“Het leukste aan mijn beroep is echt het creëren van kunst.”   

Door: Ziggy Sumter

Het atelier “AV look” van kunstenares Annie Veldkamp (54) bestaat dit jaar 20 jaar. Veldkamp werkt sinds 2005 dagelijks intensief met vilt. Werken met dit natuurproduct is voor haar rustgevend en ze kan hierin haar gedachtes kwijt: “Het is voor mij een vorm van mediteren.”

“In 2000 ben ik begonnen met het maken en verkopen van kleding, ik heb toen een eigen kledinglijn opgezet. Textiel is altijd al mijn ding geweest, toen ik 13 was gaf ik al modeshows en verkocht ik al kleding. In 2002 werd de gulden vervangen door de euro en merkte ik dat mensen minder snel geld uitgaven. Ik verkocht dus minder kleding en daardoor had ik wat tijd over. Ik ben toen begonnen met vilten, meer als hobby. Maar ik vond het zo’n geweldig materiaal dat ik eigenlijk meteen heb besloten: dit wordt mijn ding. Ik ben toen in 2008 de Schijndelse kunstacademie Filarski  gaan volgen en die heb ik in 2011 afgerond. Daar heb ik vooral geleerd hoe je van vilt echt kunst maakt”

Vilt is een niet geweven textielsoort waarbij de vezels in elkaar gehaakt zijn. “Ik vind vilt zo een mooi materiaal omdat ik, door zelf structuren aan te brengen, mijn eigen stof kan maken. Het leukste aan mijn beroep is echt het creëren van kunst.”

“Als kunstenaar moet je jezelf zijn, je moet je eigen identiteit laten zien in je kunst. Ik vind het fijn dat mensen mijn werk herkennen. Dat ze zien: hey, dit is een Annie Veldkamp”

Er zijn niet veel kunstenaars in Nederland die enkel met vilt als hoofdmateriaal werken. “Mijn favoriete kunstenares is Claudy Jongstra, zij werkt ook met vilt. Ik heb veel waardering voor haar omdat zij als een van de weinige van vilt kunst heeft kunnen maken. Vilt is een ambacht, om dat naar kunst te brengen is erg moeilijk.”

In 2017 ontwierp Veldkamp het kunstwerk “Zodat we elkaar verstaan”. Zeven wandpanelen voor de raadzaal in Sint-Oedenrode. De akoestiek in de raadzaal bleek slecht te zijn, waardoor sprekers niet altijd goed te verstaan waren. “Ik ben erg trots op de wandobjecten die ik gemaakt heb voor de raadzaal. Ik ben daar minimaal een halfjaar mee bezig geweest.”

Een aantal jaar geleden gaf Veldkamp cursussen. Ze leerde mensen dingen te maken van vilt. Hier is ze mee gestopt: “Toen ik het heel druk kreeg moest ik een keuze maken: of ik ga les geven, of ik ga kunst maken. Ik heb toen dus gekozen om kunst te gaan maken en te stoppen met het geven van cursussen. Toen ik nog cursussen gaf merkte ik dat veel mensen echt mijn werk probeerden na te maken en dat heb ik natuurlijk liever niet. Ik wil uniek zijn. Ik vind het wel heel leuk om mensen iets te leren, dus misschien dat ik er in de toekomst weer mee ga beginnen.”

Annie’s Vilten kunstwerken kenmerken zich doordat het dikwijls grote objecten zijn met een driedimensionale uitstraling. Warm, origineel en natuurlijk. “Mijn inspiratie is de natuur. Daarom is mijn thema ook natuurlijk mooi. Ik zou het mooi vinden dat als je mijn werk in de natuur legt, het opgaat in de natuur. Ik merk wel dat steeds meer mensen kleur van me vragen, en dat is zeker een nieuwe uitdaging voor mij. Ik vind het wel heel leuk om nu steeds meer met kleur bezig te zijn.”

In 2018 is Veldkamp als vrijwilliger met stichting Lemon Foundation mee gegaan naar Izmir. Dit is een organisatie die op een duurzame manier vluchtelingen helpt. “Ik heb daar een naaiatelier opgezet, zodat vluchtelingen zelf tassen kunnen maken en inkomsten kunnen genereren. Daarnaast heb ik zelf tassen ontworpen, die werden verkocht door Lemon Foundation en dat geld werd gebruikt om de vluchtelingen te helpen.”

Veldkamp haar werk is vaak te zien op exposities. Zo is er op 7 maart een expositie in Brielle, 15 mei een expositie in het kasteel in Oud Rekem en 21 november een expositie in de open kerk in Den Bosch.