Het coronavirus in Tilburg

Reportage door Yann Jansen, 13 maart 2020

 

Sinds een paar weken geniet het coronavirus van zijn verblijf in ‘dschônste stad van ’t láánd’, Tilburg. De gevolgen van het virus zijn te zien: desinfecteergel, handzeep en mondkapjes zijn niet aan te slepen. Retail en horeca worden hard geraakt.  Wat voor effect heeft dit op de Tilburgers en zijn de maatregelen van de overheid niet een beetje overdreven?

“De aanloop is een stuk minder, ik denk dat mensen bang zijn om de stad in te gaan.” Dit vertelt de bedrijfsleider van de Intertoys op het Pieter Vreedeplein in zijn lege zaak. “Ik denk dat de maatregelen wel noodzakelijk zijn en ze zijn ook niet overdreven. Wel moeten we met beide voeten op de grond blijven staan, we moeten niet bang worden.” Voor zijn medewerkers heeft hij het beleid aangepast: als een van zijn medewerkers verkouden is of niet helemaal fit is, dan is hij wat coulanter met de ziekmeldingen. De eens zo populaire Intertoys is nu akelig leeg.

Niet alleen de retail wordt hard getroffen door het coronavirus. De horeca in Tilburg heeft er ook onder te leiden. Zo ook het Mercure Hotel op de Heuvel. Floormanager Nils Graafmans vertelt in het lege restaurant, dat ook deel uitmaakt van het hotel, dat de inkomsten een heel stuk terug lopen. “We hebben heel veel annuleringen in het hotel maar ook zeker in het restaurant. Mensen houden zich aan de maatregelen maar helaas voelen wij dat als horeca onderneming ook.” Het Hotel gaat echter niet bij de pakken neerzitten: “De reserveringen die we nog wél hebben staan bellen we op. We vragen hoe de mensen er zelf in staan en proberen ze gerust te stellen door kenbaar te maken dat we een hoge prioriteit geven aan hygiëne.” Ook het restaurant van het hotel probeert de schade te beperken. De high tea die normaal in het restaurant plaatsvindt wordt nu bij de mensen thuis bezorgd, zo kunnen de mensen thuis high teaen zonder de stad in te hoeven. Het Mercure Hotel is evenals de Intertoys voorzichtig met het personeel: “We hebben al een hele hoop ziekmeldingen gehad en medewerkers die verschijnselen vertonen sturen we op tijd naar huis om besmetting van andere personeelsleden te voorkomen.”

Als iedereen zich aan de maatregelen zou houden dan zou je verwachten dat de straten in Tilburg vrijwel leeg zijn. Dit is echter niet het geval. Of het ligt aan de Tilburgse koppigheid of aan het goede weer en het lekkere briesje van de dag ligt is onbekend maar de ogen liegen niet: er zijn nog redelijk veel mensen op straat.

Een van deze mensen is Coen, hij is student aan de Universiteit van Tilburg. Hij vertelt dat hij en zijn omgeving weinig last heeft van de maatregelen. Hij vindt het wel goed dat de maatregelen genomen worden maar hij doet er zelf niet zo veel mee. “Ik merk eigenlijk niet dat mensen om mij heen ziek worden maar je merkt wel dat er gehamerd wordt op de hygiëne zoals het wassen van je handen. Wel is mijn sollicitatie van volgende week afgezegd dus in dat opzicht heb ik er wel last van maar dat laat ook zien dat mensen het serieus nemen. Aan de ene kant is het in de stad wat minder druk maar ik zie nu bijvoorbeeld ook veel mensen op het terras zitten dus ik denk dat het straatbeeld niet super veel veranderd is.” Coen verwachtte dat er nog het een en ander ging gebeuren met betrekking tot de maatregelen rondom het coronavirus. Hij had gelijk want een dag later werden alle universiteiten en hogescholen per direct gesloten en werd een verbod in werking gesteld waardoor bijeenkomsten met meer dan 100 mensen verboden zijn.

Genietend van de zon op het terras zit studente Sanna. Zij studeert ook aan de Universiteit van Tilburg en had wat gemixte gevoelens over de maatregelen: “Ik vind het op zich wel goed alleen het probleem is dat mensen ze niet volgen.” Volgens Sanna ligt dat vooral aan eigenwijsheid. “Op de universiteit komen een stuk minder mensen. Ook in mijn omgeving melden mensen zich sneller ziek voor kleine verkoudheidjes.” Sanna denkt dat de maatregelen uiteindelijk niet zoveel nut hebben: “De maatregelen zijn allemaal wel goed alleen als niemand er zich aan houdt dan heeft het ook geen zin.”

Lokale artiest ‘Young Vision’ vindt de maatregelen een beetje overdreven. “Er zijn ergere ziektes in deze wereld waar minder aandacht aan besteed wordt, dat is raar. Het coronavirus wordt gehypet omdat het een nieuwe ziekte is. Ga lekker naar buiten en geniet van je dag, ga met je vrienden op stap. Nederland is een land met goede zorg dus ik denk dat we ons allemaal een beetje te druk maken.”

Erg opvallend was dat er weinig ouderen op de straat waren. De ouderen die er tóch waren wisten schrikbarend weinig over het virus en maakten zich niet zo druk. Ze kwamen vaak niet verder dan dat het coronavirus niet meer is dan een griepgolf en waren zich niet echt bewust van de gevolgen die het kan hebben.

Wel waren er relatief veel jongeren in de stad. Zij waren goed op de hoogte en wisten ook wat het virus inhield. Echter wisten zij ook dat jongeren minder kans hebben op besmetting en mildere klachten hebben. Dat zal de reden zijn waarom de oud-jong verhouding niet bepaald in evenwicht was.

Wat voor impact heeft het coronavirus op Tilburg? Ondernemingen en bedrijven worden hard geraakt. Verkoop en inkomsten lopen terug, medewerkers melden zich ziek en de klandizie neemt af. Het virus weerhoudt veel Tilburgers vooralsnog niet om van de straat te blijven en sociale contacten te verminderen. De straten zijn vooral gevuld met jongeren en jongvolwassen en er zijn weinig ouderen te vinden. De ouderen die wél op straat zijn weten erg weinig over het virus en maken zich ook niet zo druk.