Goirle & Groene energie

 

Door Lisanne Meijs.

 

De fossiele brandstoffen raken op en de mensheid moet opzoek naar oplossingen. Een van de bestaande oplossingen is windenergie, oftewel: windmolens. Ook in Goirle is er gedebatteerd over een speciaal gebied waar de overheid windmolens op mag plaatsen.

Onlangs heeft gemeente Goirle haar nieuwe landschapsvisie vastgesteld. Via een amendement is ook een speciaal gebied voor windmolens vastgesteld. Dit speciale gebied ligt tussen Goirle en Riel in het open heidegebied Regte Heide. Op initiatief van Pro Actief Goirle heeft de gemeenteraad besloten dat gebied te vergroten.

Volgens Mark van Oosterwijk, fractievoorzitter van Pro Actief Goirle, zijn de initiatieven er niet om de klimaatdoelen zoals het klimaatverdrag van Parijs te halen. Waarom wil Goirle dan windmolens? Mark legt het uit: “Uiteraard zijn met ‘Parijs’ bepaalde klimaatdoelen gesteld, maar ons streven is niet alleen aan de regeltjes te voldoen. Als we de verslaving aan fossiele brandstof niet snel beëindigen brengen we de planeet ernstige schade toe. Wij vinden dat we het aan de generaties na ons verplicht zijn om dat te voorkomen. Het mogelijk maken van alternatieve vormen van energie, door bijvoorbeeld grote gebieden aan te wijzen waar windmolens geplaatst mogen worden, is een waardevolle bijdrage die gemeentes daaraan kunnen leveren.”

 

Is groene energie belangrijker dan de overlast die het kan veroorzaken? De gemeente zegt dat er gekozen is voor een windmolengebied wat voor minimale overlast zorgt. De gemeenteraad heeft ervoor gekozen om een gebied aan te wijzen langs de snelweg en een gebied waar grootschalige landbouwontwikkelingen nog mogelijk zijn. Ook zijn dit geen populaire gebieden voor wandelaars en fietsers.

“Als puntje bij paaltje komt vinden wij overigens dat het collectieve belang van hernieuwbare energiebronnen zwaarder weegt dan het individuele belang van de omwonenden,” geeft Mark toe. “De gemeente ontwikkelt overigens zelf niks, maar faciliteert alleen door bijvoorbeeld de benodigde vergunningen te verlenen.” De gemeente lijkt niet van plan de windmolens zelf te bouwen of te financieren, zij vinden dit geen taak van de gemeente.

Dat het gebied waar windmolens geplaatst mogen worden bepaald is, betekent niet dat er ook per direct windmolens geplaatst zullen worden. Wanneer er windmolens komen is onbekend. Wel zegt Mark: “Het is niet de vraag of ze er komen, maar eerder hoe lang dat nog duurt. Ik denk dat ze er binnen 10 jaar staan, ook in Goirle.”

 

Op straat heb ik de reacties gepeild van Goirlenaren, er waren gemixte reacties. Stefan(58) is geen fan van windmolens: “Ik ben niet zo van de windmolens en windenergie. Verhoudingsgewijs is het duur, lelijk en het brengt weinig op.”

Toch zijn er ook positieve reacties. Maria(68) vindt groene energie erg goed, maar het mag geen overlast veroorzaken: “Als ze die windmolens in een buitengebied plaatsen waar geen huizen staan dan vind ik het geen probleem. Als ze maar geen overlast veroorzaken!”

 

Plattegrond Goirle, Rood vlak is Regte Heide