Gezocht: nieuwe nachtburgemeester in Nijmegen

Er wordt naar een nieuwe burgemeester gezocht in Nijmegen, maar niet zomaar een burgemeester. Nijmegen is opzoek naar een nieuwe nachtburgemeester. Dit is dé ambassadeur van de Nijmeegse nacht en cultuur. Deze burgemeester zorgt er dus voor dat de nachten in Nijmegen leuk en speciaal blijven. Op 23 maart 2018 vindt de verkiezingsavond voor de nieuwe nachtburgemeester plaats.

 Het zijn niet de eerste verkiezingen voor een nieuwe nachtburgemeester in Nijmegen. Acht jaar geleden vonden de eerste nachtburgemeester verkiezingen plaats. Doro Krol werd toen gekozen tot eerste nachtburgemeester van Nijmegen. Wat Krol vooral belangrijk vond was om verbondenheid te creëren. Dit deed ze door iedere maand een andere wijk in het nachtlicht te zetten, door nachtlintjes uit te delen aan de mensen die in de nacht iets betekenen, nachtbloemen te brengen en door een nachtideeënbus op te zetten waar burgers ideeën in kwijt konden.

Angela Verkuijlen, nachtburgemeester tot op heden, werd op 5 april 2014 verkozen tot opvolgster van Doro Krol. Op 1 oktober 2014 gaf Krol haar ambtsketting aan de nieuwe nachtburgemeester van Nijmegen. ‘Nie nuilen, stem verkuijlen’. Dit was dé slogan waarmee Verkuilen in 2014 de nachtburgemeester werd.

Als ik aan mensen op straat vraag of ze weten wie Doro Krol of Angela Verkuijlen zijn, hebben ze geen idee. De nachtburgemeester is dus niet zo bekend als de normale burgemeester in Nijmegen. Toch hebben veel steden een nachtburgemeester die voor een goede sfeer moeten zorgen in de nacht.

Op vrijdag 23 maart 2018 wordt duidelijk wie deze leuke rol als nieuwe nachtburgemeester van de oudste stad van Nederland gaat worden. Deze feestelijke verkiezingsavond vindt plaats in het filmhuis en cultureel podium LUX in Nijmegen. De nieuwe nachtburgemeester zal voor een periode van drie jaar worden aangesteld. Daarna zal hij of zij nog minimaal één jaar deel uitmaken van het bestuur van stichting Nachtburgemeester Nijmegen.

Kandidaten
Patrick Aan de Kerk is een van de elf genomineerde kandidaten. Ondanks zijn drukke campagne die nu gaande is, maakt Aan de Kerk tijd voor mij vrij om een aantal vragen te beantwoorden. “Mensen van buiten Nijmegen mogen trouwens ook stemmen”, zegt Aan de Kerk met een knipoog.
“Ik ga bijna iedere avond op pad om in een horecagelegenheid campagne te voeren. Dan neem ik mijn laptop mee zodat mensen meteen ‘on the spot’ kunnen stemmen”, vertelt Aan de Kerk. Hij moet nog wel vaak aan de mensen uitleggen wat een nachtburgemeester precies doet. “De meeste mensen hebben weleens gehoord van een nachtburgemeester, maar ik merk dat ze niet precies weten wat het inhoudt.”

Aan de Kerk is momenteel fulltime bezig met muziek, maar dit was niet altijd zo. Vroeger was Patrick Aan de Kerk namelijk advocaat, hier is hij mee gestopt omdat het hij het niet meer leuk vond. Hij verkocht zijn toga en van deze opbrengsten kocht Aan de Kerk cd-spelers en een mengpaneel. Sindsdien is hij druk bezig met muziek.

Aan de Kerk wil graag een binding creëren tussen het publiek, de uitgaanssector en het openbaar bestuur. “Dit om tot een optimaal nachtleven in Nijmegen te komen”, aldus Patrick Aan de Kerk.

Paul Eppink is ook een van de elf kandidaten en maakt tijd voor me vrij tijdens deze drukke periode. Eppink is een muzikant, afstuderend student en werkt als reisbegeleider voor verstandelijk beperkten. “Ik denk dat ik als muzikant, evenementenorganisator, horecaman en maatschappelijk betrokken persoon een goede mix ben voor wat er nodig is als je nachtburgemeester wil worden”, vertelt Eppink. “Ik wil dat de horeca meer gaat samenwerken en dat er meer georganiseerd wordt voor groepen waar minder aandacht voor is, bijvoorbeeld de Eritrese vluchtelingen.”
Paul Eppink is druk bezig met het voeren van campagne door veel langs te gaan bij horeca, maar ook door actief bezig te zijn op sociale media zoals facebook en Instagram. “Ik merk dat veel mensen het eerst als een soort van grap zien als ik ze vertel dat ik nachtburgemeester wil worden. Maar als ik ze dan vertel wat je daadwerkelijk kan neerzetten met deze functie, worden ze vaak net zo enthousiast als ik”, vertelt Eppink. “Ik wil er zijn voor de doelgroepen die minder onder de aandacht zijn. Ik wil een uithangbord zijn voor het nachtleven in Nijmegen en ik wil dat zowel de consument als de horeca en gemeente weet dat ze bij mij kunnen aankloppen als er iets is.”

Ook vindt Eppink het belangrijk dat er niet alleen wordt gekeken naar de dingen die verkeerd gaan. “We mogen trots zijn op wat de stad al te bieden heeft en wat voor creatieve en gave mensen hier wonen”, aldus Eppink.

 Niet iedereen kan zich aanmelden om nachtburgemeester te worden. Er zitten voorwaarden aan. Je moet woonachtig zijn in Nijmegen, je moet minimaal 21 jaar zijn en je moet van 2018 tot 2021 minimaal 20 uur per week beschikbaar zijn. Ook neem je na afloop van je ambtsperiode minimaal één jaar zitting in het bestuur van stichting Nachtburgemeester Nijmegen en je bent op de hoogte van de doelstellingen van stichting Nachtburgemeester Nijmegen en je zet je daarvoor in.

Verkiezingen
Kandidaten konden zich van 1 tot en met 28 februari aanmelden op de website van de Nijmeegse Nachtburgemeester. Deze aanmeldingen zijn beoordeeld door het nachtcollege, deze bestaat uit zeven nachtwethouders. Dit zijn afgevaardigden van de Nijmeegse samenleving vanuit kunst & cultuur, politiek, bedrijfsleven en horeca.

Van 1 tot en met 14 maart 2018 start de online stemprocedure. Uiteindelijk blijven er de 3 kandidaten met de meeste stemmen over om deel te nemen aan de verkiezingsavond op 23 maart 2018.
Op de verkiezingsavond presenteren de kandidaten zich aan het publiek, zij gaan met elkaar in debat en beantwoorden vragen uit de zaal en van de nachtvertegenwoordigers. Aan het eind van deze avond zullen het publiek, een afgevaardigde van het Nachtcollege en de nachtvertegenwoordigers hun stem uitbrengen en wordt de nieuwe nachtburgemeester 2018-2021 bekend gemaakt.