Het homohuwelijk in Denemarken redt levens

 

Emma Bruysters           

Denemarken is een land dat vanaf de geschiedenis af aan al erg vooruitstrevend is als het gaat om het accepteren van homoseksualiteit. Echter was dit land redelijk laat met het legaliseren van het homohuwelijk. Dit ging gepaard met een hoog aantal zelfmoorden bij homoseksuelen. Maria Júlia Sena Machado is van origine Braziliaans maar studeert nu aan de universiteit van Kopenhagen. Zij heeft een homofobisch land als Brazilië ingeruild voor een LHBT vriendelijk land waar zij zich veilig en thuis kan voelen.

Homofobie

In landen als Brazilië word je nog vermoord als je hand in hand met je vriend of vriendin van hetzelfde geslacht rondloopt. Dat allemaal ondanks het feit dat homoseksuele mensen daar wel het recht hebben om te trouwen. Homofobie is iets wat bij een grote groep mensen met dwangvoeding naar binnen is gewerkt op jongere leeftijd, zo stelt Maria Júlia. Denemarken staat echter bekend als een van de beste en fijnste landen voor homo’s en lesbiennes. Het land kent voor iedereen dezelfde rechten, discriminatie en andere vormen van geweld komen bijna niet voor. Althans dat is wat alle reisorganisaties, websites over het land en bijvoorbeeld universiteiten zeggen. Volgens Maria is er wel altijd en overal wel sprake van discriminatie wanneer je afwijkt van de norm. ‘Het zit in de aard van de mens om andere die anders zijn te veroordelen, dat is structureel.’ Uit het onderzoek blijkt dat bijna een derde van de mannen in Denemarken sex tussen twee personen van hetzelfde geslacht moreel verkeerd vindt. Bij de vrouwen valt dit erg mee. Toch is Denemarken zeker wel vriendelijk. ‘Er zijn gay-cafés, gay-bars, het was het eerste land dat de transitie van vrouw naar man accepteerden en dit door operaties ook als eerste uitvoerde. Er zijn landelijk georganiseerde LHBT groepen die opkomen voor de gelijke rechten, alleen mis ik nog een groep die opkomt voor de slachtoffers van geweld tegen homoseksuelen.’ Er bestaan meerdere studentenverenigingen die zich profileren als LHBT accepterend. ‘De verenigingen bij de universiteiten zorgen ervoor dat je meerdere mensen kunt ontmoeten die hetzelfde geaard zijn. Het helpt je met je minder alleen voelen en het maakt studeren in Denemarken heel aantrekkelijk als homoseksueel persoon. Zeker als je uit een Homofobisch land komt als ik, hier voel ik me geaccepteerd.’ vertelt Maria. 

Homohuwelijk

Denemarken was redelijk laat met het legaliseren van het homohuwelijk. Daarentegen was Denemarken wel het eerste land dat seksuele activiteit tussen personen van hetzelfde geslacht goedkeurde. Zij hebben in de wet van 1989 de geregistreerde partnerschappen meegenomen. Dit lijkt op het huwelijk, het heeft bijna dezelfde rechten. Maar het is toch niet helemaal. Pas op 15 juni 2012 werd het eerste homohuwelijk in Denemarken gesloten. In Nederland was dit al op 1 april 2001. Het recht om te kunnen trouwen is voor homoseksuelen in veel landen nog steeds niet vanzelfsprekend. ‘Het geeft rust dat je weet dat je als homoseksueel stel mag trouwen, trouwen is iets moois. Het is een recht dat iedereen waar dan ook zou moeten hebben.’ Aldus Maria. 

Zelfmoord bij homoseksuelen 

De universiteit van Stockholm heeft samen met het Deense Onderzoeksinstituut voor Zelfmoordpreventie een onderzoek gedaan naar zelfmoorden bij de groep van homo’s en lesbiennes voor en na het legaliseren van het homohuwelijk. Ook Zweden staat bekend als een land dat homoseksualiteit accepteert en waar deze groep zich over het algemeen erg gelukkig voelt. Echter voor dat het homohuwelijk gelegaliseerd was lag het aantal zelfmoorden bij homoseksuelen in Denemarken enorm hoog. Dit onderzoek vond plaats tussen 1989 – 2002 en tussen 2003 – 2016. In de tweede periode is het homohuwelijk gelegaliseerd. Na het legaliseren is het aantal zelfmoorden bij de homoseksuele in Denemarken gedaald met 46%. ‘Ik denk alleen dat het wel met meerdere factoren te maken heeft dan alleen met het legaliseren van het huwelijk. Kunnen trouwen met je geliefde zorgt er nou eenmaal voor dat je als homo of lesbienne gezien wordt.’ zegt Maria. Uit het onderzoek blijkt dat getrouwd zijn beschermend werkt tegen zelfmoord. Je hoeft je als homoseksueel persoon nou eenmaal minder zorgen te maken over je geaardheid en of het wel echt geaccepteerd wordt. ‘Denemarken is een rijk land en de verzorgingsstaat is een groot en belangrijk deel van de samenleving, dat zal zeker zorgen voor minder stress bij deze groep mensen. Zeker vergeleken met landen waar meer ongelijkheid is en ook vooral financiële ongelijkheid zal de stress hoger liggen. Niet alleen het legaliseren van het homohuwelijk zorgt voor minder stress ook de hele situatie van dit land zoals de goede gezondheidszorg en goed onderwijs dragen hier aan bij.’ Aldus Maria.