Onbekendheid over Hieriest

Bij eetcafé Hieriest in Waspik wordt samengewerkt met de zogenoemde Toppers. Dat zijn mensen met een beperking die hier als dagbesteding komen werken via de Stichting Dagbesteding Samen Top. Van maandag tot met vrijdag helpen zij hier tien dagdelen mee met het volwaardige horecawerk. Maar het publiek uit Waspik gaat sneller naar Brownies en Downies in Waalwijk. 

Zodra ik aangeschoven ben, komt Nathalie meteen enthousiast naar me toegelopen. Ze vraagt of ik wat wil drinken. Ik bestel een warme chocolademelk met slagroom. Nathalie zet een kruisje op haar kaart achter de warme chocolademelk. ”Goed zo!”, zegt haar begeleiding trots. Even later komt Nathalie terug. ”Wilt u er trouwens slagroom bij?”

Nathalie werkt hier nu een jaar en vindt in de bediening werken het leukst. ”Ik heb hier geleerd hoe ik met de kassa moet werken en hoe ik mensen het beste kan helpen.”

Eetcafé Hieriest

”Ze zijn gestart met een simpel appeltaartje. Dat is uitgegroeid tot de samenwerking die we nu hebben”, vertelt Ronald Branderhorst, eigenaar van Hieriest. ”Ze werken nu ook in de keuken of in de bediening.” Maar de bekendheid van Hieriest is nog niet heel groot in Waspik. ”Als mensen uit Waspik zeggen ‘zullen we gaan lunchen?’ pakken ze vaak de auto naar bijvoorbeeld Brownies en Downies in Waalwijk. Wij hebben niks tegen Brownies en Downies, maar het geeft wel aan dat er nog niet genoeg bekendheid is.”

”Het verschil met Hieriest en Brownies en Downies is dat Roland het overneemt als wij er niet zijn. Brownies en Downies is alleen open als de mensen met een beperking er zijn”, vertelt begeleidster Iris van Stockom.

Op het eind van de werkdag vertrekken alle Toppers in een speciaal Topper-busje naar huis. Morgen weer een dag.

Topper Saskia aan het werk in de bediening

Door: Sanne de Brouwer