“Het is de machteloosheid waar ik ontzettend kwaad om word.”

John Buijsman over de verkoop van het recreatieoord:

“Het is de machteloosheid waar ik ontzettend kwaad om word.”

Door Eva Scheffer

John Buijsman (68) heeft afgelopen zomer een huisje gekocht op het recreatieoord, of zoals het door vele genoemd wordt: ‘het kamp’, in Hoek van Holland, deelgemeente van Rotterdam. Toen viel er ineens een brief op de deurmat, ‘die bom’ zoals hij het zelf noemt. Hierin deelt gemeente Rotterdam mee dat het recreatieoord wordt verkocht.

 Buijsman is Nederlands acteur en is al bijna 30 jaar actief in de televisie- en filmwereld. Hij is onder andere bekend uit ‘De marathon’ en heeft een gastrol gehad in ‘Flikken Maastricht.’ Hij is geboren en getogen in Rotterdam en is altijd trots op zijn stad geweest. Tot het afgelopen jaar, toen de gemeente de verkoop van het kamp aankondigde.

 

John Buijsman als de 010Sheriff Bron: redactie

Hoe ben je op het idee gekomen om een huisje te kopen op het kamp?

“Mijn vrouw en ik waren afgelopen zomer bij twee kennissen die hier op het recreatieoord een huisje hebben en dat leek ons ook wel wat, zelf woon ik namelijk in een flat in Rotterdam. Toen zagen we een schattig huisje staan, niet heel duur en toen hebben we die gekocht. Dat is leuk voor ons samen, onze zoon en schoondochter en de kleinkinderen. Dan kunnen we tenminste ook buiten zitten want dat lukt niet echt in die flat. Het was heerlijk op het huisjes kamp. Ook de sociale contacten die je maakt: als je hier een week in je huisje zit dan weet je de hoed en de rand van iedereen die om je heen zit. Er wordt hier ontzettend veel gepraat, dus qua sociale contacten is dit kamp een wonderschoon ding. Het is net een dorp hier.”

 

De bom
Op 4 november 2020 viel er bij alle huisjeseigenaren een brief op de deurmat, één dag na sluiting van het recreatieoord voor de wintersluiting. Hierin werd aangekondigd dat het recreatieoord Hoek van Holland zou worden verkocht. Kort daarna werd er een actiecomité in het leven geroepen bestaande uit kampbewoners.

 

Wat ging er door je heen toen je de brief las?

“In eerste instantie dacht ik ‘joh dat is ook raar’, twee dagen na de wintersluiting van het kamp krijg je een brief dat het hele kamp wordt verkocht. Dat vond ik nogal een vies, smerig dingetje. Niemand kon zich op zo een moment organiseren vanwege de sluiting en ook met corona. Ik weet zeker, als dit drie dagen eerder was binnengekomen had heel het kamp bij wijze van in de brand gestaan.”

 

En toen heb je de rol als Sheriff van het Hoek van Holland kamp aangenomen?

Poster van de 010Sheriff

“De foto van mij als sheriff bestond al, maar dan met een andere achtergrond. Dat was voor een ander project. Het lichaam op deze poster is ook niet van mij, dat heeft mijn zoon gefotoshopt samen met de achtergrond. Maar ik ben dus na die ‘bom’ – de brief van de gemeente over de verkoop – naar de eerste vergadering van het actiecomité gekomen als sheriff en toen is besloten die figuur voor het actievoeren te gebruiken. Kijk, er zijn hier zelfs mensen geboren, die zitten hier al generaties. Dat is een behoorlijke gemeenschap waar je in een keer tegen zegt ‘joh het gaat niet meer door’.

De redenen voor de verkoop vind ik allemaal heel slecht, de gemeente zegt ‘wij kunnen geen park onderhouden, daar zijn wij niet goed in.’ Ze hebben een tekort van 3,5 ton en een gemeente mag geen recreatiepark runnen als het verlies lijdt. Dit tekort willen wij nakijken in de papieren maar inzage daarvan is niet mogelijk. Vervolgens komen ze met de reden dat het kamp brandgevaarlijk is en dat er ratten rondlopen. Overal waar wethouder Said Kasmi loopt, lopen er ratten en is het brandgevaarlijk. Nou ik woon op een flat van 40 verdiepingen, dat is brandgevaarlijk!”

