Het creatiefste stadsdeel van Eindhoven: Strijp-S

Door: Josie Yildirim & Sandy Nguyen

STRIJP-S –– De creatieve kunst in Strijp-S is geen fabeltje. Zij wordt ook wel als ‘het culturele hart van Eindhoven’ geprofileerd. Gekleurde gebouwen, vrolijke lampjes en graffiti kunstwerken lichten het stadsdeel op. Het krioelt van de creatievelingen, waaronder Sint-Lucas studenten en ondernemers van technologiebedrijven.

 

Oud-Strijp kent zes buurten in totaal. Strijp-S maakt daar een onderdeel van uit en heeft zo’n 1435 inwoners. De wijk Strijp-S was begonnen met de glasfabrieken van Philips. Zo staan veel van die gebouwen zoals het klokgebouw er nu nog steeds. Hij heeft van Eindhoven de stad gemaakt die wij tegenwoordig kennen. In de jaren 90 trok Philips zich steeds meer terug uit Strijp-S en breidde zich uit in andere delen van Eindhoven. Momenteel staat Strijp-S bekend om creatieve bedrijven, het skatepark Area 51, de ontdekfabriek en de school Sint-Lucas.

 

Inwoners van Strijp-S geven aan dat de creatieve atmosfeer, die in de lucht hangt, zeer positief is. Hoewel de winkels, de scholen en de ateliers een bijdrage hebben aan de creativiteit, geven inwoners aan dat zij dit voornamelijk merken aan de mensen. De artisticiteit zorgt volgens hen voor diversiteit. ‘’Ik zou zeker meer creativiteit in andere stadsdelen willen zien, maar hey, je moet ergens beginnen, toch?’’, aldus een bewoner.

 

Evenementen, zoals Dutch Design Week of Glow, brengen creatievelingen naar Eindhoven. En dat is nou precies de visie waar Strijp-S voor staat.