Het leven van een modejournalist in Rome

Ik ging in gesprek met 28—jarige Raffaella Celentano.  Als modejournaliste is ze werkzaam in Rome voor het stijl en cultuur magazine Snap. In dit interview vertelt ze over hoe ze terecht is gekomen in haar vak en hoe haar leventje als modejournalist in Rome eruitziet. Ik ontmoette haar bij de Bibliobar bij Castel San’Angelo in Rome.

Ayla Pieters – 18-5-2022

 

Hoe ben je terecht gekomen in de modejournalistiek?

“Toen ik achttien was verhuisde ik vanuit mijn woonplaats Salerno naar Rome om te gaan studeren aan Sapienza Università di Roma. Hier heb ik twee jaar mode gestudeerd en twee jaar journalistiek. Tijdens die twee jaar journalistiek ben ik in contact gekomen met een webmagazine waar ik mocht beginnen op de moderedactie. Dit was voor mij een ticket om verder te komen in de journalistiek. Ik werd publicist en mocht daarom voor verschillende tijdschriften tegelijkertijd schrijven. Ik besloot verder te studeren aan Istituto Europeo di Design, hier ging ik mode marketing en communicatie studeren. De skills die ik meenam van mijn journalistieke opleiding combineerde ik met de skills die ik ontwikkelde op de modeopleiding. Hierdoor schreef ik dus stukken voor magazines en werkte ik tegelijkertijd voor communicatieafdelingen van modebedrijven.”

Is modejournalist je enige baan?

“Nee, het probleem in Italië is dat het vak journalistiek niet goed genoeg betaald om volledig van rond te komen. Veel collega’s, en ik zelf ook, hebben ook nog een fulltimebaan naast hun journalistieke baan om de rekeningen mee te betalen. Er zijn maar een aantal gelukkige die alleen van hun baan als journalist kunnen rondkomen. Ik werk naast mijn baan als publicist ook nog als marketingspecialist voor een nieuw Italiaans sportkledingmerk.”

Was het altijd al je droom om modejournalist te worden?

“Nee absoluut niet. Ik wilde als kind altijd een psycholoog worden, heel iets anders. De interesse in mode begon in de tijd dat ik op de middelbare school zat een beetje op te komen. Ik begon wat modedesigners te volgen, me te verdiepen in de Italiaanse modegeschiedenis en hieruit bloeide mijn passie voor mode op. Mijn ouders en leraren waren hier minder blij mee. Zij hadden veel liever dat ik een dokter of advocaat zou worden, iets ‘normaals’. Gelukkig heb ik mijn passie toen doorgezet.”

 

Hoe is Rome anders dan Milaan als modestad?

“Veel mensen denken dat mode in Italië alleen maar in Milaan te vinden is. Dat is niet zo. Historisch gezien is Rome voor de haute couture kleding en Milaan voor de ready-to-wear kleding. Helaas zijn er in de laatste tien à vijftien jaar veel Roomse modehuizen hun modeshows in Parijs gaan geven in plaats van in Rome. Hierdoor heeft de stad een beetje haar naam als ‘haute couture capital’ van Europa verloren. Toch zijn er nog modeshows die wel worden gehouden in Rome zoals in 2016 de show van Fendi waarbij de Trevifontijn werd gebruikt als catwalk. Later dit jaar in juli geeft ook Valentino haar modeshow naast het hoofdatelier op de Spaanse trappen. Rome heeft deze ode nodig. Veel jonge modestudenten beginnen hun carrière in Rome maar vertrekken later naar Milaan. Hier liggen meer kansen en contacten, daarnaast is de stad ook veel internationaler. Mijn collega’s uit Milaan vragen ook wel eens waarom ik niet naar Milaan verhuis, maar ik zou Rome nooit inruilen voor Milaan.”

Waarom zou je Rome niet inruilen voor Milaan?

“Ondanks het feit dat ik hier niet geboren ben is het wel als mijn thuis gaan voelen in die tien jaar dat ik hier nu woon. Ik heb hier een leven opgebouwd, hier zijn mijn vrienden en mijn vriend. Ik ben nog steeds verliefd op deze magische stad.”

 

Hoe ziet een werkweek eruit voor jou?

‘’Meestal heb ik hele normale werkdagen zoals iedereen. Ik werk dan van negen tot drie en eenmaal thuis ga ik verder met het schrijven voor de magazines waar ik mee samenwerk. Er zijn daarentegen ook tijden dat ik het heel druk heb en voor magazines naar modeshows in Parijs of Milaan moet tijdens fashionweek. Hier doe ik dan verslag en mag ik met de designers spreken. Soms mag ik met het persteam mee backstage, dat is altijd leuk. Op het moment moet ik stukken schrijven over het Cannes filmfestival en de Gucci modeshow.”

 

Ben je van plan om naar de Rome Fashionweek in juni te gaan?

“Absoluut. Veel designers die daar hun werk gaan tonen op de catwalk ken ik vanuit mijn studeertijd op de modeopleiding. Ik hoop daarnaast stiekem ook wel dat ik naar de Valentino show in juli kan gaan om verslag te doen, maar dat is best moeilijk.”

Waarom is dat moeilijk dan?

“Er zijn maar een aantal uitnodigingen en deze gaan eerst naar journalisten die werken voor grote tijdschriften zoals Vogue, Elle, Vanity Fair etc. Journalisten die werken voor kleinere tijdschriften worden pas last minute benaderd. Dus ik hoop dat ik iets kan regelen via contacten of met het Valentino persteam.”

 

Heb je advies voor mij om een goede modejournalist te worden?

“Een heel belangrijk ding dat ik heb geleerd is dat je veel verschillende paden kan bewandelen om te worden wat je wil worden. Zo heb ik ooit een advocaat gesproken die nu werkt als hoofd van het persteam van Gattinoni, een van de meest exclusieve haute couture ateliers in Rome. Je moet altijd blijven onthouden wat je wil bereiken en waarom je eraan begon. Soms moet je misschien iets harder werken maar als je het echt wil kom je er wel.”