Het werk van een verloskundige: ‘Een bevalling meemaken blijft mooi en emotioneel’

Het gemiddelde aantal kinderen per vrouw is sinds de vorige eeuw sterk afgenomen, dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). In de verloskundigenpraktijk Calamaris in het kleine dorpje Veghel worden ongeveer veertig vrouwen per maand begeleid, dit is een relatief groot aantal als je kijkt naar deze cijfers. Géneviève van der Heijden (51) is al 28 jaar werkzaam in dit vak en werkt op het moment in deze praktijk.“In deze tijden zie je dat de meeste gezinnen uit twee of drie kinderen bestaan,

Carin Deben Photography

maar in vroegere jaren waren vier kinderen en een enkele vijf kinderen heel normaal. Er is een gezin bij ons geweest waarbij een vrouw zes kinderen heeft gekregen, drie uit haar eerste relatie en drie uit haar nieuwe relatie.”

Als verloskundige heb je verschillende contact- en controlemomenten met zwangere vrouwen. “Vrouwen komen bij ons al als ze acht weken zwanger zijn, dus we beginnen al vroeg. Dan maken we een echo om te kijken of er hartactie is en of er een vruchtje in de baarmoeder zit. We houden de vrouwen de gehele zwangerschap in de gaten. We kijken dan of het goed gaat met de moeder, maar ook met de baby. We zien vrouwen wel zeker tien keer tijdens de zwangerschap en begeleiden hen tot zes weken na de geboorte van het kindje.” Of de vrouw de bevalling liever thuis of in het ziekenhuis doet, mag ze zelf kiezen. “Het kindje wordt de eerste week intensief gecontroleerd. Wij kijken dan niet alleen naar de gezondheid van het kindje, maar ook naar het herstel van de moeder.”

 

Géneviève geeft aan dat verloskundige een medisch en zelfstandig beroep is. Ook krijg je veel vrijheid en zijn de dagen onregelmatig. “Ik heb voor dit beroep gekozen vanwege het sociale contact met de vrouwen, met de kinderen heb je niet zoveel van doen. De vrouwen zie je natuurlijk gedurende de gehele zwangerschap. Het beroep is onregelmatig, dat vind ik ook leuk.”

 

Een goede begeleiding is voor elke vrouw anders. Géneviève: “Ik denk dat het belangrijk is dat je de vrouwen het gevoel geeft dat ze allemaal speciaal zijn. Als ze komen voor een controle draait het echt om hen en kunnen ze hun verhaal kwijt. Wij bieden een luisterend oor. Ik denk dat dat het geheim is voor goede zorg.” De praktijk is dag en nacht bereikbaar voor klachten en vragen. Er heeft altijd iemand dienst om de vrouwen te kunnen helpen. “Tijdens de begeleiding zijn wij ook een makkelijk aanspreekpunt. Wij weten niet altijd alles, maar kunnen de vrouwen wel doorverwijzen naar de juiste persoon.”

 

Het krijgen van een kindje is voor iedere vrouw een mooi moment, maar ook voor een verloskundige kan dit een emotioneel moment zijn. “Het is heel speciaal om als verloskundige bij een bevalling te mogen zijn, want je bent heel intiem met elkaar bezig. Dat vind ik ook heel apart. Ik ben ook altijd weer blij als het allemaal achter de rug is en dat moeder en kind het goed maken. Het is iets wonderbaarlijks. Dat blijft mooi en emotioneel. Het is ook gewoon fijn om mensen te kunnen helpen.”

 

In een verloskundigenpraktijk gebeuren er wonderbaarlijke dingen. Veel hiervan zijn positief, maar er zijn natuurlijk ook minder leuke gebeurtenissen. “Wat voor mij altijd bij is gebleven, is een kindje aanpakken van oud- op nieuwjaar precies om twaalf uur en dat er dan vuurwerk losbarst. Dat vergeet je natuurlijk nooit meer, dat er op dat moment ook nog een kindje geboren wordt. Maar er zijn ook minder leuke kanten, bijvoorbeeld bij mensen binnenkomen voor een controle en tot de ontdekking komen dat het hartje niet meer klopt. Dus het wisselt elkaar af. Gelukkig zijn er meer hoogtepunten dan dieptepunten, maar vaak is het wel zo dat de dieptepunten je beter bijblijven omdat het er minder zijn.” Géneviève geeft aan dat voor haar de leuke bevallingen en blije mensen toch ook echt hoogtepunten zijn.

 

Calamaris doet meer dan alleen de zorgverlening; zij heeft ook een cursuscentrum onder haar dak. De verloskundigen van deze praktijk doen niet alleen maar de controles, maar zorgen ook dat vrouwen hier voor cursussen terecht kunnen, waaronder zwangerschapsyoga, zwangerschapsgym, babymassage, borstvoedingscursussen. “We hebben ook EHBO in huis voor mensen die een kindje hebben gekregen, kinder-EHBO. Zo proberen wij ons programma uit te breiden. We hebben ook boeken die ze kunnen lenen. Eigenlijk alles wat maar met zwangerschap, bevalling en kraamtijd te maken heeft, hebben wij in huis.”

 

Deze praktijk is al van veel markten thuis. Toch hoopt de praktijk te blijven ontwikkelen. “We hebben er over nagedacht om het consultatiebureau in huis te halen, maar daar hebben wij op dit moment de ruimte niet voor en dat zit net in een nieuw pand. Maar dat zou wel iets voor in de toekomst kunnen zijn. Of dat we met een kraamcentrum samen gaan werken, zodat we vrouwen meteen bij de kraamzorg aan kunnen melden en dat ze daar ook al contact mee kunnen maken.”