Het Vliegend Spaghettimonster: een knipoog naar de religies

Alexander van Dijl (34) uit Utrecht is lid van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Tijdens zijn basisschool jaren op een christelijke school wist hij het zeker: ik geloof er gewoon niet in. Dankzij zijn vriendin kwam hij achter het bestaan van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster, waar hij sinds november lid van is.

Biervulkanen en stripperfabrieken

Alexander van Dijl (bron: Facebook)

“Het is niet zo dat ik de hele dag rondloop met een vergiet op mijn hoofd en zo vaak mogelijk rondloop in een piratenpak.”, vertelt Alexander. Het vergiet is een heilig object voor de Pastafari, zoals de aanhangers van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster zichzelf noemen. “Het gaat er om dat er in de gevestigde religies gewoon echt rare dingen zitten. Het kan natuurlijk niet dat iemand de zee in tweeën splitst of kan opstaan uit de dood, zoals bij het christendom.” Je kan net zo goed in het Spaghettimonster geloven als in een god op een wolk vindt Alexander.

Bij de Pastafari heb je in de hemel biervulkanen en een stripperfabriek. Daarnaast hebben ze ook een Evangelie van het Vliegend Spaghettimonster waar de acht ‘liever-nieten’  in staan. Zoals bijvoorbeeld nummer drie: ‘Ik heb echt liever niet dat je… mensen beoordeelt op hoe ze eruit zien, hoe ze zich kleden, hoe ze praten of hoe ze lopen, maar wees gewoon vriendelijk, oké? O, en laat dit een doordringen: vrouw = mens man = mens. Precies hetzelfde. De één is niet beter dan de ander, tenzij we het over mode hebben en sorry, dat heb ik aan vrouwen gegeven en een paar mannen die toevallig het verschil weten tussen lila en violet.’

Pastafari worden

Om lid te worden van de kerk hoef je slechts een formulier in te vullen op de website. Het kost niks en je hoeft niet elke zondag om negen uur in de kerk te zitten. “Ik twijfelde eerst om lid te worden van vrijmetselarij. Dat is een hele oude groepering waar ook iedereen welkom is, maar dat ging heel erg over het creëren van een betere wereld.” De vrijmetselarij was het voor hem net niet, waardoor het Vliegend Spaghettimonster op zijn pad kwam. “Mijn vriendin kwam er ineens mee en zei: ‘goh daar moet je is kijken.'” Er om gelachen heeft hij zeker maar het hield hem niet tegen om zich in te schrijven.

In Emmen is de Nederlandse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster gevestigd, waar zij bestuurlijke zaken regelen en zo nu en dan evenementen organiseren. Zelf is Alexander nog nooit naar een Pastafarische kerkdienst geweest. “Het is allemaal gewoon een gezellige bedoeling, maar het lijkt me heel leuk.” Zoals op de website van de Pastafari te lezen is, wordt er vooral pasta gegeten en bier gedronken. Maar er wordt ook gepraat over de voortgang van de strijd binnen de kerk en over nieuwtjes. Het eten van pasta en drinken van bier is een knipoog naar het christendom, waar ze een slok wijn drinken en een stukje brood met een betekenis.

Gelijkheid

Het is bij de Pastafari niet zo belangrijk wat andere mensen denken van het Vliegend Spaghettimonster. “Ik vind het totaal terecht dat mensen het niet serieus nemen. Zo zullen er veel mensen zijn die denken ‘wat een onzin’, maar het bijzondere is dat de mensen die dit hebben bedacht een statement willen maken tegen de gevestigde religies, die eigenlijk ook nergens over gaan. Men gelooft in de gevestigde religies omdat deze al zo lang voortbestaan. In elk geloof zeggen ze in feite dat iedereen goed moet zijn voor elkaar, maar de media maken daar soms een ander verhaal van zoals bij de islam bijvoorbeeld voorkomt. Daar zouden ze iets aan moeten veranderen.” Iedereen is gelijk zolang ze er iets voor doen vindt Alexander. Als iemand meer toevoegt aan de levens van andere mogen ze daar meer voor terug krijgen. “Ik vind dat gelijkheid is wanneer iedereen rond kan komen.”

 

Door Sanhty Wils