‘Je bent een dief je van je eigen portemonnee – en die is al zo leeg’

v.l.n.r. Vanessa Heij en Rian Brands-van Boxtel voor de kledingrek

Door Luuk Glaap

“Als je naar het gala gaat, kun je niet in een spijkerbroek komen. Dan moet je netjes gekleed gaan”, zegt Rian Brands-van Boxtel van Helpende Handen in Oss. Vaak wordt er op zulke verzoeken nog verder gereageerd. “Ik heb een leuke auto, kan ik hem wegbrengen. Dat is zo leuk die reacties die je daarop krijgt”, glundert Vanessa Heij die samen met Rian de stichting beheert.

Van kleding tot aan een complete bruiloft, bij Helpende Handen in Oss kan het allemaal. In een leegstaand pand aan de Hagelkruisstraat worden alle spullen verzameld. Als je binnenkomt zie de witte lakens over de kledingrekken. “Het lijkt wel een spookhuis”, zegt Vanessa. Zij was ook diegene die met de stichting is begonnen. “Vier jaar geleden zag ik een oproep staan op Facebook dat kinderen in Oss geen Sinterklaas konden vieren. We zijn toen met een paar vrouwen bij elkaar gaan zitten en hebben ervoor gezorgd dat die kinderen Sinterklaas konden vieren. We zijn eigenlijk met speelgoed en snoepgoed begonnen, maar toen waren er mensen die nog van alles over hadden, er kwam op een gegeven moment zoveel binnen dat onze huizen vol stonden.”

‘Je bouwt met mensen echt een band op’

Helpende handen opereert vooral via Facebook en via de mail. “Ik ben altijd een beetje huiverig om mijn telefoonnummer te geven, dat is privé. Via Facebook heb je het grootste bereik en veel mond-tot-mondreclame. Daarnaast hebben we een e-mailadres geopend voor de mensen die geen Facebook hebben”, vertelt Rian. “We koppelen mensen zo aan elkaar en dat lukt steeds meer. Je bouwt zo echt een band met mensen op en je ziet kinderen opgroeien, dat is toch wel het mooiste wat er is.”

‘Verbazing over de minima in Oss’

“Ik was er heel verbaasd over dat zoveel mensen tot de minima in Oss behoren. Ik zie ook wel eens mensen die je hier niet verwacht”, zegt Rian. Je hoeft je eigen voor ons niet te schamen dat is pas zonde.” Vanessa is daar nog iets duidelijker in. “Je moet je schamen als je niet komt, je bent een dief van je portemonnee – en die is al zo leeg. Als mensen iets daarover zeggen, ben ik altijd heel direct: “kun jij in zijn portemonnee kijken?” Maar het is meer dat mensen elkaar helpen daarom hebben we ook het ‘koffiehoekje’ gemaakt.”’

‘Een eigen pand dat zou voor ons goed uitkomen’

Helpende handen heeft het vooral druk met alle Facebookverzoeken, kleding, kinderverjaardagen, Sinterklaas en kerstmis. “We hebben het heel druk mee en zijn er altijd mee bezig, al ben ik op een verjaardag”, zegt Vanessa. “Het was heel klein en het wordt steeds groter, het is een soort van ons kindje geworden. “We zitten nu nog in dit pand maar over een maand gaat dit plat en waar moeten we dan in.” In de toekomst hopen de dames vooral op een eigen pand. “Een eigen pand is voor ons ideaal, we hoeven dan niet meer te slepen van pand naar pand en we kunnen dan al onze spullen verzekeren”, aldus Rian.