Gokken ten tijde van corona

Door Brent, Famke en Jaël

In Finland kan gokken op veel verschillende manieren in het alledaagse leven gevonden worden. In 2019 gokte meer dan een op de vier Finnen (29,2%) minimaal één keer per week, aldus het Finse Instituut voor Gezondheid en Welzijn (THL). De overheid maakt zich zorgen in de tijden van de coronacrisis. Gokken verdrijft de verveling maar jaagt mensen in de schulden.

 Waar de Finnen nu op de vierde plaats van ‘s werelds grootste gokkers staan, met een totaal verlies van ongeveer 2 miljard euro per jaar, is gokken niet altijd zo geaccepteerd geweest. Riita Matilainen – dokter in sociale wetenschappen aan de universiteit van Helsinki – concludeerde dat na de Winteroorlog (1939-1940) en de Vervolgoorlog (1941-1944) gokken anders door de overheid werd gepositioneerd. Het werd gezien als een plicht van elke burger en dus maakte het deel uit van een goed burgerschap. In de gokreclames werd de nadruk gelegd op gokken voor het algemeen belang, ook wel de economie. Het gokken sloop zo langzaam als ‘normaal’ in de cultuur van de Finnen.

 

Tot het einde van 2016 hadden er drie door de staat gecontroleerde gokbedrijven exclusieve rechten om het gokken in Finland te organiseren; Finlands Slot Machine Association (RAY), Fintoto en Veikkaus. Op 1 januari 2017 werd de Finse oligopolie hervormt naar een monopolie. De drie bedrijven fuseerden tot Veikkaus Oy. Het doel van de fusie was om de concurrentie tussen de bedrijven te elimineren en om de sociale en gezondheidsgerelateerde schade als gevolg van gokken te verminderen. Het gokken wordt in Finland in goede banen geleid door de Lotteries Act. Hun doel is om de wettelijke bescherming van de gokkers te verzekeren en misbruik en misdaad te voorkomen.


Gokkasten in de supermarkt

Ondanks de preventieve regelingen in Finland zijn er toch al geruime tijd veel mensen te vinden met een gokverslaving. Uit een rapport van 2019 blijkt dat 3,0% van de respondenten van 15 tot 74 jaar gokproblemen ervaren, dit zijn ongeveer 112.000 mensen, aldus het Finse instituut voor gezond en welzijn (THL). Dit staat gelijk aan 2,0% van de Finse bevolking. Een behoorlijk verschil met Nederland waar slechts 0,24% kampt met gokproblemen.

Al snel na het uitbreken van de coronacrisis kondigden Veikkaus Oy en de minister van Binnenlandse Zaken, Maria Ohisalo, verschillende maatregelen aan. Op 13 maart sloot Veikkaus Oy hun arcadehallen en gokautomaten op plaatsen zoals supermarkten, bezinestations, restaurants en winkels. “De gezondheid, veiligheid en het welzijn van onze klanten en werknemers staat voorop, vooral in een tijd als deze”, aldus Oskari Keskitalo, Veikkaus Oy.

Op 1 mei werden de limieten voor online gokken verlaagd. Sinds de coronacrisis is het aantal Finnen dat online gokt toegenomen. Om te voorkomen dat mensen in de schulden raken, heeft de overheid het maximale bedrag dat Finnen kunnen verliezen verlaagd van tweeduizend naar vijfhonderd euro per maand. De verlaagde verlieslimiet geldt voor ‘snelle’ online spellen zoals Veikkaus bingo, loterijen, virtueel wedden en casino spellen. Dit zal van kracht blijven tot minimaal 30 september. Keskitalo: “We zijn ons ervan bewust dat sommige mensen nu meer tijd aan gamen besteden. We bekijken gaming-gerelateerde schade en problemen met uiterste zorg.”

Na een oproep op social media blijkt al gauw dat er via het internet veel mogelijk is. “Mensen die echt verslaafd zijn of grotere bedragen inzetten, spelen illegaal online”, aldus een anonieme mediagebruiker. De Finse overheid weet dat fanatieke gokkers genoeg manieren weten om vrij hun gang te gaan. Dit ondanks alle maatregelen. Toch hoopt de overheid met de huidige regelgeving het gokgedrag van de Finnen ten tijde van de coronacrisis onder controle te houden.

(Het wachtwoord voor de video is: CPGokken)