbuurt. Het contrast tussen de verschillende wijken is groot. Ook binnen de wijken zie je soms een contrast. Zo staan de sociale huurwoningen in de Kruidenbuurt vlak naast moderne nieuwbouwwoningen. 

De Kruidenbuurt heeft een slechte reputatie, maar de mensen zelf zijn over het algemeen positief over het wonen en leven in Stratum. De eigenaresse van een cafetaria vertelt hoe vriendelijk de mensen zijn. In de zeven jaar dat ze daar woont heeft ze nooit problemen gehad. De vijftig jaar oude postbode Wil zegt dat het tegenwoordig een stuk beter is. Door bijvoorbeeld de nieuwbouwwoningen. Er komen steeds meer jonge mensen wonen die de wijk een nieuw karakter geven. Zo ook International Business studente Naomi. Hoewel ze tevreden is over de mensen vindt ze de wijk er niet mooi uitzien. In haar studentenhuis hoort ze soms de muizen over het plafond lopen. 

Het noorden van Stratum heeft in vergelijking met de rest van Eindhoven veel groen. Een man die in het centrum woont komt zelfs speciaal naar een van de vele parken in Stratum om zijn hond uit te laten. In de villawijk Den Elzent vertelt een vrouw die zelf uit Tuindorp komt waarom ze Stratum nooit gaat verlaten. Toen ze in andere stadsdelen woonde kwam ze erachter dat ze Stratum erg miste. Het stadsdeel heeft namelijk ontzettend veel karakter. Iets wat je zeker terugziet aan de gebouwen.