 

Er wordt ook gezegd dat mensen die recent een huisje hebben gekocht, zoals u, niet over de verkoop zijn geïnformeerd. Dat de gemeente gewoon nieuwe vergunningen heeft afgegeven.

“Ik had een huisje van 17.000 euro maar ik ken mensen, die hebben nog geen maand voordat de brief in de bus kwam een huisje gekocht van 40 à 50.000 euro. Dat is soms ook met drie gezinnen bij elkaar he. Dan heb je oma, twee dochters en een zoon en die leggen allemaal geld bij elkaar en dan lenen ze de helft. Dus die komen als dit mis gaat behoorlijk in de problemen.”

 

Ben je helemaal tegen de verkoop van het kamp?

“Nou wat zeker is, is dat ik hier niet weg wil. Dus zolang er goede afspraken over gemaakt worden, want iedereen weet toch wel dat het verkocht gaat worden, ben ik daar niet tegen.  Maar je zou eens moeten kijken naar die Roompot achtige parken. Dan zie je dat de bedrijven die, die parken opkopen, heel slecht te werk gaan. De gemeente Rotterdam zegt dan: “Maak je niet druk, de contracten gaan gewoon over naar de nieuwe eigenaren.” Maar iedereen heeft een contract van één jaar. Dus na dat jaar kan de nieuwe eigenaar van het kamp gewoon zeggen: ‘joh je moet er af’. Wat in het ergste geval dan nog kan gebeuren is dat ze zeggen dat je het schoon moet opleveren, dus dat je het huisje moet afbreken en afvoeren.”

 

Je zei net dat volgens de wethouder het kamp brandgevaarlijk zou zijn, dat er ratten rondlopen en daar bent u het niet mee eens. Maar als ik zo rondkijk dan lijken best wat huisjes in aftandse staat.

“Je moet misschien wel kijken naar dat dat opgeknapt wordt. Ik heb zelf ook de hele zomer gewerkt aan het huisje voordat het een beetje in orde was. Maar op het nieuwe kamp ziet alles er wel redelijk goed uit. Wat ik ook zo leuk vind aan het kamp is dat je op van die grote vakantieparken allemaal dezelfde huizen hebt, maar hier heeft iedereen zijn eigen gemaakte huisje. Als je hier net bent moet je eigenlijk bij iedereen even komen kijken want iedereen is ook trots op zijn huisje en hoe ze het hebben gemaakt en ingericht. Dat loopt behoorlijk uiteen. Er zijn huisjes met beelden in de tuin als een soort slecht Grieks eiland, maar ook hele moderne huisjes. Ik wil bij mijn huisje ook wel een ‘stukkie’ aanbouwen want het is nu erg krap. Maar daar wacht ik nu nog even mee.”

 

Vergadering inspraak moment
Afgelopen zeven april was er een inspraak moment gepland waarin onder andere John Buijsman- in zijn rol als de 010sheriff- en andere huiseigenaren van het recreatieoord de mogelijkheid hebben gehad hun mening te delen over het proces tot nu toe. Veel van hen vertelden geëmotioneerd over hun band met het kamp en wat hun mening is over de aanpak van de gemeente met de verkoop van het recreatieoord.

 

John, jij ging toen ook erg hoog in je emotie zitten.

Hij lacht: “Ja, nogal ja.”

 

Waar kwam dat vandaan?

“Ja dat kan ik je wel uitleggen. Ik zat zonder werk sinds maart omdat alle theaters en dergelijke dicht moesten. Als acteur ben ik zzp’er dus als ik niet werk heb ik geen inkomen. Ik heb een buffer, die eigenlijk is bedoeld voor als ik nog ouder ben dan nu, en daar koop ik dan dat huisje van. Dan komt dat verhaal over mij heen en dan is het in feite de machteloosheid waar ik ontzettend kwaad om word.”

