‘Het is naast een fascinerende stad, ook een stad met gigantische problemen’

Eveline Rethmeier is Italië-correspondent voor RTL Nieuws. Zij woont al drie jaar in Rome en maakt van dichtbij mee wat er allemaal in de hoofdstad speelt. Zo ook het afvalprobleem waar Rome mee kampt. “Het is nog steeds een grote puinhoop hier.”

Er worden zelfs beesten zoals wilde zwijnen, ratten en muizen aangetrokken door het afval. “Deze huppelen gezellig door de straten van Rome. Ik ken iemand die een rondje ging rennen en toen oog in oog kwam te staan met een zwijn in een stadspark. Dat zijn bizarre toestanden. Daarnaast komen er veel zeemeeuwen vanuit Ostia hier naartoe gevlogen om afval op te eten”, aldus Rethmeier.

Bron: Michiel Schimmel

Rethmeier beschreef twee jaar geleden al het straatbeeld van Rome. Die zag er destijds ook niet rooskleurig uit. We zijn nu toch een hele poos verder. Op de vraag of er verbetering in is gekomen heeft de correspondente een duidelijk antwoord: “Het is een beetje in periodes, maar het is nog steeds een puinhoop hier. Als het vuilnis een paar dagen niet opgehaald wordt, stapelt het zich op. Vooral in de zomer gaat het erg stinken. Rome is niet echt een schone stad, het is hier zelfs een behoorlijke chaos.”

De viezigheid is niet het enige probleem, ook het vervoer in de stad is niet je van het. Rethmeier: “Er zitten een heleboel gaten in de wegen die niet goed gerepareerd zijn. Hierdoor ontstaan er ongelukken, gaan auto’s kapot en gaan banden van brommers eraan. Het lijkt alsof het nooit opgelost gaat worden. Daarnaast werkt het openbaar vervoersysteem nauwelijks. Ze hebben hier een busbedrijf waar vijftien procent van de buschauffeurs gewoon niet naar zijn werk komt, maar wel betaald wordt. Het is naast een hele mooie en fascinerende stad, ook een stad met gigantische problemen.”

Bron: Flickr

Hoe dit mogelijk is in een wereldstad als Rome, waar jaarlijks miljoenen toeristen op afkomen, probeert Rethmeier te verklaren: “Het is deels mentaliteit. De stad is hier lange tijd slecht bestuurd. Italië kampt echt met corruptie en vriendjespolitiek. Mensen geven elkaar baantjes waardoor niet de juiste mensen op de juiste plek terechtkomen. Dat is het fundamentele probleem van Italië en daar zie je de resultaten van. In Nederland gebeurt dit ook, maar bij lange na niet in de mate waarbij het hier voorkomt.” De Italië-liefhebber ziet wel dat er vooruitgang wordt geboekt, maar dat het te langzaam gaat. “Virginia Raggi (op de foto hier rechtsboven), de nieuwe burgemeester in Rome, probeert alles recht te zetten en de stad beter te maken. Maar ook de Romeinen worden ongeduldig, want de resultaten zijn nog niet heel erg zichtbaar. Ze klagen bijvoorbeeld veel over de stank en gaan soms op eigen houtje aan de slag om de straten schoon te maken.”

De journaliste werkend voor RTL Nieuws en Vrij Nederland vindt dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij de gemeente ligt, maar ook bij de inwoners van Rome zelf. “Ja, het afvalprobleem is een gemeenteprobleem, maar het is misschien ook wel een probleem van de Romeinen. Die zetten er, omdat het al een rotzooi is, nog maar gewoon een paar plastic zakken bij in plaats van het in huis te houden. Het maakt mensen wat onverschilliger. Als jij over een brandschone weg loopt, gooi je niet zo snel een propje neer, maar als er al honderden propjes liggen, ben je sneller geneigd om er ook eentje bij te gooien. Ik denk dat dat toch ook wel meespeelt.”

Rethmeier gelooft er niet in dat deze regering het binnen een mum van tijd heeft opgelost. “Nee, ik denk dat het een heel lang proces is. Rome is zeker geen makkelijke stad om schoon te houden, het is een soort van openluchtmuseum. Ik ben blij dat ik niet in de schoenen van haar (Virginia Raggi) sta en kan berichten wat er allemaal verkeerd gaat en wat er verbetert of niet.” Daarentegen denkt de correspondente wel dat er een cultuuromslag komt bij de Romeinen. “De wereld wordt steeds internationaler, ook Italianen reizen steeds meer. Zij zien dat het in andere landen wel netjes is. Er komen hier ook steeds meer mensen uit het buitenland wonen.” Rethmeier hoopt dat dit leidt tot een mooie toekomst, eentje waarbij je niet met je neus dicht over straat hoeft te lopen.