“Half Maastricht heeft me naakt gezien”

In 2013 stuurde Tiffany (18) één naaktfoto naar een toenmalige vriend. Dat heeft ze geweten. Binnen no time hadden veel meer mensen haar naakt gezien dan dat de bedoeling was, en daar ondervindt ze zelfs vandaag nog last van. Waarom stuurde ze die foto’s, en wat voor impact heeft het op haar leven gehad?

Hoe kwam je er bij om die foto te versturen?
„Ik was verliefd op Ronald en dat was wederzijds. Tenminste, dat dacht ik. Hij vroeg me om een naaktfoto te versturen. Natuurlijk wilde ik hem niet teleurstellen en dus, naïef als ik was, verstuurde ik er een zonder er goed bij na te denken.”

Vertrouwde je Ronald voor de volle 100% procent?
„Ja, op dat moment wel. Hij wist gewoon precies wat hij moest zeggen om me in te palmen. Achteraf was dat om de verkeerde reden, dat deed hij alleen maar om een foto te krijgen, maar dat zag ik toen niet in.”
Hoe kwam je er achter dat de foto’s rondgingen en wat deed je toen? 
„Het was carnaval en met alcohol op praat iedereen natuurlijk net wat makkelijker. Een vriend van Ronald kwam naar me toe en zei letterlijk „Wauw, jij hebt mooie tieten!” Ik stond een beetje perplex maar het duurde niet lang voordat ik er achter kwam dat Ronald de schuldige was. Hij was de enige met mijn foto. Ik ben naar hem toe gegaan en heb hem uitgescholden. Ik voelde me gebruikt en leeg. Hij zei niks terug, bleef naar me staren en alsof dat nog niet genoeg was kwam ik er achter dat hij ook nog met andere meisjes bezig was. Die avond kwamen er nog veel meer jongens naar me toe. Allemaal hadden ze mijn foto gezien.”

Wat waren de gevolgen?

„Half Maastricht heeft mij naakt gezien en ik ben al mijn vertrouwen in Ronald kwijtgeraakt. Hij bleef maar liegen en zelfs toen ik al een tijdje geen contact meer met hem had bleven de foto’s me achtervolgen. Zijn huidige vriendin heeft me zelfs boze berichtjes gestuurd waarom ik naaktfoto’s stuurde. Ondertussen was het al bijna 2 jaar geleden! Ook is er een nep snapchataccount gemaakt onder mijn naam met jawel, wéér diezelfde foto.”

Merk je vandaag de dag nog steeds iets van die gevolgen?
„Ja, zeker. Ik zat gewoon op school te chillen toen ik een facebookberichtje kreeg van een meisje dat ik eigenlijk niet zo goed ken. Ze vertelde me dat er een naaktfoto van me rond ging en dat veel jongens uit mijn dorp hem ontvangen hadden. Ik wist natuurlijk alweer hoe laat het was… „
Maakt je dat wanhopig?
„Nee, helemaal niet eigenlijk. Ik was er meer mee bezig dat mijn vertrouwen geschaad was, dan dat mijn tieten rondgingen. Ik wilde me sterk houden, me niet laten kennen. Ronald zou dat natuurlijk alleen maar leuk vinden.”

Was het je eigen schuld?

„Dat is een moeilijke vraag. Ik was blind door verliefdheid en daar heeft Ronald misbruik van gemaakt. Dat is niet netjes, fout zelfs, maar ík heb de foto’s gestuurd. Als ik dat niet gedaan had, was mijn foto nooit uitgelekt. Ik denk dat het fout van ons beiden is geweest.”

Het verspreiden van naaktfoto’s is strafbaar. Heb je hem aangegeven?
„Daar heb ik wel over nagedacht maar uiteindelijk heb ik dat niet gedaan. Ik was bang dat de politie me niet serieus zou nemen. Ik was jong en bovendien bestaan er wel ergere dingen in de wereld. Wel wilde ik Ronald graag straffen, wraak nemen misschien wel. Uiteindelijk is het er nooit van gekomen, ook omdat ik er dan zelf in zou blijven hangen.”

Heb je nog een keer naaktfoto’s verstuurd en ben je dan niet bang dat het nog een keer gebeurd?

„Ja, ik heb nog wel eens foto’s gestuurd. Natuurlijk ben ik bang dat het nog een keer kan gebeuren, maar de jongen waarnaar ik ze nu stuur is al lang een goede vriend van me. Bij Ronald draaide onze band om de foto en bij deze jongen zijn de naaktfoto’s gewoon bijzaak. Dat is een cruciaal verschil denk ik. Toch zal ik altijd voorzichtig blijven, maar ik heb er op dit moment gewoon veel plezier van.”

Heb je tips voor meisjes die overwegen een naaktfoto te sturen?
„Ik zou absoluut niet zeggen dat ze het niet moeten doen. Het kán heel leuk zijn. Laat nooit je hoofd zien en stuur de foto omdat jíj het leuk vindt. Niet om de mooie praatjes of om de jongen een plezier te doen.”

*Tiffany en Ronald zijn wegens privacyredenen pseudoniemen.