 

Het viel mij ook op, dat een paar van de raadsleden heel erg meegingen in die rol van jou als sheriff. Iemand maakte een opmerking dat Kasmi en Kurvers gearresteerd zouden moeten worden door de sheriff. Toen dacht ik: nemen ze jou op dat moment wel serieus?

“Dat denk ik wel, want ik ben ook naar de 5uur Show geweest en daar hadden ze ook iets van wat is dit voor typetje waarmee je aan komt zeilen. Maar als ik die hoed niet op had gehad, dan had ik daar waarschijnlijk niet aan tafel gezeten. Die rol heeft dus linksom of rechtsom een soort rare functie. Het is voor mij ook makkelijker om die rol aan te nemen omdat ik dan soms beter uit mijn woorden kom. Want als ik daar als mijzelf had gezeten dan was ik naar binnen geslagen. De sheriff juist naar buiten, zo werkt het echt.”

 

Heeft dat er dan ook mee te maken dat je als acteur in die rol zit?

“Ja dat denk ik, mijn vrouw die zegt vaker: “jij kan ‘t beter op het toneel dan thuis.” Dat heeft heel erg zijn voordelen. En die sheriff staat voor onrecht dus het is ook een beeld wat je creëert.”

 

Een beetje ‘branding’ dus?

“Ja eigenlijk wel en het heeft ook gewerkt. Er hangen nog steeds 2000 affiches van de sheriff door het park. Het is ook raar, want vorige week kreeg de sheriff een mail of hij op wilde komen voor een ander vakantieoord. Ik heb ook op verzoek iets ingesproken voor een ziekenhuis, of de sheriff het zorgpersoneel een hart onder de riem wilde steken. Dus daar heb ik met een megafoon voor de deur gestaan. Toen kwam er een verzoek van uit een bejaardentehuis over een pop-up tent daar voor de deur die daar niet meer mocht staan van de directeur. Zij vroegen of ik daar iets aan wilde doen. Dus het gaat verder dan een typetje, wat dat betreft werkt dat personage als een gek.”

 

 Dat klinkt leuk.

Ja dat is ook hartstikke leuk!

En is dat allemaal in Rotterdam?

“Allemaal in Rotterdam. Voor mij was de sheriff ook in het allereerste idee bedoelt om er een televisieprogramma mee te maken, met gewoon mijn eigen ergernissen. Nu blijkt dat hij dus heel goed werkt op de een of andere manier. Verder is de toekomst van het kamp ook een stuk beter geworden. Maar ik vertrouw ze nog steeds niet hoor.”

 

 Even terug naar het moment dat je hebt ingesproken in die commissie-raadsvergadering. Daar vertelde je dat je in principe altijd trots bent geweest op Rotterdam. Nu zie je een andere kant, je noemde het ‘on-Rotterdams’.

“Ja dat is een beetje de houding die Rotterdam onderhand heeft, zodra het maar internationaal is, zodra het met het songfestival te maken heeft. Iedereen wil Rotterdam op de kaart zetten. Dan denk ik van: “denk eens aan Rotterdam zelf.” Ik vind het een hoop uiterlijk vertoon op het moment.”

 

Heb je het idee dat je met die vijf nieuwe voorstellen, waar iedereen het mee eens moet zijn, weer meer vertrouwen krijgt in de gemeente?

“Nou het is meer een soort algemeen ding. Dan worden er ergens weer 500 woningen gesloopt en dan zetten ze er 250 terug, maar de mensen die er gewoond hebben die kunnen dat zeker niet betalen. Dus dan denk ik ja, dat is niet echt een handig ding om de woningnood mee aan te pakken.”

Er zitten dus eigenlijk ook andere irritaties naast de verkoop van het kamp?

“Ja, Ja. Volgens mij geeft Rotterdam de komende twee weken net zoveel geld uit als dat ze normaal in drie jaar uitgeven voor het songfestival. Dus zo zit het een beetje. Ik heb het niet zo met dat internationale, dat interesseert mij echt helemaal niks.”

Kun je die andere irritaties dan nog wel gescheiden houden?

Hij moet lachen: “Nee, nee, dat gaat allemaal op één grote hoop.”