handwerk heeft een gouden bodem

Ringen, kettingen, oorbellen, iedereen houdt wel van een mooi sieraad. Naast juweliers die grote merken verkopen, zoals Pandora en Swarovski, zijn er door het hele land ook kleine ateliers die uren steken in het maken van unieke sieraden.

op de foto: AnneMarie aan het werk


AnneMarie van der Straten-van der Veen (56) is goudsmid. Ze woont in de buurt van Bordeaux, Frankrijk en werkt daar in haar eigen atelier.

 

Hoe ben je dit beroep ingerold?

“Ik was niet meer zo heel jong, in het jaar ’85, dus ik was toen 23 jaar oud. Na verschillende opleidingen te hebben gestart, om telkens uit te vinden dat het het toch nét niet was, werkte ik via uitzendbureaus. Uiteindelijk ben ik bij het Arbeidsbureau beland. Daar kreeg ik iets te horen over de MBO goudsmeden opleiding in Schoonhoven. Toen ben ik daar gaan kijken, en dacht “Ah, dit is het!””

“Ik wilde iets creatiefs – maar ik wist eerst niet wat. ”

 

Hoe hebben de jaren van de opleiding eruit gezien?

“Ik heb drie jaar goudsmeden gedaan en in het vierde jaar was een stage jaar in Londen, om de opleiding af te ronden. Sommige deden na drie jaar nog een extra jaar zilversmeden, dat is vooral groter werk zoals schalen en theepotten. Maar dat heb ik zelf niet gedaan.”

 

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

“Mijn atelier zit vast aan mijn huis, dus ik werk thuis. Ik werk elke dag. Op afspraak met klanten of voor mezelf. Op sommige dagen houd ik de ochtend vrij voor andere dingen zoals sport op de woensdagochtend, dat kan ik doen omdat ik eigen baas ben. Maar omdat mijn werk zo dicht bij huis is kan ik ook tussen afspraken doorwerken en vaak ben ik in het weekend ook nog in het atelier te vinden.”

 

Hoe werk je?

“De technieken veranderen, 3d Printers worden tegenwoordig ook gebruikt in de sieradenbranche, maar ik werk nog veel met de hand. En met wasmodellen. Ik snij dus sieraden uit in was, en die stuur ik dan op naar een gietbedrijf. Zelf kun je ook gieten maar dat is een enorme investering dus ik werk samen met een bedrijf. Het zetten van stenen doe ik ook zelf, maar ook met een zetter. Ook mijn man, jeroen, heeft zijn eigen bedrijfje in het goudsmeden. Wij delen het atelier.”

 

Wat vind je mooi aan dit beroep?

“Ik kan heel veel eigen creativiteit kwijt in mijn werk, ik krijg de kans zelf sieraden ontwerpen en daarna maken. Dat vind ik heel mooi. Daarnaast zijn er natuurlijk standaard dingen die ik moet doen zoals reparaties van oude sieraden, wat ik ook heel prettig vind omdat het een stuk minder vermoeiend is dan elke keer zelf iets ontwerpen.”

 

En een duidelijke negatieve kant?

“Negatieve kant? Wat een lastige vraag! Het gebeurd wel eens dat ik een opdracht van een klant krijg om iets te maken dat niet mijn stijl is. Klanten brengen altijd hun eigen ideeën mee en alhoewel ik het dus soms niet mooi vind, moet ik het natuurlijk maken. Uiteindelijk ga ik daar toch in op, dus dat is ook niet echt een minpunt. Wat wel negatief is dat alles veel tijd kost: het ontwerpen, maken en het ontvangen en overleggen met de klanten. Daardoor worden de werkweken erg lang.”

 

Verdien je wel genoeg om je zelf te onderhouden?

“Ja dat wel, maar het is geen vetpot. Ik rij niet in een dure auto, maar dat hoeft van mij ook niet. We wonen best ruim, en naast het atelier hebben we in het huis een deel dat we kunnen verhuren. Dat geeft ook extra inkomsten.”

 

Heb je zelf genoeg werk?

“Er is altijd werk en we kunnen het niet altijd aan. Dat komt ook omdat ik niet super snel werk. Zoals ik al eerder zei: het kost veel tijd.”
“Maar naast voor klanten werken, maak ik ook dingen voor mezelf. Twee keer per jaar houden wij thuis, bij ons in de schuur een expositie, met meerdere artiesten die allemaal verschillende dingen creëren. Denk aan schilderijen, tassen, of kaarsen. Het is een groep van bijna alleen maar vrouwen, waarom weet ik niet.”

 

Denkt je dat goudsmid een stervend beroep is?

“Dat weet ik niet. Ik denk het niet, maar het is wel zo dat we moeten opboksen tegen grotere bedrijven en grotere ateliers. Er wordt natuurlijk ook veel gemaakt in het buitenland met goedkopere arbeidskrachten. Maar ik heb het idee dat er toch altijd nog wel behoefte zal zijn aan goudsmeden.”

 

Wat is jouw advies voor iemand die goudsmid zou willen worden?

“Je moet breed blijven werken. Blijf reparaties van sieraden doen. Veel mensen komen eerst even kijken: ze laten iets repareren zodat ze je werkwijze zien. Als ze weten hoe jij dingen aanpakt en het bevalt, komen ze misschien terug met een opdracht. Het is ook belangrijk dat je blijft luisteren naar de klanten.”

 

Door Lisa Costers