Het eeuwige rode licht op het Hofplein in Rotterdam zal nog wel even blijven schijnen

Door verouderde software in de verkeerslichten staan lange rijen auto’s, fietsers en voetgangers ontzettend lang te wachten voor een rood licht, met alle gevolgen van dien. Volgens de gemeente gaat er pas in de zomer iets veranderen aan de situatie.

Software problemen

Dat er een probleem is, is duidelijk te merken op het Hofplein. Maar hoe is dat probleem eigenlijk ontstaan?

‘’De combinatie van verouderde verkeerslichten die vervangen moeten worden en de werkzaamheden op de Coolsingel zorgen ervoor dat het verkeer overlast ervaart. Er is simpelweg minder ruimte. Hierdoor en door de werkzaamheden hebben de verkeerslichten niet optimaal gefunctioneerd’’, aldus Michiel van Kruiningen, afdelingshoofd mobiliteit van de gemeente Rotterdam. Er is voor de kerst geprobeerd nieuwe software te installeren, maar die software werkt niet. Er wordt gedraaid op een noodprogramma en binnen een maand zou het verkeersprobleem zijn opgelost. Nu blijkt het nog tenminste tot de zomer te duren tot de gemeente het probleem kan oplossen met hele nieuwe software.

Bende

Dat het een bende is, is niet lastig te zien. Auto’s de met rijen over de hele rotonde staan, fietsers rijen dik voor een rood licht, terwijl er niet eens iets aan komt. Van alle kanten hoor je toeterende auto’s en bellende fietsers.

Anton van Beek vermijdt Hofplein liever. “Het is verschrikkelijk. Als oudere krijg je bijna niet de kans om over te steken omdat het verkeerslicht maar heel kort op groen staat. Als je nog aan het lopen bent als het rood wordt, beginnen de auto’s al te toeteren.”
Zoals Anton het vertelt, gebeurt het ook. De jongere mensen trekken een snel sprintje naar de overkant, waar de ouderen duidelijk moeite doen zo snel mogelijk te lopen. Ondanks dat ze zichtbaar hun best doen, worden ze alsnog weg getoeterd door de auto’s.

Zodra het licht dan op groen springt, is het ook strijd om zo snel mogelijk aan de overkant te komen. Fietsers zuchten als andere fietsers niet meteen doorrijden en automobilisten beginnen al te toeteren als het verkeerslicht nog maar een paar seconden op groen staat.
Arno Rotenberg irriteert zich mateloos aan de situatie. ‘’Je ziet toch zelf ook wel dat het geen doen is hier. Ik loop dagelijks langs deze rotonde en iedere keer verbaas ik me weer dat er nog geen vorderingen zijn. Gaat dat nog duren tot de zomer? Man man man..’’

Door rood

Voor het verkeerslicht staat een groep fietsers startklaar om over te steken. Het enige probleem is dat het licht lang op rood blijft staan. Hoe langer het duurt, hoe ongeduldiger de fietsers.
Een fietser, een jongen op een roestige omafiets tikt ongeduldig met zijn voet. Al zeker een minuut komt er niets aan, maar het licht blijft rood. Na nog een minuut schudt hij met zijn hoofd en fietst door rood. Na hem volgen er nog een paar anderen. Een mevrouw met een kind voorop de fiets blijft wachten.

Niet zo erg

Er zijn ook Rotterdammers die zich niet zo storen aan de rotonde. Zo ook Thijs Aanen, hij zit op zijn gemak een broodje te eten bij de rotonde en kijkt rustig om zich heen naar wat er gebeurd. ‘’Ik vind het wel grappig. Als je er zelf langs moet, wat voor mij niet zo vaak is gelukkig, is het wel vervelend. Maar van een afstandje kan je best lachen om de chaos hier’’.
Ook Jamilla de Ruijter zit er niet zo mee. Ze komt verwaaid aanfietsen en remt al af voor het verkeerslicht. ‘’Ik fiets hier elke dag langs naar school en moet thuis al extra vroeg weg omdat ik hier soms zo lang sta te wachten. Ik vind het niet mega erg, alleen als ik haast heb. Al zou ik die tien minuten graag langer in bed blijven liggen.’’