Hatert onveilig: “Je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan.”

Hatert is een stadswijk in Nijmegen en staat er ook wel bekend om dat het een zogenaamde ‘vogelaarswijk’ is. Dat betekent dat het één van de veertig wijken in Nederland is die in aanmerking komt voor verbetering. 55% van de inwoners van Hatert werkt, de rest is afhankelijk van een uitkering. Meer dan de helft van de huishoudens in Hatert heeft een laag inkomen of zijn afhankelijk van een uitkering. Dit komt mede omdat zij een lage opleiding hebben gevolgd.

De afgelopen tijd hebben meerdere overvallen zich voorgedaan. Uit een artikel van de Gelderlander blijkt dat er in de avond van 23 januari 2019 een overval is gepleegd in een huis. Eerder  die avond werd ook al het Chinees restaurant Loong Sing overvallen. De vraag is dan ook: “Voel je je nog wel veilig in je eigen wijk?” Een mevrouw vertelt dat zij zich hartstikke veilig voelt. Ze woont nog niet heel lang in Hatert, maar vindt het prima vertoeven. “Hiervoor heb ik ook in een buurt gewoond waar steeds van alles mis was. Je ontkomt er tegenwoordig gewoon niet meer aan,” vertelt ze.

Een meneer in een rolstoel vertelt dat hij het niet veilig vindt in de wijk. Hij zegt ze zelfs te kennen: “Ik ken al die lui die het onveilig maken. Ze hangen in de kroeg of zijn tussen de middag op het voetbalveldje.”

Een stel vertelt dat zij nergens last van hebben. Ze wonen in een uithoek van Hatert en denken dat ze de onveilige situaties op die manier een beetje vermijden: “Het is daar prima wonen!”

Een meneer met een petje vertelt dat hij de wijk vooraan vrij rustig vindt, maar achterin wonen volgens hem de ‘macho-mensen’. “Als je hen wil spreken moet je naar de jeugdinstelling gaan óf naar het voetbalveldje, daar loopt het tuig rond.”

Volgens een aantal inwoners van de wijk Hatert is het daar prima te vertoeven. Daarentegen zijn niet alle inwoners te spreken over de veiligheid van hun wijk. Sommigen van hen zeggen zich niet veilig te voelen in hun buurt. Ook is duidelijk geworden dat de instelling van andere buurtbewoners is veranderd in een soort ‘gewenning’ van onveilige taferelen in een stadswijk: “Je ontkomt er tegenwoordig gewoon niet meer aan.”