Langdonk: het vierkant van Roosendaal

Foto Anouk Houweling

De Roosendaalse wijk Langdonk ligt in het zuiden van Roosendaal en ziet er vanaf de satelliet uit als een vierkant. Vandaar dat de wijk in de volksmond ook wel “het vierkant van Roosendaal” wordt genoemd. Wat vinden de inwoners zelf eigenlijk van de wijk?

Langdonk is een rustige wijk met ongeveer vijfduizend inwoners en is gebouwd in de jaren 70. De meeste inwoners zijn volwassenen tussen de 20 en 45 jaar oud. ‘‘Het is een hele rustige buurt. Ik hebben nergens last van’’, zegt Tineke Koning enthousiast. Als je door de wijk loopt valt het op dat de rijtjeshuizen allemaal op elkaar lijken en dicht op elkaar zijn gebouwd. De straatjes zijn recht en strak wat het gevoel geeft dat je ook echt in een vierkant loopt. Er bevindt zich een basisschool (Het Talent) en aan de rand van de wijk ligt het overdekt winkelcentrum Lindenburg. De meeste bewoners van de wijk doen hier hun boodschappen en vinden het fijn dat er zo dichtbij een winkelcentrum ligt.

Foto Anouk Houweling

Op het eerste gezicht ziet de wijk er niet heel groen uit, er zijn wat grasveldjes en speeltuintjes, maar dat was het dan ook wel. Volgens Tineke Koning, een vrouw van ergens in de vijftig, kan er ook nog wel wat worden gedaan aan het afvalprobleem, met name aan het plastic. Ze vindt dat de zakken met plastic afval te snel in de straat worden opgehangen. De zakken worden op donderdag opgehaald en de nieuwe afvalzakken hangen vrijdag alweer aan de lantaarnpalen. Dat oogt niet netjes. ‘‘Als ik visite krijg is dat niet leuk’’, zegt ze. Toch vinden de meeste buurtbewoners dat ze in een groene en schone wijk leven.

Afval is niet het grootste probleem dat in de wijk speelt. Zo vertellen verschillende bewoners dat er regelmatig drugskoeriers rondrijden die zorgen voor overlast. Ze hebben harde muziek opstaan en soms vinden er zelfs schietpartijen plaats. ‘‘Ik woon in een appartement en als ik dan ‘s avonds naar buiten kijk, staan ze te rotzooien’’, vertelt mevrouw Kerstens.

Foto Anouk Houweling

Volgens allecijfers.nl ligt de criminaliteit in Langdonk gemiddeld dan ook hoger dan in de rest van Nederland. Er vinden gemiddeld vijf diefstallen per duizend inwoners plaats in Langdonk tegenover één per duizend in heel Nederland. Dit geldt ook voor het aantal vernielingen. Bij gewelds- en seksuele misdrijven is het verschil nog groter, namelijk: acht per duizend inwoners in Langdonk tegenover één per in duizend in Nederland. ‘‘Er zou wel meer gepatrouilleerd mogen worden door de politie. Dan zal het wel minder worden, want dan durven ze niet meer’’, zegt meneer Schenders. Als je bij daglicht door de wijk loopt is er van die criminaliteit echter weinig te merken.

Een kaartje van de wijk Langdonk: