Gratis toegang in culturele instelling draagt bij aan culturele ontwikkeling

GroenLinks wil cultuur toegankelijk maken voor iedereen. Veel jongeren hebben na hun studie nog weinig met cultuur te maken. En dan hebben we het nog niet eens over de werkende mensen onder ons. GroenLinks wil juist stimuleren dat jongeren na hun opleiding nog steeds in aanmerking komen met cultuur.  
In het verkiezingsprogramma van GroenLinks wordt dan ook duidelijk dat het voor kinderen en jongeren belangrijk is om al vroeg kennis te maken met kunst en cultuur. Dit kan door zelf creatief bezig te zijn, maar ook door kunstuitingen te bezoeken. 

 

“Iedere dinsdagmiddag van 15:00 tot 17:00 is de entree in het Van Abbemuseum gratis. Dat betekent dat het museum voor iedereen een stuk toegankelijker is, ook voor de mensen die minder te besteden hebben. Doordat de entree op dinsdagmiddag gratis is, valt er al een kleine drempel weg: de kosten”, zegt Gidi van Boxmeer, museummedewerker. 
Voor studenten is dit ook ideaal. Ook al krijgen zij korting op culturele instellingen en musea, die paar euro is soms toch beter elders besteed.  
 

Op dinsdagmiddag heb ik om 15:00u een bezoekje aan het Van Abbemuseum gebracht. Ik vond het ideaal dat er geen entreekosten waren en ik kon zo naar binnen lopen. Ik heb op mijn gemakje door het museum gelopen en gekeken naar alle stukken die er te bezichtigen zijn.  

In het museum waren op dat moment veel ouderen aanwezig. Ik zou bijna zeggen gepensioneerden. Ik had eigenlijk verwacht dat er meer jongeren van mijn leeftijd zouden zijn, omdat de entree gratis was. Dat was niet het geval. Misschien dat niet iedereen op de hoogte is van de gratis entree op dinsdagmiddag. Het zou zonde zijn, want wanneer men er wel van op de hoogte zou zijn, zou het Van Abbemuseum misschien meer bezoekers trekken. En dat draagt weer bij aan de culturele ontwikkelingen van jongeren, maar ook aan die van andere mensen. 

 

Wanneer meer musea in Eindhoven een gratis middag of ocht

end zouden organiseren, zouden zij denk ik meer bezoekers trekken.

In veel musea is het misschien wel mogelijk om zonder kosten binnen te komen met het vertoon van een museumkaart, maar niet iedereen beschikt hierover. En de aanschaf van zo’n kaart kost natuurlijk ook weer geld.  

 Ik denk dat een gratis museumkaart voor jong en oud al een hele bijdrage zal leveren aan de culturele ontwikkeling. Al is het maar om één keer per maand gratis naar het museum te kunnen. 

Hoe gaaf zou het zijn als men gewoon over een cultuurpas of een soort voucher zou beschikken? Of als meerdere musea eens in de week of maand, net zoals het Van Abbemuseum, een gratis middag zouden organiseren?